Politika i društvo

o turističkim rezultatima u 2021.

Cijela unutrašnjost Istre realizirala je 2004. godine 104 tisuće noćenja, a danas milijun i pol!

Prošle godine u Istri je ostvareno 76 posto dolazaka i 82 posto noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu, i ti podaci opravdavaju ocjenu o iznadprosječnim rezultatima u prošloj godini, kazao je župan Miletić


 
1 min
Matea Čelebija

Prošle godine u Istri je ostvareno 76 posto dolazaka i 82 posto noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu, i ti podaci opravdavaju ocjenu o iznadprosječnim rezultatima u prošloj godini, kazao je župan Miletić

Predstavljajući novinarima danas ujutro u kaštelu Morosini Grimani u Svetvinčentu ostvarene turističke rezultate u Istarskoj županiji za 2021. godinu, istarski župan i predsjednik Turističke zajednice Istarske županije Boris Miletić kazao je da su ostvareni rezultati u prošloj godini iznad očekivanja čitavog turističkog sektora.

- U 2021. godini ostvareno je 76 posto dolazaka i 82 posto noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Ti podaci opravdavaju ocjenu o iznadprosječnim rezultatima, kazao je župan.

U travnju i svibnju stižu najvažniji financijski efekti

"Treba pričekati travanj i svibanj, kada će biti konsolidirani financijski učinci. Jer, dolasci i noćenja su dio statistike, no puno su važniji financijski efekti koji su značajno bolji, kazao je Miletić. I za ovogodišnju turističku godinu jednako su visoka očekivanja", nastavio je Miletić.

Ukupna procijepljenost stanovništva je 62,4 posto, no, dodao je, moramo se približiti ključnim Grčkoj, Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, Portugalu, gdje je stupanj procijepljenosti veći.

Na naše pitanje o manjku sezonske radne snage, Miletić je kazao da birokratski put dobivanja radnih dozvola predugačak.

- Svjesni smo da je unutarnji bazen po pitanju broja radnika poprilično iscrpljen te da moramo računati i na uvoz radne snage. Postoje prijedlozi prema Ministarstvu financija da se našim studentima odnosno njihovim roditeljima godišnja porezna olakšica do 15 tisuća kuna malo izdigne, rekao je župan Miletić.

Povijesni rezultat s dolascima Nijemaca u Istru

Direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević vrlo bitnim drži podatak da je Istra u prošloj godini ostvarila povijesni rezultat dolazaka s njemačkog tržišta, realiziravši gotovo devet posto bolji rezultat nego rekordne 2019. godine.

Direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević vrlo bitnim drži podatak da je Istra u prošloj godini ostvarila povijesni rezultat dolazaka s njemačkog tržišta, realiziravši gotovo devet posto bolji rezultat nego rekordne 2019. godine

Nijemci su realizirali 9,5 milijuna od ukupno 23,5 milijuna noćenja. Češka je ostvarila sedam posto bolji rezultat nego 2019., a Poljska pet posto, kazao je direktor istarskog TZ--a Denis Ivošević, naglasivši u nastavku da je 2004. godine cijela unutrašnjost Istre realizirala 104 tisuće noćenja, a danas milijun i pol noćenja.

Od pet, pak, top hrvatskih destinacija, četiri su iz Istre (jedino je na četvrto mjestu Vir) - prvi je Rovinj s tri pol milijuna noćenja, drugi Poreč s 2,6 milijuna noćenja, Medulin s 2,4 milijuna te petoplasirani Umag s 2,2 milijuna noćenja.


Nastavite čitati

Istra
 

POPULARNO FOTOGRAFIRANJE SA SOVAMA Zlostavljanjem životinja do ilegalne zarade

"Ovo je prostituiranje zaštićene vrste životinje i svjesno kršenje svih mogućih zakona Republike Hrvatske zbog nekog profita koji u državi uopće ne ostaje. Sitni kriminalci došli su iskoristiti naš turizam kojeg očigledno ne možemo kontrolirati. Što je najgore - široka javnost na sve ovo gleda kao slatke životinjice, a nitko ne gleda pozadinu priče. Čemu hrvatski i europski propisi, razni zakoni, ako ih poštujemo samo mi domaći ljudi dok stranci rade što ih je volja?", pita se Andrea Deklić iz Nature Histrice

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.