Politika i društvo

predsjednik neda vojnike

Ukrajina pozvala na razgovor hrvatsku veleposlanicu zbog Milanovićevih izjava

Uvjereni smo da je ta nezahvalnost njegova osobna osobina i da se ne proteže na hrvatski narod s kojim nas spaja prijateljstvo i međusobno poštovanje, navodi se  u priopćenju ukrajinskog ministarstva dodajući kako Milanovićeve izjave odgovaraju ruskim propagandnim narativima


 
1 min
HINA

Uvjereni smo da je ta nezahvalnost njegova osobna osobina i da se ne proteže na hrvatski narod s kojim nas spaja prijateljstvo i međusobno poštovanje, navodi se  u priopćenju ukrajinskog ministarstva dodajući kako Milanovićeve izjave odgovaraju ruskim propagandnim narativima

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor hrvatsku veleposlanicu u Kijevu Anicu Džamić zbog izjava predsjednika Zorana Milanovića „da Ukrajini nije mjesto u NATO savezu“. 

Hrvatski predsjednik je dan ranije kazao i kako Hrvatska neće biti vojno prisutna u Ukrajini u slučaju ruske invazije, da su događaji 2014. u toj zemlji, poznati kao 'Revolucija dostojanstva' bili vojni puč, da Europa nije učinila dovoljno za pomoć Kijevu te da su napetosti na ukrajinsko-ruskoj granici posljedica američke unutarnje politike. 

Ukrajinsko ministarstvo u priopćenju od utorka navečer piše da Milanovićeve izjave od 2014. vrijeđaju sjećanja Ukrajinaca i inozemnih državljana koji su dali svoje živote za europsku budućnost. 

Razočarani hrvatskim predsjednikom

„Izraženo je duboko razočaranje izjavom hrvatskog predsjednika o članstvu Ukrajine u NATO-u i neprimjerenosti pomoći našoj zemlji u vrijeme ruske agresije. Naglašeno je da je spomenuto u naročitoj kontradiktornosti s općeljudskim vrijednostima, s obzirom na gorko ratno iskustvo hrvatskog naroda“, stoji u priopćenju. 

Ukrajinsko ministarstvo smatra da je Milanović iskazao „prezir i nezahvalnost“ za pomoć koju je Ukrajina pružila u hrvatskoj borbi za neovisnost, kao i u borbi protiv razornih požara prošle godine. 

„Istovremeno, uvjereni smo da je ta nezahvalnost njegova osobna osobina i da se ne proteže na hrvatski narod s kojim nas spaja prijateljstvo i međusobno poštovanje“, nastavlja ministarstvo u svom priopćenju, dodajući kako Milanovićeve izjave odgovaraju ruskim propagandnim narativima, nisu u skladu sa službenim stajalištem Hrvatske, štete bilateralnim odnosima i potkopavaju jedinstvo EU-a i NATO-a. 

Ministarstvo zahtijeva „javno opovrgavanje ovih uvredljivih izjava i njihovo neponavljanje ubuduće“, a veleposlanik Ukrajine će reagirati i u Zagrebu. 


FOTO: HINA/ Damir SENČAR/ ds

Nastavite čitati

Od danas jeftinija i premium goriva

Na benzinskim postajama u Hrvatskoj litra eurosuper 95 goriva od utorka se prodaje po 11,30 kuna, što je 70 lipa manje nego proteklih tjedan dana, dok je cijena osnovnog eurodizela pala 66 lipa, na 12,14 kuna, a pojeftinila su i premium goriva

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.