Politika i društvo

Pred grčkim ministrom

(VIDEO) Učenik pulske gimnazije Nino Šarić ponizio ministra Grlića Radmana: Je li vas sram?

Čestitao mu je na "visokom četvrtom mjestu u Indexovoj anketi za najgoreg ministra godine"


 
3 min
Istra24
Goran Grlić Radman/ Foto: Index

Čestitao mu je na "visokom četvrtom mjestu u Indexovoj anketi za najgoreg ministra godine"

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je na Konferenciji o budućnosti Europe. Sve će ostati zapamćeno po poniženju koje je Grliću Radmanu priredio učenik gimnazije u Puli.

Za Grlića Radmana je sve dobro krenulo, ali nije dugo potrajalo

Za Grlića Radmana sve je dobro počelo. Pričao je o geopolitici, NATO-u, sigurnosti..., piše HINA, a prenosi Index.

"SAD je sve više zaokupljen sigurnosnom situacijom u Indopacifiku i odnosima s Kinom, što znači da europske zemlje bilo kroz NATO bilo kroz Europsku uniju trebaju preuzeti veću odgovornost za vlastitu sigurnost", rekao je Grlić Radman dodavši da EU mora razvijati sposobnosti za samostalno krizno upravljanje, uključujući one vojne", dodao je.

Ipak, hrvatski šef diplomacije naglasio je da Hrvatska "jasno vidi NATO kao glavnog jamca euroatlantske sigurnosti i svoje članstvo u NATO-u kao glavnu zaštitu od moguće vanjske agresije".

"Zagovaramo daljnje produbljenje partnerstva s NATO-om, koji ostaje temelj naše kolektivne obrane, i jačanje suradnje s najvažnijim partnerom, Sjedinjenim Američkim Državama u čitavom nizu tema", dodao je.

Skup "Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalni i regionalni angažman Europske unije, sigurnosni i obrambeni aspekti" održan je na Fakultetu ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković Sveučilišta Jurja Dobrile.

Na konferenciji je sudjelovao i grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias, koji je također govorio o komplementarnosti jačanja europske obrambene politike s NATO-om.

"Možemo li se osloniti na NATO? Za Grčku, a mi imamo pravi sigurnosni problem, ne postoji dilema. Europska obrambena inicijativa od koristi je za NATO i euroatlantsku suradnju", kazao je Dendias, istaknuvši da to nisu dvije "antagonistične" koncepcije i kazao kako je u EU potrebno više jedinstva i više solidarnosti te brige o sigurnosnim problemima drugih. 

Grlić Radman je na konferenciji ponovio stav hrvatske vanjske politike o promjeni izbornog zakona u BiH prije izbora 2022. kako bi se onemogućilo da brojniji Bošnjaci biraju hrvatske predstavnike u Domu naroda te hrvatskog člana predsjedništva.

No, onda su stvari za Grlića Radmana krenule nizbrdo.

Učenik pitao Grlića Radmana srami li se zbog izjave i ponizio ga, spominjao mu izbor za najgoreg ministra, kapelicu, fiksne telefone...

Na konferenciji je pitanje putem videopoziva postavio učenik 4. razreda Gimnazije u Puli Nino Šarić, koji je Grliću Radmanu "čestitao na visokom 4. mjestu u Indexovoj anketi za najgoreg ministra godine".

Upitao je ministra je li ga sram zbog izjave da svi koji žive u Hrvatskoj trebaju biti sretni usprkos velikom iseljavanju i lošoj ekonomskoj situaciji, dodavši kako se "nada da će on postaviti kamen temeljac kapelice u Betlehemu i da novi fiksni telefoni dobro služe svrsi", referirajući se na kupnju 571 fiksnog telefona za Ministarstvo vanjskih poslova u iznosu od više od 900 tisuća kuna.

Grlić Radman je odgovorio da je "tehnološka nadogradnja komunikacije nužnost u jednom tijelu državne uprave" i da je to "tehnološko pitanje", a da "crkvica u Betlehemu nadilazi samo religioznu dimenziju" i čini Hrvatsku "vidljivijom".

Grlić Radman je također odgovorio da Hrvatska ima "dovoljno potencijala, mogućnosti za zasnivanje radnih mjesta, kvalitetan život", istaknuvši da se "mogu prepoznati pozitivni (ekonomski) trendovi".

U raspravu se uključio i grčki ministar vanjskih poslova, koji je istaknuo da je "kvaliteta života na Mediteranu veća nego u drugim dijelovima svijeta, čak i ako je drugdje veći prihod".

Konferenciji se videopozivom obratila Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije zadužena za Konferenciju o budućnosti Europe.

Istaknula je da su "sigurnost građana i europskog načina života osnovni preduvjet za daljnji napredak".

"Sigurnost nije samo osnovni preduvjet osobne sigurnosti, ona garantira temeljna prava i osnova je povjerenja i dinamike u našem gospodarstvu, našem društvu i našoj demokraciji", dodala je.

Video: index.hr

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.