Politika i društvo

DANAS U SABORU

Vučković: Poljoprivredna proizvodnja zadnjih godina ostvaruje napredak


 
2 min
HINA
Foto: Hina

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je da poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj posljednjih godina ostvaruje napredak, poručivši kako će izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu te izradom strateških dokumenata nastaviti pružati podršku poljoprivrednicima.

"Poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj posljednjih godina prema svim statističkim podacima ostvaruje napredak. No, još uvijek imamo strukturne izazove koji su osobito vezani za stočarstvo, a isto tako i za trajne nasade s obzirom na klimatske promjene", rekla je Vučković u četvrtak u Saboru.

Naglasila je da će investicijskim mjerama, zakonskim propisima te izradom strateških dokumenata i žurnim intervencijama nastaviti pružati podršku poljoprivrednicima.

Također, kazala je da se zakonom ograničava postavljanje solara na visokovrijednom poljoprivrednom zemljištu kao samostalnim građevinama, a komasacija se uređuje Zakonom o komasaciji.

Vučković je podsjetila i da je Ministarstvo poljoprivrede uspjelo ishoditi produljenje moratorija na prodaju hrvatskog poljoprivrednog zemljišta strancima na dodatne tri godine što je maksimalni rok sukladno pravnoj stečevini EU. 

Vučković je, na upit HDZ-ova Josipa Đakića, rekla da će Registar poljoprivrednog zemljišta biti gotov u roku od dva mjeseca jer će u tom roku dobiti potrebne podatke koje nisu dugo dobili od nekih jedinica lokalne samouprave. 

Ružica Vukovac (Za pravednu Hrvatsku) upozorila je da Ministarstvo poljoprivrede nije ustrojilo evidenciju poljoprivrednih zemljišta zbog čega na terenu vlada nered, a ministrica je odgovorila kako je Državna revizija od 33 nalaza koje je imala dvije godine prije, sada imala njih četiri za 2020. godinu. Navela je i da je njezino ministarstvo samostalno provelo reviziju i prije Državne revizije na svim ugovorima većim od 50 ha.

Nismo samodostatni u proizvodnji sjemenskih kultura

"Nismo ni blizu samodostatni u proizvodnji sjemenskih kultura", rekla je Vučković. Navela je da su objavili program potpore za sadnju sjemenskog kukuruza, jer ga vide kao prvi potencijalni problem u 2023. godini, najavivši i da će zatim u manjem iznosu objaviti i program potpore za sadnju ostalih sjemenskih kultura koje naša zemlja treba. 

Također, Vučković je, na upozorenje Željka Sačića (Suverenisti) vezano uz probleme u stočarstvu, izrazila zabrinutost sa stanjem u mliječnom govedarstvu koje je, kako je rekla, takvo već niz godina. Navela je da u našoj zemlji ima oko 135.000 mliječnih ili kombiniranih mliječno i mesnih pasmina krava, što je nedovoljno.

Stoga su objavili program potpore za sufinanciranje nabave umjetnog gnojiva u iznosu od 200 milijuna kuna te su za potpore zatražili i dodatna sredstva od Europske komisije.

HDZ-ov Branko Bačić najavio je da će njegova stranka uložiti amandman kojim bi se omogućilo formiranje čestica koje su manje od hektara jer su u Dalmaciji, na otocima i diljem zemlje takva specifična zemljišta. 

Klub IDS-a pozitivnim ocjenjuje što se zakonom čini prvi korak prema sprječavanju bespravne gradnje na poljoprivrednom zemljištu zabranom parceliranja zemljišta površine manje od jednog hektara.

Parcelizacija poljoprivrednog zemljišta koje se priprema za divlju gradnju veliki je problem u Istri i cijeloj jadranskoj Hrvatskoj, upozorio je Emil Daus


Nastavite čitati

Istra
 

OTVORENA 29. VINISTRA Župan Boris Miletić: 'Ne tako davno naša vina nisu imala vrhunske epitete, a danas stojimo uz bok najboljima!'

"Vinistra je velika manifestacija koja je nadrasla najprije regionalne, zatim hrvatske okvire i postala međunarodno prepoznata. Svega toga ne bi bilo bez vizije i ambicije da se bude najbolji, ali i bez ulaganja, ogromnog truda i kapitala kako financijskog, tako i onog najvrjednijeg ljudskog", izjavila je danas u Poreču ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Na ovogodišnjoj Vinistri izlaže čak 80 vinara

URŠA RAUKAR GAMULIN: 'Istra24 nam otkriva kako je tekla realizacija ingeniozne ideje Klimana i Vitasovića!'

"Vrlo je zanimljivo čitati lokalne medije poput portala Istra24, koji već dulje vrijeme razotkriva veze između bivšeg gradonačelnika Vodnjana Klaudia Vitasovića te bivšeg ministra turizma i sada saborskog zastupnika HDZ-a, Antona Klimana", rekla je danas u Hrvatskom saboru zastupnica Urša Raukar Gamulin (MOŽEMO!) * „Postoje brojni razlozi i indicije zbog kojih bi ovaj poslovni model trebalo hitno proučiti Državno odvjetništvo, i razmisliti o poništenju ovog, za Grad Vodnjan, izrazito nepovoljnog i štetnog ugovora. Za pretpostaviti je i da bi USKOK imao nešto za reći o svemu tome“ zaključila je zastupnica. Anton Kliman u međuvremenu je napustio sabornicu pa se tako nije imao prilike ni javiti za repliku

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.