Politika i društvo

Pomoć starijim osobama

U Vodnjanu predstavljen projekt „Dok je nas, ne rabi da pensaš – Pružanje usluge pomoći u kući na području Puljštine“

Program pomoći u kući obuhvaća aktivnosti organiziranja i obavljanja kućanskih poslova, posudbu medicinskih pomagala, održavanje osobne higijene, nabavku namirnica i kućanskih potrepština, dostavu lijekova, te zadovoljavanje drugih svakodnevnih individualnih potreba 70 korisnika kontinuirano kroz 24 mjeseci provedbe čime se izravno utječe na smanjenje broja korisnika smještaja kao institucijskog oblika skrbi izvan vlastite obitelji


 
3 min
Istra24

Program pomoći u kući obuhvaća aktivnosti organiziranja i obavljanja kućanskih poslova, posudbu medicinskih pomagala, održavanje osobne higijene, nabavku namirnica i kućanskih potrepština, dostavu lijekova, te zadovoljavanje drugih svakodnevnih individualnih potreba 70 korisnika kontinuirano kroz 24 mjeseci provedbe čime se izravno utječe na smanjenje broja korisnika smještaja kao institucijskog oblika skrbi izvan vlastite obitelji

Danas je u Vodnjanu predstavljen projekt "Dok je nas, ne rabi da pensaš - Pružanje usluge pomoći u kući na području Puljštine".

Program pomoći u kući obuhvaća aktivnosti organiziranja i obavljanja kućanskih poslova, posudbu medicinskih pomagala, održavanje osobne higijene, nabavku namirnica i kućanskih potrepština, dostavu lijekova, te zadovoljavanje drugih svakodnevnih individualnih potreba 70 korisnika kontinuirano kroz 24 mjeseci provedbe čime se izravno utječe na smanjenje broja korisnika smještaja kao institucijskog oblika skrbi izvan vlastite obitelji.

Projektnim aktivnostima osigurava se širi obuhvat i ravnomjerno pružanje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga čime se prevenira institucionalizacija novih korisnika, smanjuju se liste čekanja na domski smještaj, potiče se aktivno starenje i uključivanje u lokalnu zajednicu, a zadržavanjem starijih osoba u njihovim domovima podiže se kvaliteta njihova života i života njihovih obitelji.

Ciljne skupine projekta su osobe starije od 65 g. s područja Puljštine i osobe koje pružaju izvaninstitucionalnu socijalnu uslugu pomoći u kući na tom području. Krajnji korisnici projekta su članovi obitelji starijih osoba uključenih u projekt i ostali građani.

Projektom "Dok je nas, ne rabi da pensaš - Pružanje usluge pomoći u kući na području Puljštine" unaprjeđuju se i šire izvaninstitucionalne socijalne usluge pomoći u kući na području Puljštine. Projektnim aktivnostima obuhvaćeno je područje Grada Vodnjana, te Općina Medulin, Ližnjan, Marčana, Barban i Svetvinčenat, na kojoj su pretežno smještena manja mjesta i dislocirana sela.

O samom projektu govorili su vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio, zamjenica Diriana Delcaro Hrelja te predstavnice Hrvatskog crvenog križa – Gradsko društvo Crvenog križa Pula Jelena Rupčić i Marija Gregorinić, uz prisustvo predstavnika svih općina na čijem se području provodi projekt, te Grada Pule i Istarske Županije.

Nositelj projekta je Grad Vodnjan-Dignano, a isti se provodi u partnerstvu s Hrvatskim crvenim križem – Gradskim društvom Crvenog križa Pula.

A1: Aktivnosti poticanja prijelaza s institucionalnih socijalnih usluga na usluge zajednice kroz planiranje i razvoj izvaninstitucionalnih socijalnih usluga te jačanje kapaciteta stručnjaka: sastoji se od organizacije i pružanja socijalne usluge pomoći u kući za 70 korisnika projekta s područja Puljštine, organizacije promotivne javne kampanje s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti procesa deinstitucionalizacije i prava ranjivih skupina s naglaskom na pravo na život u zajednica te provedbe edukacija namijenjenih osobama koje rade sa starijim osobama za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga.

V: Promidžba i vidljivost uključuje informiranje javnosti o projektu, uključujući izradu vizualnog i grafičkog identiteta projekta.

PM: Upravljanje projektom:  uključuje trošak vanjske usluge za upravljanje projektom i administraciju.

Ukupna vrijednost projekta iznosi nešto više od milijun i 200 tisuća kuna, intenzitet potpore iznosi 100,00 %. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Razdoblje provedbe projekta traje od 03.11.2021. godine do 03.11.2023. godine

 


FOTO: Grad Vodnjan

Nastavite čitati

Istra
 

Istarski ribari i dalje na kruhu sa sedam kora

Prošlo je gotovo godinu dana od otvaranja nove županijske ustanove pod nazivom Centar za razvoj ribarstva i akvakulture koja bi trebala biti logistička potpora ribarima te "komunikacijski kanal" između institucija i ribara. No, zapelo je * Imamo priču stanara iz Mohorovičićeve ulice u Puli koji se "guše" u parkiranim automobilima * Objavljujemo detalje revidiranog pulskog Programa građenja komunalne infrastrukture 

Istra
 

ISPRIKA NASTAVNIKU SKERTU I ČITATELJIMA Maturanti su mu oblijepili auto želeći ga simpatično iznenaditi

Nastavnik i razrednik kuhara maturanata Matej Skert: "Ispalo je simpatično. Dva moja učenika rekla su da idu po svoj završni rad iz kuharstva do printaone. To je bila krinka meni za iznenađenje. Nakon 15-ak minuta izašao sam van, pogledam, auto sav oblijepljen. Nasmijali smo se, našalili i fotografirali. Oblijepljen automobil bio je dva-tri sata atrakcija za  sve prolaznike"

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.