Politika i društvo

donosimo sadržaj native ponude

(VIDEO) Gradonačelnica Pazina Suzana Jašić vodstvu HRT-a: Prikriveno oglašavanje je nezakonito!

"Nemate vi što fingirati. Ili postoji novinarski autentičan sadržaj ili postoji oglašivački sadržaj. Nema prikrivenog oglašavanja, pogotovo ne na javnoj televiziji. Prikriveno oglašavanje nije javni sadržaj, to je ključno! To jasno zabranjuje zakon o medijima, kaže za Istru24 gradonačelnica Pazina Suzana Jašić, kojoj je agencija Force info poslala ponudu za native oglašavanje na HRT-u * Ako netko plati novinara, onda on neće obavljati funkciju kritičkog novinara


 
4 min
Zoran Angeleski
Zgrada HRT-a (foto: Wikipedia)

"Nemate vi što fingirati. Ili postoji novinarski autentičan sadržaj ili postoji oglašivački sadržaj. Nema prikrivenog oglašavanja, pogotovo ne na javnoj televiziji. Prikriveno oglašavanje nije javni sadržaj, to je ključno! To jasno zabranjuje zakon o medijima, kaže za Istru24 gradonačelnica Pazina Suzana Jašić, kojoj je agencija Force info poslala ponudu za native oglašavanje na HRT-u * Ako netko plati novinara, onda on neće obavljati funkciju kritičkog novinara

Ukazujući na prikriveno oglašavanje kojeg po zakonu ne bi smjelo biti na javnoj televiziji i koju, usput, plaćaju građani, gradonačelnica Pazina Suzana Jašić (platforma Možemo) poslala je članovima Vijeća HRT-a, Nadzornom odboru HRT-a, saborskom Odjelu za informiranje, novom ravnatelju HRT-a Robertu Švabu, Hrvatskom novinarskom društvu i Sindikatu novinara Hrvatske e-mail u kojem im, uz svoje jasne stavove, prosljeđuje ponudu koju je kao gradonačelnica dobila od agencije Force info d.o.o. za native oglašavanje na javnom servisu.

Suzana Jašić: Gradonačelnice i gradonačelnici ne proizvode cipele koje treba oglašavati

- Postavlja se pitanje tko smije prodavati oglasni prostor na javnom servisu i čemu služi služba marketinga HRT-a te zbog čega se takav vid promocije i oglašavanja nudi onima koje plaćaju građani i građanke i čiji bi rad mediji, a posebice javni servis,  trebali pratiti ne samo informativno, već i kritički, kaže Jašić i nastavlja:

- Gradonačelnice i gradonačelnici ne proizvode, primjerice, cipele koje treba oglašavati, pa ovaj vid simulacije novinarstva koji ne izgleda kao reklama, a što u stvari jest, dovodi javnost u zabludu ne samo o radu njihovih izabranih predstavnika i predstavnica, nego i o ulozi javnog servisa, ističe Suzana Jašić u tom e-mailu mjerodavnima, tražeći od njih očitovanje i informaciju o daljnjem postupanju.

"Ako netko plati novinara, onda on neće obavljati funkciju kritičkog novinara"

Za portal Istra24 ona jasno kaže da je suradnja ove i sličnih tvrtki s HRT-om kršenje Zakona o medijima i Zakona o HRT-u.

- Ovdje se postavlja pitanje native oglašavanja koje fingira programski sadržaj poput novinarskih reportaža. Nemate vi što fingirati. Ili postoji novinarski autentičan sadržaj ili postoji oglašivački sadržaj. Nema prikrivenog oglašavanja, pogotovo ne na javnoj televiziji, posebno ne u njenom informativnom programu. Prikriveno oglašavanje nije javni sadržaj, to je ključno! To jasno zabranjuje zakon o medijima, koji za prikriveno oglašavanje propisuje visoku kaznu, veli gradonačelnica Pazina Suzana Jašić.

To je dio jedne šire priče. Ako se meni nudi da ja kupujem dobru sliku o sebi i svom radu, a to mi nude cijelo vrijeme razne agencije i  razni portali, pitanje je trošenja novca poreznih obveznika, veli Suzana Jašić

- Poanta je u vjerodostojnosti onog što nam se prezentira kao javni sadržaj. To je dio jedne šire priče. Ako se meni nudi da ja kupujem dobru sliku o sebi i svom radu, a to mi nude cijelio vrijeme razne agencije i  razni portali, pitanje je trošenja novca poreznih obveznika na kupovinu dobre slike o sebi. Ljudi koji su građani izabrali troše  novce građana na kupovinu dobre slike o sebi, nastavlja.

Na pitanje koliko je uopće deplasirana ta proizvodnja 'druge, ukrašene stvarnosti', Suzana Jašić odgovara: "Ako netko plati novinara, onda on neće obavljati funkciju kritičkog novinara. Moj rad neće biti kritički promatran jer je plaćen, a to se radi. Recimo, gledala sam jutros konferenciju za novinare vodstva  IDS-a u povodu pokretanja stegovnog postupka protiv Borisa Miletića, i baš sam napokon uživala u pitanjima novinara i načinu na kojem su ustrajali u odgovorima, napokon".

Agencija: Nije riječ o prikrivenom oglašavanju

Mirta Takač iz agencije Force info, ispričavši se trenutnim privatnim obavezama, tek u kratkom telefonskom razgovoru samo nam je, zasad, izjavila da ovdje nije riječ o prikrivenom oglašavanju.

Prosudite sami. Ovdje prvo u cijelosti prenosimo intrigantnu ponudu koju je Mirta Takač u ime agencije Force info poslala gradonačelnici Pazina:

"Predstavili bismo vam jedinstvene i nove mogućnosti promocije na HTV-u, koje dokazano omogućuju iznimnu vidljivost i ogroman doseg prema publici, kroz multi-platform promociju (offline na TV-u i snažno online. Naime, naša je agencija jedina koja na tržištu nudi ovakvu uslugu.

Ukratko, mogućnosti koje nudimo su:

TV reportažu do 3 minute – produkcija i 1x emitiranje na HTV 1 / HTV 2 – u terminu prema dogovoru (cca 420.000 gledatelja),

autorska prava na TV reportažu, čime je nakon emitiranja možete koristiti na društvenim mrežama, službenim stranicama, kao prezentaciju na raznim eventima itd.

objavu PR članka s prenesenom TV reportažom na Večernji.hr te isticanjem na naslovnici, a kasnije ostaje u arhivi portala – www.vecernji.hr (dnevni reach od 544.000 posjetitelja)

promociju kreiranog i emitiranog sadržaja na društvenim mrežama – prema dogovoru i target publici, za maksimalnu vidljivost – reach od 100.000

Kako takve reportaže izgledaju (produkcija), a koje se potom emitiraju na HTV-u, molim pogledajte u nastavku:

(u donjem videu sudjeluje i osječko-baranjski župan Ivan Anušić):


Foto: Srećko Niketić/Pixsell

Nastavite čitati

Gust promet, posebice iz smjera unutrašnjosti prema moru

HAK poziva vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama. Povremena su usporavanja, vožnja u koloni u pokretu i kraća zaustavljanja u zonama naplatnih postaja, tunela i odmorišta te na dionicama gdje se zbog radova vozi uz privremenu regulaciju. Potreban je dodatan oprez i strpljenje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.