Politika i društvo

o turističkim rezultatima u 2021.

Cijela unutrašnjost Istre realizirala je 2004. godine 104 tisuće noćenja, a danas milijun i pol!

Prošle godine u Istri je ostvareno 76 posto dolazaka i 82 posto noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu, i ti podaci opravdavaju ocjenu o iznadprosječnim rezultatima u prošloj godini, kazao je župan Miletić


 
1 min
Matea Čelebija

Prošle godine u Istri je ostvareno 76 posto dolazaka i 82 posto noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu, i ti podaci opravdavaju ocjenu o iznadprosječnim rezultatima u prošloj godini, kazao je župan Miletić

Predstavljajući novinarima danas ujutro u kaštelu Morosini Grimani u Svetvinčentu ostvarene turističke rezultate u Istarskoj županiji za 2021. godinu, istarski župan i predsjednik Turističke zajednice Istarske županije Boris Miletić kazao je da su ostvareni rezultati u prošloj godini iznad očekivanja čitavog turističkog sektora.

- U 2021. godini ostvareno je 76 posto dolazaka i 82 posto noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Ti podaci opravdavaju ocjenu o iznadprosječnim rezultatima, kazao je župan.

U travnju i svibnju stižu najvažniji financijski efekti

"Treba pričekati travanj i svibanj, kada će biti konsolidirani financijski učinci. Jer, dolasci i noćenja su dio statistike, no puno su važniji financijski efekti koji su značajno bolji, kazao je Miletić. I za ovogodišnju turističku godinu jednako su visoka očekivanja", nastavio je Miletić.

Ukupna procijepljenost stanovništva je 62,4 posto, no, dodao je, moramo se približiti ključnim Grčkoj, Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, Portugalu, gdje je stupanj procijepljenosti veći.

Na naše pitanje o manjku sezonske radne snage, Miletić je kazao da birokratski put dobivanja radnih dozvola predugačak.

- Svjesni smo da je unutarnji bazen po pitanju broja radnika poprilično iscrpljen te da moramo računati i na uvoz radne snage. Postoje prijedlozi prema Ministarstvu financija da se našim studentima odnosno njihovim roditeljima godišnja porezna olakšica do 15 tisuća kuna malo izdigne, rekao je župan Miletić.

Povijesni rezultat s dolascima Nijemaca u Istru

Direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević vrlo bitnim drži podatak da je Istra u prošloj godini ostvarila povijesni rezultat dolazaka s njemačkog tržišta, realiziravši gotovo devet posto bolji rezultat nego rekordne 2019. godine.

Direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević vrlo bitnim drži podatak da je Istra u prošloj godini ostvarila povijesni rezultat dolazaka s njemačkog tržišta, realiziravši gotovo devet posto bolji rezultat nego rekordne 2019. godine

Nijemci su realizirali 9,5 milijuna od ukupno 23,5 milijuna noćenja. Češka je ostvarila sedam posto bolji rezultat nego 2019., a Poljska pet posto, kazao je direktor istarskog TZ--a Denis Ivošević, naglasivši u nastavku da je 2004. godine cijela unutrašnjost Istre realizirala 104 tisuće noćenja, a danas milijun i pol noćenja.

Od pet, pak, top hrvatskih destinacija, četiri su iz Istre (jedino je na četvrto mjestu Vir) - prvi je Rovinj s tri pol milijuna noćenja, drugi Poreč s 2,6 milijuna noćenja, Medulin s 2,4 milijuna te petoplasirani Umag s 2,2 milijuna noćenja.


Nastavite čitati

Istra
 

DRAŽEN STILINOVIĆ: 'Financijska situacija nije dobra i uskoro ćemo sve objaviti, no ja sam optimist. Ukidamo bale, a rasuti SRF odmah će se plasirati na daljnje zbrinjavanje. To će pomoći centru da krene naprijed'

Ne znam koliko poznajete druge centre u Hrvatskoj, ali moje osobno mišljenje je da je Kaštijun jedan od najboljih, ako ne i najbolji centar za zbrinjavanje otpada u Hrvatskoj. Kaštijun s čitavom Istrom je po pitanju zbrinjavanja otpada daleko ispred svih drugih, ali to je moje subjektivno mišljenje. Imao sam priliku upoznati i druge centre u Hrvatskoj i stojim iza toga da je Kaštijun najbolji

Istra
 

BILO JEDNOM NA DIVLJEM ZAPADU ISTOČNE ISTRE (2) U Viškovićima se i poljoprivredno zemljište prodaje pod građevinsko

Legalni kriminal. U jeziku oksimoron, u prostorno-planskoj praksi - stvarnost. Uzmimo za primjer Viškoviće. To malo naselje na obronku zapadne obale Istre podno Skitače u općini Raša upravo proživljava nepovratnu urbanističku i strukturalnu metamorfozu. Naseobina koju sami investitori koji grade mnogobrojne vile oglašavaju kao mirno i okruženo zelenilom, upravo se pretvara u još jedno mjesto u Istri koje će svoj neprocijenjiv resur - prostor – prepustiti jednoličnim zdanjima koji će jedan drugome nalikovati kao jaje jajetu, koje će kupiti stranci s većom platežnom moći od domicilnog stanovništva, a koje je svoje parcele prodavalo za nekoliko desetaka eura po metru kvadratnom, većinu godine bit će prazne, dok ćemo one koji će u Viškovićima doista živjeti moći pobrojati na prste jedne ruke. Zasigurno će ih, kada se sve vile dovrše, biti manje nego bazena

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.