Politika i društvo

PROSVJETITELJSTVO U ISTRI

Ustavni sud privremeno obustavio spajanje vodnih usluga. Župan Miletić suzdržan, u IDS-u nikad sretniji, a Glavičić izuzetno sretan

IDS se dugo zalagao za jedno vodouslužno područje. Stranka se, na čelu s ondašnjim predsjednikom Borisom Miletićem, zalagala za objedinjavanje svih vodouslužnih područja, i to u jednu tvrtku, sa sjedištem u Buzetu. Podržali su ga i IDS-ovi gradonačelnici. Lani su, nakon lokalnih izbora, i oni naglo promijenili mišljenje


 
3 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini

IDS se dugo zalagao za jedno vodouslužno područje. Stranka se, na čelu s ondašnjim predsjednikom Borisom Miletićem, zalagala za objedinjavanje svih vodouslužnih područja, i to u jednu tvrtku, sa sjedištem u Buzetu. Podržali su ga i IDS-ovi gradonačelnici. Lani su, nakon lokalnih izbora, i oni naglo promijenili mišljenje

Ustavni sud je u utorak pokrenuo postupak za ocjenom ustavnosti i privremeno obustavio vladinu Uredbu o uslužnim područjima zbog sporne odredbe o okrupnjivanju vodnih područja. Time je obustavljeno spajanje isporučitelja vodnih usluga.

Prema toj odredbi u Istri su se do 8. srpnja trebala oformiti dva vodouslužna područja, Pula i Buzet. Dosad su na području Istre djelovala tri vodovoda: Labin, Pula i Buzet.

Miletićev dvosmislen odgovor

Prvi je odluku Ustavnog suda pozdravio predsjednik IDS-a Dalibor Paus. On je jučer na svom  Facebook profilu napisao da je posebno sporno pitanje kriterija prema kojima su uspostavljena uslužna područja i određene njihove granice. Naglasio je da je na to IDS upozoravao u više navrata. Posebno je istaknuo da Istra zaslužuje imati tri vodouslužna područja.

IDS se, inače, dugo zalagao za jedno vodouslužno područje. Stranka se, na čelu s ondašnjim predsjednikom Borisom Miletićem, zalagala za objedinjavanje svih vodouslužnih područja, i to u jednu tvrtku, sa sjedištem u Buzetu. U tome su ga onomad podržavali svi IDS-ovi gradonačelnici, a protivio se samo umaški, SDP-ovac Vili Basanesse.

Dalibor Paus

No, lani su, nakon lokalnih izbora, i IDS-ovi gradonačelnici naglo promijenili mišljenje. Najveći borac protiv objedinjavanja preko noći je postao IDS-ov gradonačelnik Labina Valter Glavičić. Naime, labinski Vodovod trebao bi se, prema uredbi, pripojiti pulskom, što je Glavičiću, najednom, postalo nepojmljivo.

Župana Borisa Miletića upitali smo da komentira odluku Ustavnog suda i odgovori na pitanje zalaže li se još uvijek za jedno vodouslužno područje u cijeloj Istri.

„Svi građani Istre i gospodarstvenici trebaju imati jednaku cijenu, pristup i kvalitetu vodoopskrbne usluge, za što sam se tada zalagao, a zalažem se i danas“, poručio je Miletić.

Iz odgovora ostaje nejasno smatra li Miletić i dalje da je najbolje sve objediniti u jednu mega tvrtku. Naime, ista cijena i jednaka usluga mogu se dobiti jedino uspostavljanjem jednog vodouslužnog područja.

Boris Miletić

Odnedavno prosvjećen Glavičić, kojeg u posljednje vrijeme mišljenje bivšeg šefa stranke ne tangira previše, ako uopće, ne skriva zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda.

Glavičić: 'Projekt objedinjavanja uopće nema smisla'

"Izrazito sam sretan zbog odluke ustavnog suda i drago mi je da je privremeno suspendirana uredba o vodouslužnim područjima. Uvjeren sam da je sada dobra prilika da svi dobro razmislimo i počnemo što više lobirati da Istra dobije ono što stvarno zaslužuje. Ovih nekoliko mjeseca pripreme pokazalo je da projekt objedinjavanja zapravo uopće nema smisla", kazao je Glavičić.

Valter Glavičić

Bassanese pak, za razliku od Pausa, nema ništa da Istra ubuduće ima dva vodouslužna područja.

"Svako rješenje za nas je dobro osim jednog, a to je jedinstveno vodouslužno područje. Hoće li biti dva ili tri, apsolutno nemamo ništa protiv. Ako bude i tri umjesto dva, ja to pozdravljam. Ne podržavam da bude jedno", kazao je Bassanese.

Vili Bassanese

Prijedlog za ocjenu ustavnosti potpisali su gradovi Jastrebarsko, Cres, Mali Lošinj, Donja Stubica, Hvar, Stari Grad, Krapina, Križevci, Ogulin, Pregrada, Slatina, Sveta Nedelja, Valpovo i Samobor te općine Sućuraj i Jelsa.

Inicijativu je pokrenuo gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.

Paus: 'Uvijek možemo podnijeti novi prijedlog'

S obzirom na njegovu promptnu reakciju, Pausa smo upitali zašto niti jedan istarski grad, ili barem grad u kojem je na čelu IDS, nije potpisao prijedlog za ocjenu ustavnosti.

„Možemo reći da je Vlada, odnosno zakonodavni okvir uputio svojevrsnu "prijetnju" onima koji neće postupiti po uredbi, na način da će uskratiti sredstva od Hrvatskih voda za projekte koji su tijeku. Nismo htjeli ugroziti te važne projekte“, rekao je Paus, istaknuvši da je dovoljno da jedna jedinica lokalne samouprave podnese prijedlog.

Paus naglašava da je u ovom trenutku jedino važno da je zaustavljen proces objedinjavanja.

„Vidjet ćemo kako će završiti. Na kraju krajeva, uvijek se može podići novi prijedlog, po nekom drugom pitanju“, konstatira.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.