Politika i društvo

antiratno okupljanje u puli

VIDEO: Istarski Rusi s Foruma poručili - "Ukrajino, mi smo uz tebe!"

Nemojte biti naivni, cijela se Europska unija mora angažirati na pomoći Ukrajini i sankciji Rusiji. Putina se može zaustaviti samo snagom. Agresora treba zaustaviti. Slava Ukrajini, Živjela Bjelorusija, poručio je emotivno Aleksandr s pulskog Foruma


 
2 min
Borka Petrović Ivan Dobran

Nemojte biti naivni, cijela se Europska unija mora angažirati na pomoći Ukrajini i sankciji Rusiji. Putina se može zaustaviti samo snagom. Agresora treba zaustaviti. Slava Ukrajini, Živjela Bjelorusija, poručio je emotivno Aleksandr s pulskog Foruma

"Rusija nije Putin, ruski narod nije za rat, Ukrajino, uz tebe smo" poručili su u subotu s pulskog Foruma Rusi koji žive u Istri. Pridružili su im se, uz poruku mira, i Bjelorusi i Ukrajinci, ali i nekolicina Puljana koja im je došla dati podršku.

Na antiratnom okupljanju bila je i ukrajinska obitelj koja je izbjegla ratne strahote zahvaćenog Kijeva i svoje utočište pronašla u Medulinu - otac Oleg, supruga Vita i njihove četiri kćeri: Elena, Luda, Jula i Angelina.

Oleg nam je kazao kako su pobjegli iz Kijeva 24. veljače, a kod smještaja im je pomogao prijatelj iz Medulina. No, tamo im je ostala rodbina, prijatelji, priča nam Oleg koji je istinski šokiran onim što se događa njegovoj zemlji.

Oleg s obitelji izbjegao je iz Kijeva

Istarski su Rusi jučer iz Pule nedvosmisleno poručili da su solidarni s ukrajinskom narodom i protiv ruske invazije na njihovu državu, ali i upozorili cijelu Europu na opasnost koja svima prijeti.

Aleksandr Gavrilović

Aleksandr Gavrilović, čija je majka Ukrajinka, rođen je u Bjelorusiji, ali sada živi u Istri, istaknuo je kako agresor nije ruski narod.

- Jedan čovjek, Putin, šalje bombe, drugi čovjek mu pomaže, on je Lukašenko. To je poanta, nitko ovo nije očekivao, ali isto tako nitko Ukrajini na početku nije pomagao, kazao je, te dodao:

- Nemojte biti naivni. Cijela se Europska unija mora angažirati na pomoći Ukrajini i sankciji Rusiji. Putina se može zaustaviti samo snagom. Agresora treba zaustaviti. Slava Ukrajini, živjela Bjelorusija, poručio je emotivno Aleksandr.

Jedan čovjek, Putin, šalje bombe, drugi čovjek mu pomaže, on je Lukašenko. To je poanta, nitko ovo nije očekivao, ali isto tako nitko Ukrajini na početku nije pomagao

Aleksandr Gavrilović

Ne bojimo se izreći svoje mišljenje

Svoju poruku poslala je i Katja Chumak - Zhun, koja u Puli živi već 17 godina. Kazala je kako se svi osjećaju bespomoćno jer, osim slanja pomoći, nemaju kako utjecati na cijelu situaciju.

Katja Chumak-Zhun

- Moramo naći snage javno izreći da smo protiv rata. Veliki dio nas zapravo rat poistovjećuje s Putinom, a ovdje moramo glasno reći: Rusija nije Putin!, kazala je ova istarska Ruskinja dodajući kako ju nije strah izraziti svoje mišljenje. 

- Ne bojim se, mi se ne osjećamo krivi za ovaj rat, ali jednom, ako nas netko bude pitao, moramo reći da smo jasno istaknuli svoju poziciju, da mi nismo željeli rat, da smo bili protiv agresije, zaključila je naša sugovornica.


Snimili: B PETROVIĆ, I. DOBRAN

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.