Politika i društvo

BURNA VEČER U FAŽANSKOM MMC-U

UZ OPTUŽBE ZA KRAĐU I PRIJETNJE POLICIJOM PREKINUTA SJEDNICA FAŽANSKOG VIJEĆA Usvojen Proračun za 2023. godinu težak 8 milijuna i 149 tisuća eura

Rekordan Proračun za iduću godinu koji su fažanski vijećnici izglasali tijekom sinoćnje burne Sjednice, ostao je u sjeni donošenja odluke oko novog godišnjeg obračuna komunalne naknade tijekom koje je zaiskrilo između nezavisne vijećnice Lidije Udovički i SDP-ove Dragane Sabadoš. Udovički ju je, naime, prozvala za krađu na što je Sabadoš odlučila nazvati policiju te je Sjednica naprasno prekinuta

 


 
3 min
Martina Pereša
Sa sinoćnje Sjednice fažanskog Općinskog vijeća

Rekordan Proračun za iduću godinu koji su fažanski vijećnici izglasali tijekom sinoćnje burne Sjednice, ostao je u sjeni donošenja odluke oko novog godišnjeg obračuna komunalne naknade tijekom koje je zaiskrilo između nezavisne vijećnice Lidije Udovički i SDP-ove Dragane Sabadoš. Udovički ju je, naime, prozvala za krađu na što je Sabadoš odlučila nazvati policiju te je Sjednica naprasno prekinuta

 

Do posljednje točke Dnevnog reda nije se tako ni stiglo, a na koncu nije pozvana ni policija, već je Sabadoš protiv vijećnice Udovički odlučila podnijeti tužbu.

Teške riječi za kraj Sjednice

Udovički tvrdi kako je Sabadoš kao djelatnica fažanskog parkinga uhvaćena u krađi od strane bivšeg voditelj parkinga Dalibora Dužaića, i to tijekom ljeta prošle godine nakon čega je s radnog mjesta udaljena na godinu dana.

Kako god bilo, utvrđena je jučer ipak vrijednost boda za obračun godišnje komunalne naknade u visini od šest kuna (0,80 eura) po četvornom metru korisne površine stambenog prostora u 1. zoni općine, a što mjesečno iznosi pedeset lipa (0,066 eura).

Lidija Udovički

Kršenje Poslovnika, oduzimanje riječi, opomene...

Tijekom rasprave, najprije je reagirao IDS-ov Raul Marsetič primijetivši kako se radi o povećanju od čak 25 posto, što je općinski načelnik Radomir Korać pojasnio poskupljenjem energenata.

- Može li se struja platiti prihodom od parkinga? Uz rekordan Proračun nije korektno ovakvo dizanje cijena, ustvrdio je pak IDS-ov Ivan Geršić kojem je ranije tijekom Sjednice oduzeta riječ od strane predsjednika Vijeća Timoteja Pejina te su mu također izrečene tri opomene nakon što je načelniku Koraću rekao: “Vaš način rada je glavom kroz zid, bez obzira na zakone i uz potporu vaših vijećnika!"

Na povećanje komunalne naknade reagirala je sinoć i Udovički.

- Ovo je sramota! Socijaldemokrati na djelu. Pola vas ima ugovore s Općinom! Sram vas bilo, riječi su koje je uputila kolegama, a Draganu Sabadoš potom i prozvala za krađu.

Odluka je na koncu usvojena s osam glasova za i tri protiv. Radi se o glasovima Raula Marsetiča, Ivana Geršića te Lidije Udovički.

Čitava je Sjednica protekla u povišenim tonovima, a protiv izvršenja Proračuna za iduću godinu, u iznosu od 8 milijuna i 149 tisuća eura bili su tek vijećnici IDS-a Ivan Geršić i Raul Marsetič.

Ivan Geršić i Raul Marsetič

Dom za starije i ove godine budući kapitalni projekt

- Prihodi i primitci iznose 4.923.000 eura, a višak 3.225.000 eura, što je 18 posto više u odnosu na planirani proračun za ovu godinu. Ukupno će 5.1 milijun eura biti izdvojen za razvoj općine, točnije za projektnu dokumentaciju za izgradnju poduzetničke zone San Pellegrino te Doma za starije i nemoćne. Zatim za Nogometni centar u Fažani, izgradnju fažanskog skate parka i rekonstrukciju javne odvodnje i javne rasvjete, pojasnila je Danijela Anjoš, pomoćnica pročelnika za proračun i financije.

Danijela Anjoš

Nijedan amandman na Proračun nije podnijet, a vijećnik Geršić je ustvrdio kako ih ni nema smisla podnositi budući da se ionako ne prihvaćaju. Zanimalo ga je i zašto se kapitalni projekti iz godine u godinu "kopiraju" u novim proračunima, a još uvijek nisu realizirani - poput Doma za starije i nemoćne.  

- Dom će biti izgrađen 2024. ili 2025. godine. Sve što smo planirali smo i ostvarili. Za taj je projekt početna vrijednost iznosila 25 milijuna kuna, a sada se popela na 45. Sve je poskupjelo, a Dom se ne financira državnim sredstvima. Osim toga, prilazna cesta prolazi kroz državnu zemlju i to bismo trebali riješiti iduće godine. Ja stojim iza ovog Proračuna!, zaključio je pak načelnik Korać.

Radomir Korać

Usvojene i projekcije budućih proračuna

Fažanski vijećnici usvojili su sinoć i projekcije proračuna za 2024. i 2025. godinu. Proračun za iduću godinu trebao bi tako iznositi 9.962.780 eura, a za 2025. godinu 9.255.430 eura.

U poslovnim knjigama Općine Fažana pod viškom prihoda iskazan je, naime, iznos od 24.487.125 kuna, a što po fiksnom tečaju konverzije iznosi 3.250.000 eura. Odnosi se na prihode od prodaje nefinancijske imovine, opće prihode i primitke, prihode od boravišnih pristojbi te vlastite prihode.

Višak koji je nastao tijekom ove godine planira se tako u cijelosti utrošiti u nadolazećoj godini, i to prema Programu gradnje za 2023. godinu.

„Fažana više nije selo veselo!“

- Žurili ste se ljetos prodati Česima atraktivno zemljište uz more i od tuda taj višak. No, on će se potrošiti jer se nalazimo usred inflacije i povećanja potrošačke košarice, a u Fažani se ionako sve može prodati u mjesec dana ako je prvi red do mora, ustvrdila je Udovički vezano uz višak stvoren u 2022. godini.

Načelnik Korać na to je uzvratio: „I neka su kupili. Bogu hvala da jesu. Fažana više nije selo veselo! Ovdje se stvara i razvija i tamo će se graditi hotel“ misleći pritom na zagrebačku tvrtku My Tie u vlasništvu češkog fonda Investika koja je kupila gotovo četiri hektara zemljišta u Turističkom razvojnom području Fažana Sjever za 5.380.000 eura.

Sinoćnja burna sjednica ove bogate općine mogla bi svoj epilog imati u prostorijama pulskog suda.


Foto: I24

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.