Politika i društvo

stvara se mreža volontera

Udruga "Istra pomaže" traži volontere i ljude koji bi ponudili smještaj. Već su pomogli prvom Ukrajincu koji se nije mogao vratiti kući

Trenutno stvaramo mrežu, hladni pogon, kako bi bili spremni organizirati se za pružanje pomoći kada situacija to od nas bude zahtijevala. Pozivamo sve volontere, ali i druge udruge da nam se jave i da zajedno osmislimo kako bismo mogli pomoći izbjeglicama iz Ukrajine koji će, ako se situacija ne smiri, sigurno dolaziti i na naše područje, veli Bubić


 
1 min
Borka Petrović

Trenutno stvaramo mrežu, hladni pogon, kako bi bili spremni organizirati se za pružanje pomoći kada situacija to od nas bude zahtijevala. Pozivamo sve volontere, ali i druge udruge da nam se jave i da zajedno osmislimo kako bismo mogli pomoći izbjeglicama iz Ukrajine koji će, ako se situacija ne smiri, sigurno dolaziti i na naše područje, veli Bubić

- Živimo u nadi da će se ovo brzo smiriti, ali spremamo se i za puno teže i gore scenarije, kazao nam je predsjednik Udruge Istra pomaže Damir Bubić. Ova je udruga proizašla iz aktivizma koje su potaknuli potresi na području Banovine, a jučer je ponovo odaslala apel za pomoć.

Kako navodi, za sada stvaraju mrežu volontera koji bi mogli pomoći kada situacija to bude zahtijevala.

- Trenutno stvaramo mrežu, hladni pogon, kako bismo bili spremni organizirati se za pružanje pomoći kada situacija to od nas bude zahtijevala. Pozivamo sve volontere, ali i druge udruge da nam se jave i da zajedno osmislimo kako bismo mogli pomoći izbjeglicama iz Ukrajine koji će, ako se situacija ne smiri, sigurno dolaziti i na naše područje, veli Bubić.

- Možda najveća prepreka u ovom trenutno je jezična barijera pa smo prvo objavili poziv da nam se jave osobe koje govore ukrajinski i dobili 15-ak ljudi koji su spremni pomoći. Uz njihovu pomoć dio naših stranica prevest ćemo, ne samo na engleski, već i na njihov materinji jezik, kazuje Bubić.

Bit će potrebno pripremiti smještaj te organizirati prihvat osoba. Svi koji mogu ustupiti smještaj osobama koje će pristići u našu županiju neka ispune prijavnicu na linku https://istrapomaze.com/crisis-2022-ponudite-smjestaj/ dok se za volontiranje mogu prijaviti putem linka https://istrapomaze.com/.../pon.../nudim-volonterske-usluge/

- Za sve ostale prijedloge, zahtjeve ili bilo što drugo javite nam se na mail koji je otvoren isključivo za potrebu ove akcije 2022@istrapomaze.com, navodi Bubić naglašavajući da trenutno ne prikupljaju materijalnu pomć niti novčane donacije za ovu svrhu, već samo pripremaju logistiku.

Jučer su, navodi, pomogli riješiti prvi slučaj - pomogli su Ukrajincu koji je radio u Zagrebu, napustio posao i krenuo kući ali rat ga je zatekao na putu.

- Zaglavio je u Bratislavi i putem kontakta s Banovine došao je do nas. Obzirom da već ima radnu dozvolu uspjeli smo mu pronaći posao i smještaj u Istri dok se situacija ne smiri. Jednu sudbinu smo promijenili na bolje, nemojmo stati na tome, pozivaju iz ove udruge.


FOTO: Facebook udruga Istra pomaže

Nastavite čitati

Istra
 

JESU LI CRNI BALONI DOVOLJNI? Je li dovoljno jednom godišnje čuti crne statistike o broju premlaćenih i ubijenih žena i iz prvog reda pratiti naslikavanje političara?

Sutra čitajte o planovima za nogometno igralište Valkane oko čega su se ne tako davno lomila politička koplja i rušili stranački savezi. Iako gradnja debelo kasni, i dalje nema informacija kako će u konačnici izgledati zgotovljeno igralište i što to podrazumijeva termin -  "obuhvat radova" - ali i kada će, tko će, koliko će, i hoće li se rušiti stabla?

Istra
 

U Labin stigle prve kante za biootpad

Nešto manje od 100 kućanstava ulica Marcilnica, Viktora Cara Emina i Istarskih narodnjaka tako će moći odvajati kuhinjski otpad, vrtni/zeleni otpad, ostatke termički obrađene hrane i manje količine ostalog biootpada

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.