Politika i društvo

VELIKI PLANOVI

Talijanska tvrtka zainteresirana za kupnju Uljanika: "U Puli bi gradili manje specijalizirane luksuzne putničke brodove"

U njihovoj ponudi za kupnju Uljanika stajalo je da bi se u slučaju kupnje cjelokupno područje Uljanika namijenjeno brodogradnji moralo u potpunosti obnoviti i prenamijeniti ili djelomično prenamijeniti s obzirom na to da brodogradnja više ne može predstavljati "glavnu" djelatnost zemljopisnog područja na kojem Uljanik ima sjedište


 
5 min
Istra24

U njihovoj ponudi za kupnju Uljanika stajalo je da bi se u slučaju kupnje cjelokupno područje Uljanika namijenjeno brodogradnji moralo u potpunosti obnoviti i prenamijeniti ili djelomično prenamijeniti s obzirom na to da brodogradnja više ne može predstavljati "glavnu" djelatnost zemljopisnog područja na kojem Uljanik ima sjedište

Talijanska tvrtka Micoperi iz Ravenne, koja je prije nekoliko mjeseci iskazala interes za kupnju pulskog brodogradilišta Uljanik, odlučila je u njega smjestiti svoja dva radna broda koja trenutno rade na velikom projektu gradnje FSRU terminala u Jadranskom moru, blizu spomenutog talijanskog grada, piše Jutarnji list

Riječ je o vrsti LNG terminala, tzv. plutajućeg terminala, koji se sastoji od posebnog broda usidrenog pokraj luke u kojem se prirodni plin ukapljuje i ponovno pretvara u plinovito stanje. Ogroman je to energetski projekt tvrtke Snap Rete Gas, vlasnika plinske mreže u Italiji, vrijedan više od milijardu eura, u koji je uključeno oko 1200 ljudi i koji će biti dovršen do početka iduće godine. Nastao je kao plod energetske krize zbog rata u Ukrajini, a njime Italija želi prebroditi energetsku ovisnost.

Micoperi, koji diljem svijeta zapošljava oko 1500 djelatnika, u taj je posao ušao s tvrtkama Rosetti Marino i Saipem, a Pula mu je trenutno baza za pristanak brodova i njihovu pripremu za projekt koja zahtijeva preinake na brodu. Jedan brod već je otišao iz Pule u Ravennu i služi za transport tereta, a drugi je radni brod koji će raditi na postrojenju i trenutno u Puli.

Dopredsjednik Uprave ove tvrtke Claudio Bartolotti kaže nam prilikom obilaska broda da se Micoperi odlučio za Pulu zbog odlične pozicije i jer ima svu za njih potrebnu infrastrukturu. A i nadaju se dubljoj suradnji s Uljanikom na ovom poslu u Ravenni, ali i drugima. Naime, ova se tvrtka javila i na Inin tender za gradnju novih platformi u Jadranu, a plan im je i više se uključiti u sektor obnovljivih izvora energije poput vjetroelektrana.

- Dosad nismo radili s Uljanikom, ali smo, naravno, znali za brodogradilište. Javili smo se na tender hrvatske Vlade kada je tražila nove investitore i tada smo posjetili brodogradilište i rekli da tražimo mjesto za naše brodove koji ne mogu biti u komercijalnim lukama zbog svoje veličine, ali i svih pripremnih radova. Jer za svaki projekt na kojem radimo moramo pripremiti brod i napraviti na njemu neke preinake. Komercijalne luke za to imaju stvarno ograničene uvjete. Ovdje smo dobili prostor, opremu i ljude koji na tome rade. Ako budemo uključeni u gradnju platformi za Inu, i tu vidimo dodatan posao za Uljanik - rekao nam je Bartolotti.

Dodao je i da je to razlog zbog kojeg je prvi put u Pulu doveo njihov novi brod u floti - Yudin koji je 1985. sagrađen u Finskoj. On će služiti za instalaciju FSRU-a u Ravenni, a trenutno se u brodogradilištu priprema za taj posao.

Micoperi ga je kupio prije nekoliko mjeseci, a na njemu u punoj zaposlenosti radi od 200 do 300 ljudi. Baš taj brod sagrađen je za industriju plina i nafte, ali posljednjih deset godina korišten je na instalaciji vjetroelektrana u Sjevernom moru. Time bi se Micoperi htio baviti u budućnosti, piše Jutarnji list

- Brod smo preuzeli u Singapuru, bio je na suhom doku u Omanu i idući tjedan kreće s prvim poslom za našu tvrtku. Radit će na toj platformi od idućeg tjedna pa sve do kraja godine. Već sada tražimo druge projekte za brod, primjerice u Kongu, gdje već radimo s drugim brodovima. S ovim brodom instalirat ćemo stupove od 400 tona, a dosad smo instalirali 10.000 tona čelika za ovo postrojenje. Ovaj je brod specijaliziran za dizanje tereta i ima kapacitet 2500 tona - ističe naš sugovornik.

S Uljanikom žele i dalje surađivati jer im je u neposrednoj blizini, a i dalje su zainteresirani za ulaganje u brodogradilište ako država ponovno bude tražila strateškog partnera ili novog vlasnika.

Po tom smo se pitanju sastali s predstavnicima hrvatskog ministarstva gospodarstva prije izbora. Sada čekamo što će se dalje događati dalje. No, i dalje smo zainteresirani za ulaganje u Uljanik i želimo o tome razgovarati s hrvatskom državom. Imamo velike planove i zamisli oko Uljanika. Iako dosad nismo bili u brodograđevnoj djelatnosti, ako bismo ulagali u Uljanik, vidimo mogućnost da uđemo i u taj sektor te da u Puli gradimo manje specijalizirane luksuzne putničke brodove. Jer Uljanik je veliko brodogradilište gdje možete razviti nekoliko različitih djelatnosti - nastavlja. Brodogradnja bi za njih bila nova djelatnost, iako nisu skroz novi u tome. Naime, za svaki brod rade preinake, u što su uključena brodogradilišta. U Hrvatskoj su dosad surađivali s brodogradilištem Viktor Lenac.

A u njihovoj ponudi za kupnju Uljanika stajalo je da bi se u slučaju kupnje cjelokupno područje Uljanika namijenjeno brodogradnji moralo u potpunosti obnoviti i prenamijeniti ili djelomično prenamijeniti s obzirom na to da brodogradnja više ne može predstavljati "glavnu" djelatnost zemljopisnog područja na kojem Uljanik ima sjedište.

"Cijelo koncesijsko područje trebalo bi se prilagodili novim i inovativnim uslugama kao što su održavanje specijaliziranih offshore plovila i opreme Micoperi grupe i offshore izvođača trećih strana, zatim izrada i utovar modula, konstrukcija, klizača za naftu i plin za industriju na kopnu, kao što su rafinerije, elektrane i plinska postrojenja, ili na pučini, kao što su platforme, podmorske strukture i ostalo", navela je ova ravenska tvrtka u svojem pismu namjere. Osim toga, u Puli vide mogućnost za otvaranje logističkog središta za industriju zelene energije na moru.

No, prije toga, naveli su, žele imati jasan uvid u dubioze Uljanika i želje države. Tražili su mogućnost dubinske analize Uljanika od tri do šest mjeseci. U slučaju pozitivnog ishoda te analize, traže isključenje svih obveza iz doprinosa novom poduzeću i odgovornosti koje su već akumulirane ili su u tijeku akumulacije, dovršetak poslova za koje smatraju da su isplativi, ulaganje u novo društvo u iznosu koji je njima prihvatljiv te dobivanje koncesija i njihovo produljivanje. Isto tako, što se tiče radnika, žele imati mogućnost sklapanja sindikalnog ugovora bez prava žalbe, a specijalizirane bi radnike angažirali i na svojim drugim projektima diljem svijeta, piše Jutarnji list

Micoperi je tvrtka koja radi na offshore platformama i svim offshore poslovima iznad i ispod vode u sektoru nafte i plina diljem svijeta.

- Naša se flota trenutno širi. Imamo 25 brodova, a trenutno radimo na projektima u zapadnoj Africi, Meksiku, Italiji i sjevernoj Africi. Riječ je o kompaniji koja ima tradiciju dugu 75 godina, a moja ju je obitelj kupila 1996. godine. Imali smo veliku ekspanziju prije energetske krize s plinom i naftom prije koronakrize. Sada se posao ponovno zahuktava - zaključio je Bartolotti.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.