Politika i društvo

predsjednik neda vojnike

Ukrajina pozvala na razgovor hrvatsku veleposlanicu zbog Milanovićevih izjava

Uvjereni smo da je ta nezahvalnost njegova osobna osobina i da se ne proteže na hrvatski narod s kojim nas spaja prijateljstvo i međusobno poštovanje, navodi se  u priopćenju ukrajinskog ministarstva dodajući kako Milanovićeve izjave odgovaraju ruskim propagandnim narativima


 
2 min
HINA

Uvjereni smo da je ta nezahvalnost njegova osobna osobina i da se ne proteže na hrvatski narod s kojim nas spaja prijateljstvo i međusobno poštovanje, navodi se  u priopćenju ukrajinskog ministarstva dodajući kako Milanovićeve izjave odgovaraju ruskim propagandnim narativima

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor hrvatsku veleposlanicu u Kijevu Anicu Džamić zbog izjava predsjednika Zorana Milanovića „da Ukrajini nije mjesto u NATO savezu“. 

Hrvatski predsjednik je dan ranije kazao i kako Hrvatska neće biti vojno prisutna u Ukrajini u slučaju ruske invazije, da su događaji 2014. u toj zemlji, poznati kao 'Revolucija dostojanstva' bili vojni puč, da Europa nije učinila dovoljno za pomoć Kijevu te da su napetosti na ukrajinsko-ruskoj granici posljedica američke unutarnje politike. 

Ukrajinsko ministarstvo u priopćenju od utorka navečer piše da Milanovićeve izjave od 2014. vrijeđaju sjećanja Ukrajinaca i inozemnih državljana koji su dali svoje živote za europsku budućnost. 

Razočarani hrvatskim predsjednikom

„Izraženo je duboko razočaranje izjavom hrvatskog predsjednika o članstvu Ukrajine u NATO-u i neprimjerenosti pomoći našoj zemlji u vrijeme ruske agresije. Naglašeno je da je spomenuto u naročitoj kontradiktornosti s općeljudskim vrijednostima, s obzirom na gorko ratno iskustvo hrvatskog naroda“, stoji u priopćenju. 

Ukrajinsko ministarstvo smatra da je Milanović iskazao „prezir i nezahvalnost“ za pomoć koju je Ukrajina pružila u hrvatskoj borbi za neovisnost, kao i u borbi protiv razornih požara prošle godine. 

„Istovremeno, uvjereni smo da je ta nezahvalnost njegova osobna osobina i da se ne proteže na hrvatski narod s kojim nas spaja prijateljstvo i međusobno poštovanje“, nastavlja ministarstvo u svom priopćenju, dodajući kako Milanovićeve izjave odgovaraju ruskim propagandnim narativima, nisu u skladu sa službenim stajalištem Hrvatske, štete bilateralnim odnosima i potkopavaju jedinstvo EU-a i NATO-a. 

Ministarstvo zahtijeva „javno opovrgavanje ovih uvredljivih izjava i njihovo neponavljanje ubuduće“, a veleposlanik Ukrajine će reagirati i u Zagrebu. 


FOTO: HINA/ Damir SENČAR/ ds

Nastavite čitati

Nakon medijskog istupa bivšeg ministra Banožića obitelj poginulog zgrožena: "To je sramotno, prevršio je svaku mjeru"

Obitelj je zgrožena ovim istupom i izjavama, ali još uvijek nisu spremni istupiti javno i reći sve što misle o ovom slučaju i izjavama bivšeg ministra. Vidite da ni dosad obitelj nije željela javno istupati, poštujući pravo svakoga da se obrani na sudu, ali nakon ovakvog istupa ponovno ćemo razmotriti situaciju i odlučiti se za daljnje korake - rekao je Hrvoje Šutalo

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.