republika - dugi
Politika i društvo

LUČICA OČIŠĆENA, ALI OTPAD OSTAO NA KUPU

VERGAROLA Ribar: "Nije isključena naša selidba na Mandrač" - Gordana Deranja: "Želimo fair play: ako Tehnomont plaća, da to i koristi"

"Sada je predizborna kampanja u kojoj sudjeluje i direktorica Tehnomonta Gordana Deranja pa nam se možda smiluje i pusti nas da i dalje budemo u lučici Vergarola", kaže ribar * Direktorica Deranja: "Ne želim da se to politički razvlači. Ne želim se eksponirati, niti želim maltretirati te ljude tamo. Mirujem. Grad im je ponudio Mandrač. Mi smo na sudu i ročište je u svibnju jer oni po zakonu ne mogu biti na pomorskom dobru. To se pravo ne može se stjecati pozivanjem da su tamo sto godina jer smo u tom slučaju mi kao brodogradilište tamo sto godina. No, mi plaćamo koncesiju, oko 13 tisuća eura za taj dio godišnje, a oni ga koriste besplatno"


 
4 min
Zoran Angeleski ⒸFOTO: Manuel Angelini

"Sada je predizborna kampanja u kojoj sudjeluje i direktorica Tehnomonta Gordana Deranja pa nam se možda smiluje i pusti nas da i dalje budemo u lučici Vergarola", kaže ribar * Direktorica Deranja: "Ne želim da se to politički razvlači. Ne želim se eksponirati, niti želim maltretirati te ljude tamo. Mirujem. Grad im je ponudio Mandrač. Mi smo na sudu i ročište je u svibnju jer oni po zakonu ne mogu biti na pomorskom dobru. To se pravo ne može se stjecati pozivanjem da su tamo sto godina jer smo u tom slučaju mi kao brodogradilište tamo sto godina. No, mi plaćamo koncesiju, oko 13 tisuća eura za taj dio godišnje, a oni ga koriste besplatno"

Novi se moment pojavio u spornom slučaju korištenja "ribarske lučice" Vergarola, koju potražuje koncesionar, susjedno brodogradilište Tehnomont, a koju kao 'svoju' brane sportsko rekreacijski i profesionalni ribari koji ovdje imaju 40-ak svojih plovila.

Jedan tamošnji, ne baš neutjecajan ribar, želeći ostati neimenovan, kazao nam je za obilaska Vergarole: "Nije isključena naša selidba na Mandrač, ukoliko nam se tamo omoguće optimalni uvjeti. Sve je u igri, vidjet ćemo. Sada je predizborna kampanja u kojoj sudjeluje i direktorica Tehnomonta Gordana Deranja pa nam se možda smiluje i pusti nas da i dalje budemo u lučici Vergarola".

Na licu mjesta uvjerili smo se da su ribari bitno očistili lučicu, dok je glavni prolaz do baraka i lučice  s obje strane bitno nakrcan ponajviše drvenim otpadom.

Direktorica Tehnomonta Gordana Deranja (koja nam nešto niže pojašnjava koncesionarske pozicije i koliko plaćaju za dio koji besplatno koriste ribari) u uvodu o smeću veli: "Bio je dogovor da će očistiti svoje smeće i da će ga odvesti, no nisu ga odveli. Vidjela sam da su sve očistili, ali su zatrpali  prolaz".

Otpad je skupljen, ali nije odvezen

Krajem veljače ove godine slučaj Vergarole iznova se aktualizirao nakon što je Tehnomont krenuo u (uz prethodni dopis ribarima) krčenje puta do lučice, da bi 20-ak ribara zaustavilo bagere. Na tome je tada i završilo, uz policijsko uzimanje podataka od predstavnika obiju strana.

Očišćena Vergarola

Nakon toga, na sastanku početkom ožujka u pulskoj Komunalnoj palači - na kojem su, uz predstavnike ribara i direktoricu Tehnomonta Gordanu Deranja, prisustvovali i gradonačelnik Pule Filip Zoričić, istarski župan Boris Miletić i ravnatelj Lučke uprave Pula Dalibor Brnos - ribarima je ponuđeno preseljenje u lučicu Mandrač gdje bi se za njihove potrebe postavili molovi s vezovima.

No, predstavnik ribara Dragan Marić tada nije prihvatio rješenje Mandrača, istaknuvši da je koncesija brodogradilištu na području Vergarole dodijeljena nelegalno preko ribarske lučice, koja na tom mjestu postoji preko sto godina. Jedan od razloga je i znatno duži put plovidbe do izlaska na otvoreno more što stvara dodatne troškove, kazao je tada Marić.

Ribar Radovan Simić krajem veljače, kada su zaustavljeni bageri Tehnomonta

U cjelovitom tekstu (OVDJE) tada smo predstavili smo i pozadinu, kronologiju i interese sukobljenih aktera u ovoj priči. S jedne strane, Vergarola nikad nije bila definirana - ni prostorno planski ni koncesijski - kao 'ribarska lučica', dok s druge ribari tamo desetljećima imaju barke, pulska ribarska tradicija polagano nestaje te je ribarstvo iznimno važan faktor i pulskog mediteranskog identiteta u nestajanju, ali i gospodarstva, posebno u ugostiteljstvu i turizmu.

Direktorica Tehnomonta Gordana Deranja kaže nam danas da oni koncesiju plaćaju za  prostor koji nam nije oslobođen i prepušten.

- Mene se stavlja u konflikt s tim ljudima, a Grad treba čuvati pomorsko dobro i naći rješenje za ribare jer nam je Grad na tom dijelu dao koncesiju za brodograđevnu djelatnost. Cijelo to područje je brodograđevna luka. Nije ni ribarska, niti sportska nego brodograđevna luka i mi to uredno plaćamo. Potegnula sam pitanje nakon što su prije dvije godine zapalili šumu jer ne želim biti odgovorna osoba ako se nekome nešto desi. I onda je počelo: "Zločesta baba koja tjera ribare". To meni treba. Jedino želim fair play: ako Tehnomont plaća, da može to i koristiti. Tim više što ribari sve više i više gore ulaze u našu privatnu parcelu koja je nama kolaterala za kredite, da možemo graditi brodove. Medijski se napravio dojam da je to sukob mene i njih, a ne Grada koji je nama dao koncesiju, a nije riješio njihovo pitanje, ističe Deranja.

Direktorica Tehnomonta Gordana Deranja: "Mene se stavlja u konflikt s tim ljudima, a Grad treba čuvati pomorsko dobro i naći rješenje za ribare"

Od ukupne koncesije, za ovaj dio koji koriste ribari Tehnomont plaća oko 13 tisuća eura godišnje. Koncesija je Tehnomontu obnovljena 2019. godine i sada vrijedi 20 godina, do 2039. godine.

Komentirajući ribarevo spominjanje njene predizborne kampanje (nositeljica je liste stranke Republika u osmoj izbornoj jedinici), Deranja kaže da ne želi da se to politički razvlači.

- Ne želim se eksponirati, niti želim maltretirati te ljude tamo. Mirujem. Grad Pula im je na posljednjem zajedničkom sastanku ponudio Mandrač. Mi smo na sudu i ročište je u svibnju jer oni po zakonu ne mogu biti na pomorskom  dobru. Pravo na pomorskom dobru ne može se stjecati njihovim pozivanjem da su tamo sto godina jer smo u tom slučaju mi kao brodogradilište tamo sto godina. No, mi plaćamo koncesiju koju nam je kao manjem brodogradilištu dodijelio Grad, a da smo veliko brodogradilište kao Uljanik, koncesiju bi nam dodjeljivala država, zaključila je direktorica Tehnomonta.


Nastavite čitati

Pula
 

(VIDEO) Pulska umirovljenica: "Rekla sam dosta! Nema pravo pucati na mene, sve sam snimila. Pod cijenu života branit ću pravo da sjednem na zidić i pomazim Vegu"

Najprije je vikao na mene, da mu skupljam štakore, da nemam što tu sjediti. Onda je po cijeloj dužini zida pobacao zemlju kako ne bih mogla sjediti, zatim me počeo tjerati prskajući me vodom. To sam prijavila policiji, no nakon toga napadi su bili sve žešći, ispričala nam je Puljanka * Policijski službenici u 2023. i 2024. godini u tri su navrata postupali po dojavama u Nazorovoj ulici poradi nesuglasica između građana koje su nastale u svezi hranjenja mačaka

Pula
 

Rozalija Javoran, dobitnica Grba Grada Pule: "Bilo je otpora pojedinaca, no gotovo svi zahtjevi roditelja djece s teškoćama su usvojeni"

Nije bilo lako, održala sam brojne prezentacije rada, sastanke na kojima su bili predstavnici Grada Pule, Istarske županije, Istarskih domova zdravlja, Centra za socijalnu skrb, Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju Martin Horvat iz Rovinja. Iako je bilo otpora nitko nije mogao ostati imun na činjenice, na brojne probleme koje s kojima se susreću roditelji djece s teškoćama, na njihove vapaje i u roku od godinu dana većina je zahtjeva, koje smo u radu zajednički postavili kao ciljeve, doista i riješena, veli Javoran

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.