Politika i društvo

TKO JE ODGOVORAN?

U SEDAM MJESECI DRUGI SLUČAJ VRŠNJAČKOG NASILJA U MEDULINSKOJ ŠKOLI Inspekcija utvrdila propuste nakon slučaja nasilja u veljači, DORH provodi izvide

Svi podaci o zatečenom činjeničnom stanju dostavljeni su Općinskom državnom odvjetništvu u Puli, koje nam je u povodu našeg upita odgovorilo da se provode izvidi radi utvrđivanja možebitnog postojanja kaznenih dijela, glasi odgovor inspekcije Ministarstva znanosti vezano uz slučaj vršnjačkog nasilja u medulinskoj školi prije sedam mjeseci


 
3 min
Danijela Bašić-Palković

Svi podaci o zatečenom činjeničnom stanju dostavljeni su Općinskom državnom odvjetništvu u Puli, koje nam je u povodu našeg upita odgovorilo da se provode izvidi radi utvrđivanja možebitnog postojanja kaznenih dijela, glasi odgovor inspekcije Ministarstva znanosti vezano uz slučaj vršnjačkog nasilja u medulinskoj školi prije sedam mjeseci

U samo sedam mjeseci, u medulinskoj Osnovnoj školi dr.Mate Demarin dogodio se drugi slučaj vršnjačkog nasilja. Ovaj put, neslužbeno se doznaje, u školskoj svlačionici.

Liječnička pomoć pružena je 11-godišnjem dječaku zbog zadobivenih lakših tjelesnih ozljeda u fizičkom sukobu među učenicima.

Čini se da su fizički obračuni među medulinskim osnovnoškolcima konstanta, pa se postavlja pitanje što poduzima škola, nadležna ravnateljica i stručna služba škole? Što čini Istarska županija kao osnivač škole i zašto uvijek sve ostaje na praznim riječima o prevenciji, oštroj osudi i hitnim sastancima post festum, nakon što se nasilje dogodi, a neko dijete bude izloženo bullyingu.

Prije neki dan, nakon napada na jednog učenika, uslijedila je promptna reakcija Istarske županije, a ovog puta i same ravnateljice Emanuele Pinzan Chiavalon koja je u recentnom slučaju reagirala po protokolu te je po žurnom postupku izvijestila sve nadležne institucije.

Ovaj je put, brz je bio i istarski župan Boris Miletić kojem je za reakciju oko nasilja u veljači trebalo nekoliko dana. Sada upravo Istarska županija šalje priopćenje o događaju, a župan po hitnom postupku organizirao sastanak svih nadležnih.

Županija pritom šalje priopćenje u kojem obavještava da je o nasilju „promptno informirala ravnateljica Emanuela Pinzan Chiavalon“.

Ravnateljica je dakle, sada protokolarno odradila sve kako treba, oglasila se priopćenjem i "začepila"  sve eventualne rupe koje bi se mogle otvoriti daljnim propitkivanjima.

U veljači je, pak tvrdila da škola nije pogriješila i da su na vrijeme reagirali po svim pravilima struke. No škola je podsjetimo, tada policiju službeno obavijestila tek nakon dva dana, točnije 11. veljače.

Napadnuti učenik je, nakon što su ga tukli na školskom igralištu, bez nadzora odrasle osobe, sam otišao kući kao da se ništa nije dogodilo.

Tada je medulinski načelnik Ivan Kirac oštro osudio nasilje, a od ravnateljice je zatražio hitno očitovanje. Kirac je poslao poruku "Ovaj se slučaj ne smije staviti pod tepih".

Izgleda da je pod tepihom ipak nešto ostalo.

"Od  ravnateljice, stručnih djelatnika škole, profesora, učitelja, administrativnog  i tehničkog osoblja, te svih učenika tražimo da se pobrinu da se ovakvi incidenti više nikada ne dogode“. Došlo je vrijeme „da se manje priča, a više radi", govorio je Kirac u veljači.

Sedam mjeseci kasnije, Kirac ponavlja isto i opetovano oštro osuđuje nasilje. Načelnik Medulina, dakle, "izražava zabrinutost što se usprkos svim mjerama koje su se poduzele od posljednjeg slučaja iz veljače ove godine, ponovno pojavljuje sličan vid nasilja".

Od oštrih osuda, gorući problem u medulinskoj školi, nije se rješio.

U međuvremenu, dobili smo i očitovanje nadležne inspekcije Ministarstva znanosti i obrazovanja nakon provedenog nadzora u školi zbog nasilja među učenicima u veljači ove godine.

U Ministarstvu potvrđuju da je proveden inspekcijski nadzor kojim je "utvrđen izostanak postupanja odgovornih u Školi neposredno nakon događaja", sukladno Pravilniku o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima i Protokolu o postupanju u slučaju nasilja među djecom".

- Budući da se utvrđeni izostanci postupanja djelatnika Škole nisu mogli otkloniti samo postupanjem u okviru nadležnosti prosvjetne inspekcije, izrečene mjere bile su usmjerene prema utvrđivanju odgovornosti pojedinih djelatnika vezanih za neizvršavanje obveza iz radnih odnosa, kao i poboljšanju rada u primjeni sigurnosnih i preventivnih programa Škole, radi prevencije budućih događanja upravo zbog toga, pozivom na odredbu članka 29. Zakona o prosvjetnoj inspekciji, svi podaci o zatečenom činjeničnom stanju dostavljeni su Općinskom državnom odvjetništvu u Puli, koje nam je u povodu našeg upita odgovorilo da se provode izvidi radi utvrđivanja možebitnog postojanja kaznenih djela iz članka i čl. 302. st. 2. Kaznenog zakona, napominju u Ministarstvu i dodaju:

- Istodobno je od Školskog odbora, kao tijela kojem je ravnatelj sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi odgovoran za svoj rad, zatraženo postupanje u okviru njegovih ovlasti. Svojim zaključcima Školski odbor utvrdio je postojanje propusta te obvezao ravnateljicu na određena postupanja usmjerena na jačanje preventivne uloge Škole u pojavi vršnjačkog nasilja. Saznanja dobivena tijekom nadzora, također su upućena i Uredu Povjerenika za informiranje RH, radi možebitnog kršenja Zakona o pravu na pristup informacijama. Izdano je više prijedloga za izdavanje pisanih upozorenja radi kršenja obveza iz radnih odnosa prema kojima je ravnateljica postupila, zaključuju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Iz PU istarske pak potvrđuju da je policija provela izvide zbog slučaja koji se u školi dogodio u veljači.

- O svemu utvrđenom, policija je  izvijestila nadležno državno odvjetništvo, izjavila je glasnogovornica Suzana Sokač.

Pitali smo Državno odvjetništvo u Puli je li utvrđeno postojanje osnovane sumnje za počinjenje nekog kaznenog djela ili više njih u događaju vršnjačkog nasilja u medulinskoj školi koje se dogodilo 9.veljače 2022. godine?

Također, pitamo i vodi li se, i ako da protiv koga, kazneni postupak vezan uz predmetni događaj i za koje kazneno djelo.

Do zaključenja ovog teksta, odgovor odvjetništava nismo zaprimili.


Nastavite čitati

Istra
 

SPOMEN DOM NA RUŠNJAKU Zašto je od gradnje 1978. godine do danas neriješen imovinsko-pravni status?

"Do mene su sredinom 70-ih došli ljudi iz grada i rekli da bi na ovoj lokaciji trebalo izgraditi spomen dom, a da će se to meni nadoknaditi novčano ili zamjenom za drugu zemlju" rekao je vlasnik čestice Vladimir Radić. Kasnije se ispostavilo da novaca za otkup zemlje u gradskom proračunu nema, a ni zamjena se nije realizirala. I tako je to išlo do kraja 80-ih godina kada je Jugoslavija prestala postojati. Danas, nakon skoro pola stoljeća, stanje je i dalje nepromijenjeno

Istra
 

Uspostavljena je i svečano otvorena poduzetnička zona Barban – Krvavci III

Ovaj je zahvat temelj je razvoja malog i srednjeg poduzetništva koji već sada donosi nova radna mjesta * Projekt je obuhvatio izgradnju odgovarajuće komunalne infrastrukture unutar zone, odnosno izvedbu prometnih površina i nogostupa, vodovodne mreže i oborinske odvodnje te javne rasvjete i DTK mreže * Ukupna mu je vrijednost je 8.211.779,86 kuna, dok je od toga bespovratnih EU sredstava 85% odnosno 6.980.012,88 kuna

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.