Politika i društvo

Sindikat i Matica umirovljenika traže:

Ukinite obvezu plaćanja alimentacije za unuke

Obveza da bake i djedovi budu sudski prisiljeni plaćati uzdržavanje unuka, ako njihov sin, ili u rjeđim slučajevima kćer, ne plaćaju uzdržavanje, uvedena je u Obiteljski zakon još 2014., naveli su i upozorili da je od tada naštetila stotinama starijih osoba


 
2 min
HINA ⒸFOTO: Manuel Angelini

Obveza da bake i djedovi budu sudski prisiljeni plaćati uzdržavanje unuka, ako njihov sin, ili u rjeđim slučajevima kćer, ne plaćaju uzdržavanje, uvedena je u Obiteljski zakon još 2014., naveli su i upozorili da je od tada naštetila stotinama starijih osoba

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) zatražili su u četvrtak hitno ukidanje zakonske obveze da djedovi i bake plaćaju alimentaciju za svoje unuke, istaknuvši da ta obveza naštetila mnogim starijim osobama.Obveza da bake i djedovi budu sudski prisiljeni plaćati uzdržavanje unuka, ako njihov sin, ili u rjeđim slučajevima kćer, ne plaćaju uzdržavanje, uvedena je u Obiteljski zakon još 2014., naveli su i upozorili da je od tada naštetila stotinama starijih osoba.

“Napominjemo da takvo zakonsko rješenje ne postoji ni u jednoj europskoj zemlji, jer je besmisleno tražiti alimentaciju od djedova i baka koji nisu ni pravno odgovorni za svoje unuke”, istaknuli su u priopćenju te ocijenili da je riječ o nepravednom i neodrživom zakonu.

SUH i MUH stoga, u tijeku izmjena Zakona o privremenom uzdržavanju, traže ukidanje tog instituta i apeliraju Vladi da “ispravi postojeće nepravde i greške” i provede svoju politiku zaštite starijih osoba i umirovljenika, kao najranjivije skupine najviše izložene siromaštvu.

Također, traže da se i ukine obveza roditelja koji živi s djetetom, da prije traženja državne alimentacije, nju zatraži od bake i djeda, odnosno roditelja bivšeg partnera koji ne plaća obveze za dijete. 

Podsjetili su na uvjete u kojima žive hrvatski umirovljenici, čijih je više od 67 posto mirovina ispod hrvatske linije siromaštva za samca. Dodali su i da svaki treći umirovljenik živi u riziku siromaštva.

“Smatramo nužnim hitno osnivanje državnog alimentacijskog fonda koji bi se odmah aktivirao u slučajevima kada roditelj, zbog gubitka posla ili bolesti, nije u mogućnosti podmirivati financijske obveze prema djetetu određene pravomoćnom sudskom odlukom”, predložili su iz Sindikata i Matice umirovljenika. 


Nastavite čitati

Lokomotiva - Hajduk 1-1

Hajduk je na vrhu ljestvice sa 40 bodova, osam više uz dvije utakmice više od druge Rijeke, a 10 višeuz tri utakmice više od trećeg Dinama, dok je Lokomotiva šesta sa 18 bodova, jednim više od sedmog Varaždina, osme Istre 1961 i devetog Slavena Belupa, dok je na dnu Rudeš sa samo četiri boda

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.