Politika i društvo

NE PONOVILO SE

U Koprivnici odana počast žrtvama prvog ustaškog logora Danica

Logor "Danica" bio je prvi sabirni logor u NDH osnovan 15. travnja 1941. i postojao je do rujna 1942. Prvi zatvorenici dovođeni su iz okolice Koprivnice već 18. travnja, i tako je osnovan prvi ustaški logor u NDH. Prva skupina od 530 Srba u logor stiže već 29. travnja iz Grubišnog Polja. Svi bi logoraši po dolasku u logor bili opljačkani od ustaške straže. Do 15. srpnja bilo je dovedeno 2656 osoba. Logoraši su uglavnom stradavali od gladi, premlaćivanja ili strijeljanja


 
2 min
HINA
Hina

Logor "Danica" bio je prvi sabirni logor u NDH osnovan 15. travnja 1941. i postojao je do rujna 1942. Prvi zatvorenici dovođeni su iz okolice Koprivnice već 18. travnja, i tako je osnovan prvi ustaški logor u NDH. Prva skupina od 530 Srba u logor stiže već 29. travnja iz Grubišnog Polja. Svi bi logoraši po dolasku u logor bili opljačkani od ustaške straže. Do 15. srpnja bilo je dovedeno 2656 osoba. Logoraši su uglavnom stradavali od gladi, premlaćivanja ili strijeljanja

U Spomen području Danica, pored Koprivnice, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast žrtvama prvog ustaškog logora Danica, izvijestili su u petak iz Srpskog narodnog vijeća.

U izaslanstvu Grada Koprivnice bili su gradonačelnik i saborski zastupnik Mišel Jakšić te zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, a vijence su položila i izaslanstva Srpskog narodnog vijeća (SNV), Vijeće srpske nacionalne manjine - Koprivničko-križevačke županije, Židovske općine Koprivnica i Udruge antifašističkih boraca i antifašista.

"Koprivnica je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji svoju memoriju, kada je u pitanju Drugi svjetski rat, obilježava na način koji je i institucionalni i lokalni istovremeno", istaknula je voditeljica Odjela za kulturu SNV-a Aneta Vladimirov.

Takva obilježavanja, kaže, ukazuju mnogo o ovom kraju. "Stoga smo beskrajno zahvalni na tome, jer u našoj zemlji, na našu veliku žalost, ne bilježimo sjećanje već zaborav kada su u pitanju uzroci i okolnosti Drugog svjetskog rata", dodala je.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić rekao je kako je progoniti ljude na temelju njihove vjere, rase, političkog ili bilo kojeg drugog opredjeljenja pokazatelj totalne ljudske slabosti i izgubljenosti, nečega što u sebi nosi jako puno crnila. Toga se, dodao je, treba prisjećati s namjerom da se više nikada ne ponovi i dogodi.

Logor "Danica" bio je prvi sabirni logor u NDH osnovan 15. travnja 1941. i postojao je do rujna 1942. Prvi zatvorenici dovođeni su iz okolice Koprivnice već 18. travnja, i tako je osnovan prvi ustaški logor u NDH. Prva skupina od 530 Srba u logor stiže već 29. travnja iz Grubišnog Polja. Svi bi logoraši po dolasku u logor bili opljačkani od ustaške straže. Do 15. srpnja bilo je dovedeno 2656 osoba. Logoraši su uglavnom stradavali od gladi, premlaćivanja ili strijeljanja.

Najveći dio logoraša je upućivan u Gospić (Jadovno) i Jasenovac, po osnivanju tih ustaških logora. Upravo ta sudbina je između ostalih zadesila i Milana Bakića, brata kipara Vojina Bakića, te inženjera Ivu Goldsteina, vlasnika knjižare u Karlovcu, oca Slavka Goldsteina, stoji u priopćenju.

Na mjestu logora sačuvano je Spomen- područje Danica koje ima i status zaštićenog kulturnog dobra. Iz njega je, podsjetili su iz SNV-a, početkom '90-ih uzeta lokomotiva Katica koja je prevozila zatočenike i odnesena u centar Zagreba, dok je u isto vrijeme spomenik palim borcima iz centra Koprivnice uklonjen s kosturnice i simbolički "deportiran" u logor Danica.


Nastavite čitati

Sudska službenica slala lažne ovrhe poznanicima s kojima nije bila u dobrim odnosima

Sumnjaju da je 55-godišnjakinja, od 28. veljače 2020. do 22. studenoga 2021., kao službenica u Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog građanskog suda u Zagrebu iskoristila dostupnost podataka iz raznih evidencija, a potom je za sedam osoba sačinila neistinita rješenja o ovrsi u kojima je navela da su donesena u ime suda i u njih unijela lažne podatke da su te osobe obveznici plaćanja sudskih pristoji, kao i da se zbog neplaćanja pristojbi nalaže Fini provođenje ovrhe na njihovim računima

Nova taktika ilegalnih migranata - iz BiH u Hrvatsku sada ulaze nasilno

Migranti pronalaze kombi vozila i potom u velikoj brzini pokušavaju projuriti cestama preko manje prometnih graničnih prijelaza ne obazirući se na policiju koja ih u tome pokuša zaustaviti. Nekoliko odvojenih incidenata takve vrste zabilježeno je na graničnim prijelazima koji gravitiraju Bosanskoj Gradišci te Unsko-sanskoj županiji u BiH, na krajnjem sjeverozapadu te zemlje

Vladajući su prešli crtu, tražimo raspuštanje Sabora

Ahmetović je u nabrajanju desetaka afera vladajućih spomenula i to da ni nakon sto dana od prometne nesreće bivši ministar Mario Banožić još nema optužnice, ali zato policija uhićuje po kratkom postupku kad se Plenkoviću zaprijeti da će ga se gađati smrdljivim jajima

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.