Politika i društvo

o turističkim rezultatima u 2021.

Cijela unutrašnjost Istre realizirala je 2004. godine 104 tisuće noćenja, a danas milijun i pol!

Prošle godine u Istri je ostvareno 76 posto dolazaka i 82 posto noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu, i ti podaci opravdavaju ocjenu o iznadprosječnim rezultatima u prošloj godini, kazao je župan Miletić


 
2 min
Matea Čelebija

Prošle godine u Istri je ostvareno 76 posto dolazaka i 82 posto noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu, i ti podaci opravdavaju ocjenu o iznadprosječnim rezultatima u prošloj godini, kazao je župan Miletić

Predstavljajući novinarima danas ujutro u kaštelu Morosini Grimani u Svetvinčentu ostvarene turističke rezultate u Istarskoj županiji za 2021. godinu, istarski župan i predsjednik Turističke zajednice Istarske županije Boris Miletić kazao je da su ostvareni rezultati u prošloj godini iznad očekivanja čitavog turističkog sektora.

- U 2021. godini ostvareno je 76 posto dolazaka i 82 posto noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Ti podaci opravdavaju ocjenu o iznadprosječnim rezultatima, kazao je župan.

U travnju i svibnju stižu najvažniji financijski efekti

"Treba pričekati travanj i svibanj, kada će biti konsolidirani financijski učinci. Jer, dolasci i noćenja su dio statistike, no puno su važniji financijski efekti koji su značajno bolji, kazao je Miletić. I za ovogodišnju turističku godinu jednako su visoka očekivanja", nastavio je Miletić.

Ukupna procijepljenost stanovništva je 62,4 posto, no, dodao je, moramo se približiti ključnim Grčkoj, Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, Portugalu, gdje je stupanj procijepljenosti veći.

Na naše pitanje o manjku sezonske radne snage, Miletić je kazao da birokratski put dobivanja radnih dozvola predugačak.

- Svjesni smo da je unutarnji bazen po pitanju broja radnika poprilično iscrpljen te da moramo računati i na uvoz radne snage. Postoje prijedlozi prema Ministarstvu financija da se našim studentima odnosno njihovim roditeljima godišnja porezna olakšica do 15 tisuća kuna malo izdigne, rekao je župan Miletić.

Povijesni rezultat s dolascima Nijemaca u Istru

Direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević vrlo bitnim drži podatak da je Istra u prošloj godini ostvarila povijesni rezultat dolazaka s njemačkog tržišta, realiziravši gotovo devet posto bolji rezultat nego rekordne 2019. godine.

Direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević vrlo bitnim drži podatak da je Istra u prošloj godini ostvarila povijesni rezultat dolazaka s njemačkog tržišta, realiziravši gotovo devet posto bolji rezultat nego rekordne 2019. godine

Nijemci su realizirali 9,5 milijuna od ukupno 23,5 milijuna noćenja. Češka je ostvarila sedam posto bolji rezultat nego 2019., a Poljska pet posto, kazao je direktor istarskog TZ--a Denis Ivošević, naglasivši u nastavku da je 2004. godine cijela unutrašnjost Istre realizirala 104 tisuće noćenja, a danas milijun i pol noćenja.

Od pet, pak, top hrvatskih destinacija, četiri su iz Istre (jedino je na četvrto mjestu Vir) - prvi je Rovinj s tri pol milijuna noćenja, drugi Poreč s 2,6 milijuna noćenja, Medulin s 2,4 milijuna te petoplasirani Umag s 2,2 milijuna noćenja.


Nastavite čitati

Istra
 

IDS 'MINIRAO' SJEDNICU PAZINSKOG GRADSKOG VIJEĆA Vedran Ivančić (IDS): "Radi se o puno odluka koje su se donijele na štetu Grada Pazina", Suzana Jašić (Možemo!): "Bankomati im se smanjuju, zato postaju nervozni"

Vedran Ivančić odbio je voditi zadnju sjednicu Gradskog vijeća zbog točke dnevnog reda koja sadržava prijedlog drukčiji od onog s kojim su se slagali. Gradonačelnica Jašić kaže da je prijedlog bio na javnom savjetovanju, ali se IDS nije htio očitovati. IDS pak tvrdi da ona laže. Cijela priča slična je zagonetki 'je li starija kokoš ili jaje' jer je prijedlog izmijenjen, ali nakon što su uvažene sugestije na savjetovanju, na koje se IDS nije uključio s načelnom podrškom. Kako bilo, HDZ je bespogovorno stao uz IDS

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.