Politika i društvo

kreću pripreme za uskrs, najveći kršćanski blagdan

Vjernici u Istri obilježili Cvjetnicu - blagoslovili maslinove grančice

U Galižani su se vjernici s maslinovim grančicama, već tradicionalno, okupili ispred crkvice Svetog Justa gdje ih  svećenik blagoslovio. Nakon toga uputili su se na svetu misu u glavnu crkvu Svetog Roka u samom centru Galižane


 
1 min
Borka Petrović Donatella Leonardelli

U Galižani su se vjernici s maslinovim grančicama, već tradicionalno, okupili ispred crkvice Svetog Justa gdje ih  svećenik blagoslovio. Nakon toga uputili su se na svetu misu u glavnu crkvu Svetog Roka u samom centru Galižane

Danas je Cvjetnica koju su vjernici diljem Istre slavili procesijama i misama.

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje nedjelja prvi je dan kojim započinje Veliki tjedan. Svojim sadržajem Cvjetnica započinje veliku temu lsusove muke, smrti i uskrsnuća, Vazmenog otajstva.

Blagoslov grančica

Crkva se spominje Isusovog trijumfalnog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe opisanog u sva četiri Evanđelja, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Kad je ulazio u Jeruzalem, narod je dočekao Isusa mašući palminim i maslinovim grančicama, klikćući mir. „Hosana Sinu Davidovu. Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje!“.

Ulazak u galižansku crkvu

U spomen na to, na Cvjetnicu se prije mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama. Sama misa je posvećena Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja.

Procesiju i misu na Cvjetnicu u porečkoj katedrali predvodio je splitsko-makarski nadbiskup koadjutor i apostolski administrator Porečke i Pulske biskupije mons. dr. Dražen Kutleša.

U Puli je blagoslov maslinovih grančica održan na Forumu s procesijom Kandlerovom ulicom i misom u pulskoj katedrali. Obred je predvodito mons. Ivan Milovan, biskup u miru.

Procesija u Štinjanu

U Galižani su se vjernici s maslinovim grančicama, već tradicionalno, okupili ispred crkvice Svetog Justa gdje ih  svećenik blagoslovio. Nakon toga uputili su se na svetu misu u glavnu crkvu Svetog Roka u samom centru Galižane.

U Štinjanu je procesija, kao i svake godine, najprije prošla mjestom, a sveta misa održala se u mjesnoj crkvici Sv. Margarete.


Pixsell/Tomislav Miletic

Nastavite čitati

Istra
 

HEP TRENIRA STROGOĆU Umirovljeni bračni par ozbiljno narušenog zdravlja na izmaku snaga

Cindy Tousch: Situacija je strašna. Isprva smo koristili agregat, no na duge staze bilo nam je preskupo. Susjed nam je potom posudio struju, jedan produžni kabel. Sada stalno biramo koju ćemo prostoriju grijati, kada ćemo paliti bojler ili veš mašinu. Uredno smo plaćali dok izvođač radova nije prestao dolaziti, a vlasnik nam ne da struju dok mu ne platimo. Damir Tadić: Nisu platili ni trećinu kuće, ako dam suglasnost svoj novac nikada neću vidjeti

Istra
 

EKSKLUZIVNO: NAKON PISANJA ISTRE24 ZAUSTAVLJENO UBIJANJE DIVLJAČI NA BRIJUNIMA Sav komercijalni lov se ukida! Novi v.d. ravnatelj Eduard Kolić najavljuje premještanje divljači na neku novu lokaciju 

Novopostavljeni v.d. ravnatelj Eduard Kolić nam je potvrdio da u Nacionalnom parku više neće biti organiziranog lova. Priznaje da je prije imenovanja na novu funkciju upravo on bio zadužen za organiziranje lovaca no to je, dodaje, radio "jer mu je to bio posao". Cijeli lovački biznis na Brijunima provodio se potpuno netransparentno

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.