Politika i društvo

na glavnom gradskom trgu

U Zagrebu počeo skup u znak potpore Ukrajini

Na transparentima piše "Slava herojima Ukrajine" i "Slava Ukrajini", "Pomognimo Ukrajini", "Help Ukraine to save Europe, estabilsh no fly zone!", "Stop the war in Ukraine!", "Pray for Ukraine", "Stop Putin, stop war", "Stop the war, save Europe", "Ukrajina je srce Europe"...


 
2 min
HINA

Na transparentima piše "Slava herojima Ukrajine" i "Slava Ukrajini", "Pomognimo Ukrajini", "Help Ukraine to save Europe, estabilsh no fly zone!", "Stop the war in Ukraine!", "Pray for Ukraine", "Stop Putin, stop war", "Stop the war, save Europe", "Ukrajina je srce Europe"...

Kao podrška i izraz solidarnosti s ukrajinskim narodom zbog agresije Rusije na tu zemlju, u Zagrebu je na glavnom gradskom trgu uz nazočnost nekoliko stotina građana počeo skup u organizaciji Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) i Zajednice Ukrajinaca Grada Zagreba.

Na skupu bi trebao govoriti ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič i bivši saborski zastupnik Borislav Graljuk, a u ime Vlade ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Na ogradi ispred pozornice na Trgu bana Jelačića na ukrajinskoj nacionalnoj zastavi stoji poruka "I stand with Ukraine", "#stoprussianagression", a na razglas se puštaju pjesme ukrajinskih bendova.

Više je građana koji su došli izraziti potporu toj napadnutoj zemlji došlu na Trg ogrnuto ili noseći ukrajinske te hrvatske nacionalne zastave.

Neki od njih nose transparente ispisane na hrvatskome, ukrajinskome te engleskom jeziku, na kojima, među ostalim, piše "Slava herojima Ukrajine" i "Slava Ukrajini", "Pomognimo Ukrajini", "Help Ukraine to save Europe, estabilsh no fly zone!", "Stop the war in Ukraine!", "Pray for Ukraine", "Stop Putin, stop war", "Stop the war, save Europe", "Ukrajina je srce Europe".

Okupljenima je dijeljen i letak ispisan na hrvatskome i engleskom jeziku na kojem piše - Želimo slobodu! Pomozite nam u ostvarenju sna o našoj slobodi. Rusija upravo zvjerski bombardira naše gradove. Putin poriče i osporava postojanje ukrajinske nacije, mi samo želimo slobodi i živjeti kao slobodni ljudi. Molimo vas podržite Ukrajinu i naš narod.

Najavljujući skup u Zagrebu, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Ivan Zvonimir Čičak u srijedu je pozvao i čelnike drugih gradova i županija da se pridruže potpori Ukrajini sa svojim skupovima te će se oni održati u nekoliko gradova - Splitu, Vukovaru, Rijeci i Puli.


Nastavite čitati

DIP: Otvorena sva biračka mjesta u inozemstvu, pa i ona u Dohi i Dubaiju

Sva su biračka mjesta otvorena, pa i ona u Dohi i Dubaiju u kojima pada obilna kiša i puše snažan vjetar, doznaje se u utorak u Državnom izbornom povjerenstvu. Na tim biračkim mjestima nema puno birača, u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, aktivo ih se registriralo 16, a prethodno 42. To su birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji su željeli glasovati u inozemstvu, pa su zatražili prethodnu registraciju

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.