Politika i društvo

hrvatska se priprema

U Osijeku uspostavljen centar za prihvat izbjeglica iz Ukrajine

Tijekom prijepodnevna u prihvatni centar došla jedna obitelj iz Ukrajine, koja se došla prijaviti kako bi ostvarila izbjeglički status, nakon čega su se uputili u privatni smještaj, kojeg su sami dogovorili na području Vukovarsko-srijemske županije


 
2 min
HINA

Tijekom prijepodnevna u prihvatni centar došla jedna obitelj iz Ukrajine, koja se došla prijaviti kako bi ostvarila izbjeglički status, nakon čega su se uputili u privatni smještaj, kojeg su sami dogovorili na području Vukovarsko-srijemske županije

U osječkoj sportskoj dvorani "Jug " uspostavljen je centar za prihvat izbjeglica iz ratom pogođenih područja Ukrajine, u kojemu se predviđa osigurati privremeni smještaj do 300 osoba, izvijestili su u nedjelju županijski i osječki stožeri Civilne zaštite.

Načelnik županijskog Stožera dožupan Mato Lukić izjavio je novinarima kako je ova dvorana prihvatni centar za ukrajinske izbjeglice za područje pet slavonskih županija te da su noćas postavljeni kreveti, a tijekom dana će, ako to bude potrebno, biti organizirana i prehrana.

Privremena mjera

Lukić ističe kako je dvorana zamišljena kao privremeni smještaj izbjeglica, a da traju dogovori o mogućem smještaju izbjeglica u hotele i motele na osječkom području, gdje bi se izbjeglicama, nakon obavljanja administrativnih formalnosti, osigurao trajniji smještaj.

Izvijestio je kako je tijekom prijepodnevna u prihvatni centar došla jedna obitelj iz Ukrajine, koja se došla prijaviti kako bi ostvarila izbjeglički status, nakon čega su se uputili u privatni smještaj, kojeg su sami dogovorili na području Vukovarsko-srijemske županije.

S obzirom na to da još traje epidemija koronavirusa, Lukić ističe kako se od županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo očekuje epidemiološki okvir o potrebnim mjerama kod prihvata izbjeglica.

Načelnik osječkog Stožera Civilne zaštite dogradonačelnik Dragan Vulin ocijenio je kako je dvorana "Jug", od postojećih dvoranskih kapaciteta, trenutno najbolje rješenje za privremeni prihvat ukrajinskih izbjeglica, dodavši kako je trenutno postavljeno 100 kreveta, a u dvorani je moguće osigurati smještaj do 300 osoba.

Građani nude pomoć pri smještaju

Vulin ističe kako su gradske službe dobile zadaću da istraže sve smještajne kapacitete u Osijeku i njihovu popunjenost u sljedećem razdoblju, radi ustupanja svojih smještajnih kapaciteta, uz nadoknadu tih troškova.
Gradski prijevoz putnika ima dežurnu službu i dežurni autobus te će se, u slučaju potrebe, otići na hrvatske granice s Mađarskom i Srbijom kako bi se izbjeglice iz Ukrajine prevezle u prihvatni centar, rekao je Vulin.

Ravnateljica osječkog Gradskog društva Crvenog križa Martina Hećimović kaže kako su za dolazak izbjeglica spremni timovi službe traženja, koji će evidentirati pristigle osobe, i timovi za psihosocijalnu pomoć, a organizirat će se i prehrana.
Ističe kako se Crvenom križu javlja i dosta građana koji na raspolaganje stavljaju svoj smještajne kapacitete, a koji će se evidentirati, i prema potrebi kontaktirati.


FOTO: HINA/ Marko MRKONJIĆ/ ik

Nastavite čitati

Gust promet, posebice iz smjera unutrašnjosti prema moru

HAK poziva vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama. Povremena su usporavanja, vožnja u koloni u pokretu i kraća zaustavljanja u zonama naplatnih postaja, tunela i odmorišta te na dionicama gdje se zbog radova vozi uz privremenu regulaciju. Potreban je dodatan oprez i strpljenje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.