Politika i društvo

'Imam li možda krivi stav?'

U smrt zbog stava o cijepljenju: glupost ili principijelnost?

U našoj redakciji cijepljenih je polovica, ali svi se međusobno poštujemo i nitko drugome ne nameće svoj stav. Pravo na izbor je svetinja, a podjele oko cijepljenja su svugdje brutalne * Mišljenja i stavovi mogu biti opasni, ali kontrola mišljenja je puno opasnija


 
1 min
Dražen Majić
Foto: BBC

U našoj redakciji cijepljenih je polovica, ali svi se međusobno poštujemo i nitko drugome ne nameće svoj stav. Pravo na izbor je svetinja, a podjele oko cijepljenja su svugdje brutalne * Mišljenja i stavovi mogu biti opasni, ali kontrola mišljenja je puno opasnija

Jučer pričam s prijateljem. Kaže mi, umro mu je poznanik od posljedica korone. Nije se želio cijepiti. Neposredno prije toga, poznaniku je umro i brat. Velika obiteljska tragedija.

Moj prijatelj, duboko pogođen, pita se: "Je li poznanik ikad pomislio: možda sam se ipak mogao cijepiti? Je li pomislio - možda imam krivi stav?"

Smrt je oko nas, virus je u punom zamahu, slabiji umiru. Činjenica je da cjepivo pomaže, ali cijepi se tko želi. Osobni izbor je osnovno pravo svakog od nas. 

U našoj redakciji cijepljenih je polovica, ali svi se međusobno poštujemo i nitko drugome ne nameće svoj stav.

Pravo na izbor je svetinja, a podjele oko cijepljenja su svugdje brutalne.

Na Spotifyu teška drama - Niel Young povukao pjesme s platforme zbog podcasta Joe Rogana. Povlače i drugi. Spotify razmišlja o micanju Rogana, ali vrijedi im 100 milijuna dolara pa se dvoume. Stavovi imaju cijenu.

Slušam jutros Rogana. Kaže: "Makli su mi podcast zbog dva intervjua. U oba sam imao priznate medicinske stručnjake. Oni su iznijeli svoje mišljenje koje je potpuno relevantno. Makli su me jer, kao, širim OPASNE dezinformacije. E sad, što je dezinformacija? Da je netko prije samo nekoliko mjeseci rekao da se cijepljena osoba može zaraziti i širiti virus, makli bi ga sa svih društvenih mreža. Danas je svima jasno da to nije bila dezinformacija. Da je netko prije par mjeseci rekao da maske ne štite dovoljno, isključili bi ga sa svih mreža, danas to slušamo sa CNN-a".

"Da si prije šest mjeseci rekao da sumnjaš da je virus pobjegao iz laboratorija, prognali bi te sa svih platformi. Ono što je donedavno bila opasna dezinformacija, danas je činjenica", zaključuje Rogan.

Osobno nisam njegov fan, ali smatram da mu nitko ne može oduzeti pravo da intervjuira koga želi, makar to bili znanstvenici s kontroverznim stavovima.

Jer, odluka o cijepljenju je osobna i da bi neka osoba zauzela stav i donijela dobru osobnu odluku, potrebno je da čuje sva relevantna mišljenja. Jer, posljedica stava može biti smrt.

Jednako tako i Neil Young ima pravo povući svoje pjesme jer ne želi da u Spotify izlogu stoje pored Roganovih podcastova. Youngov stav ima svoju cijenu.

Ipak, pokazuje se da su presudni stavovi distributera informacija. Ukoliko glavne platforme ograniče distribuciju mišljenja o bilo kojoj temi, ukoliko neki komesar odlučuje što se smije pričati, a što ne smije, ne smiješi nam se svijetla budućnost.

Mišljenja i stavovi mogu biti opasni, ali kontrola mišljenja je puno opasnija.

Stav ovog autora je: Cijepite se!


Nastavite čitati

Svijet
 

DOKUMENTARAC PULSKIH AUTORA DANAS NA HTV-U U potrazi za zlatom vremena - Slavko Kopač

Dokmentarac nastao u produkciji Techno Media Grupe (Istra24) i Udruge ArtRencontre večeras ima premijeru na Hrvatskoj televiziji. Cjelokupni autorski tim dolazi iz Pule: redatelj i scenarist je Dražen Majić, direktor fotografije Goran Legović, dok montažu potpisuje Renata Boljun. Producenti su Dražen Majić i Maja Ivić dok je supervizorica cijelog projekta Tamara Floričić

Svijet
 

Messi: Copa Americe je u fokusu, SP nije

„Daleko je taj turnir, tri godine su puno, pogotovo kada imate godina kao i ja. Trenutačno mi je u fokusu nastup na Copa Americi, a o SP-u ćemo razmišljati, ozbiljno ili ne, nakon toga“, dodao je Messi koji je u 176 nastupa za argentinsku reprezentaciju postigao 104 gola te je njen rekorder

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.