Politika i društvo

situacija je pod kontrolom

U Istri dosad smješteno stotinjak izbjeglica iz Ukrajine - Mornarička bolnica je rezervna varijanta

"Vjerujem i nadam se da kapacitete Mornaričke bolnice nećemo morati stavljati u funkciju, budući da je ona predviđena za ekstremno loše okolnosti. Po pitanju skloništa, smatram da nije potrebno stvarati atmosferu posebne ugroženosti. Istra ima plan sklanjanja stanovnika, postoje određena skloništa, razmišljamo o njima, ali građani mogu biti mirni. Situacija je pod kontrolom", poručio je Kozlevac


 
1 min
HINA ⒸFOTO: Manuel Angelini
Dino Kozlevac,. načelnik istarskog Stožera civilne zaštite

"Vjerujem i nadam se da kapacitete Mornaričke bolnice nećemo morati stavljati u funkciju, budući da je ona predviđena za ekstremno loše okolnosti. Po pitanju skloništa, smatram da nije potrebno stvarati atmosferu posebne ugroženosti. Istra ima plan sklanjanja stanovnika, postoje određena skloništa, razmišljamo o njima, ali građani mogu biti mirni. Situacija je pod kontrolom", poručio je Kozlevac

Tridesetak izbjeglica iz ratom pogođene Ukrajine stiglo je u Istru u protekla 24 sata, a trenutno ih je u županiji ukupno 100-tinjak smješteno na sigurnim lokacijama u privatnim kućama, potvrdila je u četvrtak ravnateljica Društva Crvenog križa Istarske županije Sandra Stipanov.

Stipanov je u izjavi Hini pozvala da im se jave svi građani koji imaju stambeni prostor na raspolaganju i žele pomoći u zbrinjavanju izbjeglica, a ujedno je pozvala i sve osobe stigle iz ratom pogođenih područja da se izravno obrate Društvu Crvenog križa kako bi im pružili adekvatnu pomoć i psihosocijalnu podršku.

"Posebno je važno da pružatelji smještaja odrede koliko osoba mogu primiti i do kojeg datuma. U narednim danima očekuje se veći broj ljudi i potrebna je dobra koordinacija svih nas", poručila je. 

Ustvrdivši da sustav u Istri funkcionira, načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac kazao je kako se zapravo cijeli sustav pomoći Ukrajini organizira na nacionalnoj razini te da su svi u funkciji tih aktivnosti.

"Osim smještajnog zbrinjavanja, za sve ostalo je diljem cijele države zadužen Hrvatski crveni križ, pa tako i u Istri. To je jedini legalni način prikupljanja sredstava i svake pomoći. Molim građane da slušaju isključivo upute lokalnog Crvenog križa, sve ostalo nam samo pravi probleme", naglasio je Kozlevac.

Vezano za smještaj izbjeglica u bivšoj Mornaričkoj bolnici, istaknuo je da je Stožer civile zaštite sagledao i tu mogućnost te odlučio "da će to biti rezervna varijanta".

"Vjerujem i nadam se da te kapacitete nećemo morati stavljati u funkciju, budući da je ona predviđena za ekstremno loše okolnosti. Po pitanju skloništa, smatram da nije potrebno stvarati atmosferu posebne ugroženosti. Istra ima plan sklanjanja stanovnika, postoje određena skloništa, razmišljamo o njima, ali građani mogu biti mirni. Situacija je pod kontrolom", poručio je Kozlevac.


Nastavite čitati

Istra
 

HEP TRENIRA STROGOĆU Umirovljeni bračni par ozbiljno narušenog zdravlja na izmaku snaga

Cindy Tousch: Situacija je strašna. Isprva smo koristili agregat, no na duge staze bilo nam je preskupo. Susjed nam je potom posudio struju, jedan produžni kabel. Sada stalno biramo koju ćemo prostoriju grijati, kada ćemo paliti bojler ili veš mašinu. Uredno smo plaćali dok izvođač radova nije prestao dolaziti, a vlasnik nam ne da struju dok mu ne platimo. Damir Tadić: Nisu platili ni trećinu kuće, ako dam suglasnost svoj novac nikada neću vidjeti

Istra
 

EKSKLUZIVNO: NAKON PISANJA ISTRE24 ZAUSTAVLJENO UBIJANJE DIVLJAČI NA BRIJUNIMA Sav komercijalni lov se ukida! Novi v.d. ravnatelj Eduard Kolić najavljuje premještanje divljači na neku novu lokaciju 

Novopostavljeni v.d. ravnatelj Eduard Kolić nam je potvrdio da u Nacionalnom parku više neće biti organiziranog lova. Priznaje da je prije imenovanja na novu funkciju upravo on bio zadužen za organiziranje lovaca no to je, dodaje, radio "jer mu je to bio posao". Cijeli lovački biznis na Brijunima provodio se potpuno netransparentno

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.