Politika i društvo

"ROŠADE" NA PULSKI NAČIN

TKO JE SVE NAPUSTIO BROD KOJI TONE? U samo deset mjeseci, čak šest vijećnika otišlo zbog privatnih razloga. Vijećnike su mijenjali svi osim Možemo!

Sezonu izmjena u vjećničkim klupama u siječnju je otvorio pulski IDS. Nakon objave članka u Istra24 kada smo pisali o bivšem IDS-ovom vijećniku Massimu Brajuhi koji se nije izuzeo iz glasanja oko UPU Ribarska koliba, iako je u to vrijeme bio zaposlenik Ribarske kolibe, predsjednik pulskog IDS-a Daniel Deković zatražio je da Brajuha stavi mandat na raspolaganje i ode iz Vijeća, što je ovaj i učinio


 
3 min
Danijela Bašić-Palković
Ilustracija: Šima Kastelc

Sezonu izmjena u vjećničkim klupama u siječnju je otvorio pulski IDS. Nakon objave članka u Istra24 kada smo pisali o bivšem IDS-ovom vijećniku Massimu Brajuhi koji se nije izuzeo iz glasanja oko UPU Ribarska koliba, iako je u to vrijeme bio zaposlenik Ribarske kolibe, predsjednik pulskog IDS-a Daniel Deković zatražio je da Brajuha stavi mandat na raspolaganje i ode iz Vijeća, što je ovaj i učinio

Na današnjoj sjednici pulskog Gradskog vijeća vidjet će se hoće li vijećnici oporbe zatražiti ostavku gradonačelnika Filipa Zoričića i hoće li on nakon toga, kao što je i najavio, ponuditi svoj mandat na raspolaganje.

Nakon raspada vladajuće koalicije, Zoričić je, naime, odmah zatražio da vijećnici podnesu ostavke i da se ide na nove izbore.

No, sastav Gradskog vijeća nije ni nalik onom početnom tijekom konstituiranja u lipnju 2021. godine. Neki su vijećnici otišli naglo, neki su svoj odlazak najavili na društvenim mrežama, a onda su u Vijeće stigla neka nova-stara lica.

I dok vladajuća koalicija nije uspjela preživjeti ni deset mjeseci na vlasti, pojedini vijećnici nedugo nakon što su na izborima dobili povjerenja birača i ušli u predstavničko tijelo, shvatili su da to ipak nije za njih.

Obrazloženja su pretežito bila ista: “zbog osobnih razloga“. Iako su birači glasali za njihovo ime i prezime, odlaskom iz Vijeća, neki su svjesno izmanipulirali birače.

Među vijećnicima koji su među zadnjima napustili „brod koji tone" je i bivši HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Pule i to u dva navrata. Naime, Mirko Jurkić prije nekoliko je dana pulskoj politici rekao „doviđenja“, a prije toga i on je stavio mandat u mirovanje.

Zamijenio ga je potpuno anonimni Juraj Kovačević, inače kandidat za Jurkićevog zamjenika na zadnjim lokalnim izborima. Od Jurkića nismo saznali zbog čega odlazi i što je bila kap koja je prelila čašu.

Mirka Jurkića zamijenio je Juraj Kovačević

No vratimo se na početak.

Sezonu izmjena u vjećničkim klupama u siječnju je otvorio pulski IDS. Nakon objave članka u Istra24 kada smo pisali o bivšem IDS-ovom vijećniku Massimu Brajuhi koji se nije izuzeo iz glasanja oko UPU Ribarska koliba, iako je u to vrijeme bio zaposlenik Ribarske kolibe, predsjednik pulskog IDS-a Daniel Deković povukao je radikalan potez. Zatražio je da Brajuha stavi mandat na raspolaganje i ode iz Vijeća, što je ovaj i učinio.

U taj su se vlak brže-bolje ukrcali još neki IDS-ovci kojima je Vijeće dojadilo, pa zbog zdravstvenih razloga odlazi Miodrag Čerina, a Jadranka Černjul (nestranačka) Vijeće napušta iz osobnih razloga.

Umjesto njih, u klupe sjedaju Daniel Deković, bivši saborski zastupnik i IDS-ov sveučilišni kadar Valter Boljunčić, ali i Gordana Ferenčić iz koalicijskog Zelenog saveza.

Tri stara i tri nova IDS-ovca

Ni SDP nije dugo čekao na povlačenje, pa krajem veljače, Vijeće iznenada napušta dotad vrlo aktivan tajnik pulskog SDP-a Siniša Gordić koji odlazi iz privatnih razloga. Prvo se spekuliralo da će ga zamijeniti Amir Rušiti, no konačni odabir pao je na člana predsjedništva pulskog SDP-a i vijećnika Mjesnog odbora Štinjan Dragu Marića.

SDP-ovca Sinišu Gordića zamijenio je Drago Marić

S Vijećem se na društvenim mrežama početkom ožujka oprostila i vijećnica s Nezavisne liste Filipa Zoričića Selma Ibrišagić koja također odlazi iz privatnih razloga. Umjesto nje, u Vijeće ulazi ravnatelj pulske Medicinske škole i član Nezavisne liste Filipa Zoričića Ivan Žagar.

Potonji je u međuvremenu izašao iz Upravnog odbora Kluba NK Istra 1961 u kojem je bio predstavnik Grada Pule.

Selmu Ibrišagić zamijenio je Ivan Žagar

Kao što smo naveli, HDZ-ovci su rošadu proveli prije nekoliko dana, pa će umjesto Mirka Jurkića u Vijeću sjediti Juraj Kovačević.

Ne zaboravimo ni naknadni ulazak vijećnika srpske nacionalne manjine Milana Rašule koji priseže u listopadu 2021.godine.

Milan Rašula ušao je naknadno

Dakle, od početka novog saziva, sve političke opcije izuzev Možemo!, imale su promjene u vijećničkim klupama. Vijeće je od početka napustilo šest vijećnika koji su na izborima dobili povjerenje birača. Naknadna pamet  i "osobni razlozi", s aktivnom politikom, jednostavno ne idu "ruku pod ruku".


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.