Politika i društvo

Zavjet šutnje načelnika i Upravnog vijeća

TVORNICA NOVCA NA JUGU ISTRE: Borba za ravnateljsku fotelju Kamenjaka i kontrolu 10,3 milijuna kuna

Predsjednik Upravnog vijeća Elvis Počerek ne zna koliko iznose godišnje naknade za rad članova Upravnog vijeća, no kako se vidi u ovogodišnjem financijskom planu, radi se o 73 tisuće kuna. Dodajmo i to da samo od ulaznica Javna ustanova ima prihod od 9,4 milijuna kuna


 
3 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini

Predsjednik Upravnog vijeća Elvis Počerek ne zna koliko iznose godišnje naknade za rad članova Upravnog vijeća, no kako se vidi u ovogodišnjem financijskom planu, radi se o 73 tisuće kuna. Dodajmo i to da samo od ulaznica Javna ustanova ima prihod od 9,4 milijuna kuna

Iako je već sasvim jasno da nova medulinska vlast planira promjene na čelu Javne ustanove Kamenjak, to još uvijek ne žele službeno potvrditi.

Poznato je da je načelnik Ivan Kirac zatražio očitovanje aktualnog ravnatelja Aljoše Ukotića po sedam točaka, a ono što mu se stavlja na teret nije nimalo bezazleno.

Među ostalim, Ukotića se tereti za nesavjesno poslovanje, sumnjive javne nabave, a postoji i sumnja na manjak novčanih sredstava i ispravnost financijskih izvješća ustanove kojoj je Ukotić na čelu.

Ivan Kirac

Sve ove navode već danima bezuspješno pokušavamo provjeriti kod predsjednika Upravnog vijeća Kamenjak Elvisa Počereka koji bi se svakako trebao očitovati. Danas se ipak javio i zatražio pitanja mailom.

No u telefonskom razgovoru, Počerek nije želio ništa komentirati vezano uz najavljene promjene, a na svako postavljeno pitanje tražio je upit mailom. Kao čelnik Upravnog vijeća ustanove čiji prihodi iznose 10,3 milijuna kuna, ipak bi trebao davati izjave za medije. S obzirom na zaradu ove javne ustanove, ne čude igre prijestolja za čelnu poziciju ustanove.

Zanimljivo, predsjednik Upravnog vijeća nije znao koliko iznose godišnje naknade za rad članova Upravnog vijeća, no kako se vidi u ovogodišnjem financijskom planu, radi se o 73 tisuće kuna. Dodajmo i to da samo od ulaznica Javna ustanova ima prihod od 9,4 milijuna kuna.

U međuvremenu, na stranicama JU Kamenjak nema nikakvog zapisnika sa zadnje burne sjednice Upravnog vijeća na kojoj se raspravljalo o smjeni ravnatelja, a zadnje izvješće objavljeno je još 30. prosinca 2021.godine.

- Zapisnik nije napisan jer je sjednica trajala tri i pol sata. Čim bude napisan, zapisnik bit će objavljen, rekao je  predsjednik Upravnog vijeća Elvis Počerek.

Ostali članovi Upravnog vijeća, kako nam je potvrđeno, ne smiju davati izjave za javnost.

Smjene ravnatelja na JU Kamenjak već su postale sasvim uobičajena stvar, pa umjesto da se mediji bave dostignućima te ustanove, Kamenjak je već duže u žiži javnosti zbog raznih afera.

Tome svakako doprinosi zatvorenost Upravnog vijeća. A ni načelnik Ivan Kirac nije baš pričljiv po tom pitanju.

Na pitanje sprema li se smjena ravnatelja, Kirac je odgovorio:

- To ćete dobiti pismenim putem. Ne izbjegavam odgovarati na pitanja, ali o ovoj će temi odlučivati Općinsko vijeće, kazao je Kirac.

Predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Veljović oko ove teme ništa nije želio prejudicirati.

- Ne želim prejudicirati o tome hoće li ili neće ravnatelj biti razriješen. Upravno vijeće je odražalo sjednicu, ravnatelj je iznio svoju stranu priče i sada je, figurativno rečeno, loptica na Općinskom vijeću koje će procijeniti ima li osnove za njegovo razriješenje, rekao je Vladimir Veljović.

Vladimir Veljović

Jedna od točki koja se Ukotiću stavlja na teret jest sumnja da nije podnio nikakvu prijavu za nestanak novaca u Kamenjaku, već samo prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog neovlaštenog pristupa računalu, čime je, navodno, propustio zaštiti imovinski interes Kamenjaka.

Aljoša Ukotić je uputio svoje očitovanje na deset stranica gdje točku po točku daje objašnjenja za ono što ga se tereti. Ukratko, Ukotić odbacuje sve optužbe. Potvrdio je da je 18. veljače primio dopis načelnika radi utvrđivanja postoje li uvjeti za njegovo razrješenje.

- Sva zatražena dokumentacija je predana tajnici načelnika, ali i na mail savjetnika načelnika Giannia Bužlete. Manjak od 105.735 kuna koji se navodi nije manjak, već se radi o novčanim sredstvima na deviznom računu. Revizor i osnivač trebaju imati uvid u sve poslovne račune JU Kamenjak, pa tako i u devizni račun, te ukoliko se pravovremeno uvidjelo na razliku, trebalo je u najmanju ruku pitati, odnosno provjeriti. To još jednom ukazuje na izrazito lošu ili pak neželjenu komunikaciju, navodi Ukotić u svom očitovanju.

Među ostalim, osvrnuo se i na kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, a radi se o prijavu zbog sumnje u manipulaciju s naplatom ulaznica na parkiralištu.

- Upravo su policija i državno odvjetništvo ti koji provode izvide i koji trebaju utvrditi je li počinjeno bilo koje kazneno djelo, pa tako i kazneno djelo protiv imovine zbog nedostatka novčanih sredstava. Za to nije nadležan ravnatelj JU Kamenjak. U kolovozu prošle godine zatražio sam uvid u spis, na što sam dobio odgovor da na to nemam pravo, jer je provođenje izvida tajno, zaključuje Ukotić.  


Nastavite čitati

Istra
 

Grad Rovinj-Rovigno uveo aplikaciju za ocjenjivanje zadovoljstva građana

Građani koji žele ocijeniti dobivenu uslugu, morati će skenirati QR kod kojim će otvoriti razgovor putem WhatsApp-a. Za započeti ocjenjivanje, potrebno je poslati bilo koju poruku (primjerice „pozdrav“ ili samo jedno slovo) kojom se otvara cijeli set pitanja te se nude opcije odgovora * Cilj aplikacije jest osvještavanje djelatnika da u osnovi svi oni pružaju uslugu građanima te da se od njih iznad svega očekuje ljubaznost i profesionalnost

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.