Politika i društvo

kreću pripreme za uskrs, najveći kršćanski blagdan

Vjernici u Istri obilježili Cvjetnicu - blagoslovili maslinove grančice

U Galižani su se vjernici s maslinovim grančicama, već tradicionalno, okupili ispred crkvice Svetog Justa gdje ih  svećenik blagoslovio. Nakon toga uputili su se na svetu misu u glavnu crkvu Svetog Roka u samom centru Galižane


 
1 min
Borka Petrović Donatella Leonardelli

U Galižani su se vjernici s maslinovim grančicama, već tradicionalno, okupili ispred crkvice Svetog Justa gdje ih  svećenik blagoslovio. Nakon toga uputili su se na svetu misu u glavnu crkvu Svetog Roka u samom centru Galižane

Danas je Cvjetnica koju su vjernici diljem Istre slavili procesijama i misama.

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje nedjelja prvi je dan kojim započinje Veliki tjedan. Svojim sadržajem Cvjetnica započinje veliku temu lsusove muke, smrti i uskrsnuća, Vazmenog otajstva.

Blagoslov grančica

Crkva se spominje Isusovog trijumfalnog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe opisanog u sva četiri Evanđelja, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Kad je ulazio u Jeruzalem, narod je dočekao Isusa mašući palminim i maslinovim grančicama, klikćući mir. „Hosana Sinu Davidovu. Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje!“.

Ulazak u galižansku crkvu

U spomen na to, na Cvjetnicu se prije mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama. Sama misa je posvećena Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja.

Procesiju i misu na Cvjetnicu u porečkoj katedrali predvodio je splitsko-makarski nadbiskup koadjutor i apostolski administrator Porečke i Pulske biskupije mons. dr. Dražen Kutleša.

U Puli je blagoslov maslinovih grančica održan na Forumu s procesijom Kandlerovom ulicom i misom u pulskoj katedrali. Obred je predvodito mons. Ivan Milovan, biskup u miru.

Procesija u Štinjanu

U Galižani su se vjernici s maslinovim grančicama, već tradicionalno, okupili ispred crkvice Svetog Justa gdje ih  svećenik blagoslovio. Nakon toga uputili su se na svetu misu u glavnu crkvu Svetog Roka u samom centru Galižane.

U Štinjanu je procesija, kao i svake godine, najprije prošla mjestom, a sveta misa održala se u mjesnoj crkvici Sv. Margarete.


Pixsell/Tomislav Miletic

Nastavite čitati

Istra
 

JESU LI CRNI BALONI DOVOLJNI? Je li dovoljno jednom godišnje čuti crne statistike o broju premlaćenih i ubijenih žena i iz prvog reda pratiti naslikavanje političara?

Sutra čitajte o planovima za nogometno igralište Valkane oko čega su se ne tako davno lomila politička koplja i rušili stranački savezi. Iako gradnja debelo kasni, i dalje nema informacija kako će u konačnici izgledati zgotovljeno igralište i što to podrazumijeva termin -  "obuhvat radova" - ali i kada će, tko će, koliko će, i hoće li se rušiti stabla?

Istra
 

U Labin stigle prve kante za biootpad

Nešto manje od 100 kućanstava ulica Marcilnica, Viktora Cara Emina i Istarskih narodnjaka tako će moći odvajati kuhinjski otpad, vrtni/zeleni otpad, ostatke termički obrađene hrane i manje količine ostalog biootpada

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.