Politika i društvo

Situacija se pomalo stišava

Zbog jakog vjetra izdano crveno upozorenje za gotovo cijeli Jadran

Dežurni prognostičar DHMZ-a za Hinu je objasnio kako crveno upozorenje znači da je vrijeme izuzetno opasno, a ovog je vikenda izdano za pomorce pod Velebitom i u Dalmaciji, a narančasto, koje označava opasno vrijeme, izdano za sjeverni Jadran


 
3 min
HINA

Dežurni prognostičar DHMZ-a za Hinu je objasnio kako crveno upozorenje znači da je vrijeme izuzetno opasno, a ovog je vikenda izdano za pomorce pod Velebitom i u Dalmaciji, a narančasto, koje označava opasno vrijeme, izdano za sjeverni Jadran

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) upozorio je u nedjelju da je zbog orkanske i olujne bure s najjačim udarima vjetra mjestimice do 200 kilometara na sat, izdano crveno upozorenje za pomorce na gotovo cijelom Jadranu, a od jutros, bura je pojačala u Dalmaciji.

Dežurni prognostičar DHMZ-a za Hinu je objasnio kako crveno upozorenje znači da je vrijeme izuzetno opasno, a ovog je vikenda izdano za pomorce pod Velebitom i u Dalmaciji, a narančasto, koje označava opasno vrijeme, izdano za sjeverni Jadran.

DHMZ je objavio kako se u riječkoj regiji, odnosno podno Velebita tijekom dana očekuju orkanski udari bure, s najjačim udarima vjetra od 130 do 200 kilometara na sat. 

U Velebitskom kanalu se očekuje olujna bura, s najjačim udarima vjetra do 165 km/h. U sjevernoj i srednjoj Dalmaciji je jaka do olujna bura s najjačim udarima vjetra do 130 km/h, a južnoj do 120 km/h.

Prognostičar je objasnio kako upozorenja na obali nisu jednaka, odnosno nije "posvuda crveno" jer razine upozorenja za pomorce nisu nužno iste kao one na kopnu. Tako je, primjerice, splitska kopnena regija u narančastom upozorenju, dok su sjeverna i srednja Dalmacija "u crvenom".

Najgore je prošlo, ali upozorenja i dalje vrijede

Prognostičar DHMZ-a je također izvijestio kako bura ide polagano prema slabljenju. Do sad je imala povremeno orkanske udare, uglavnom olujne, a prema kraju današnjeg dana imat će samo olujne, gotovo bez orkanskih. Tijekom sutrašnjeg dana ići će na jake udare, da bi sutra popodne to bilo uglavnom umjereno ili bez bure.

Uskrs je tako bio vjetrovit, osobito na obali gdje su maksimalni udari bili i do 190 km/h i to na Paškom mostu u ranim jutarnjim satima. 

Prognostičar je naveo kako nakon toga nisu zabilježili jače udare, ali u odnosu na jutros, bura je očekivano pojačala, osobito u Dalmaciji tijekom dana i jutra. Na primjer, Dubrovnik je tijekom jutra imao jače udare vjetra nego u noći.

Upozorio je kako slabljenje neće biti brzo i da su upozorenja i dalje na snazi, ali ocijenio je kako je "uglavnom najgore već prošlo" što se tiče jačine bure.

Upitan je li uobičajeno da je cijela obala "crvena" zbog opasnosti od udara bure sredinom travnja, dežurni prognostičar je odgovorio kako nije čudno da bura puše u ovom dijelu godine. 

"Bure su češće u hladnom dijelu godine. Mi izlazimo iz njega, ali sjetite se da narod govori o marčanskim burama. Bez obzira na klimatološku utemeljenost ili neutemeljenost tog narodnog znanja, činjenica je da su primjećivali pojačane bure negdje u ranom ili sredinom proljeća, a mi jesmo u tom razdoblju", pojasnio je. 

HAK je naveo kako su zbog olujnog vjetra za sav promet još uvijek zatvorene autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54) i Paški most. Potpune informacije dostupne su na web stranici HAK-a.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

Izgorjela dva, nagorjelo sedam automobila u Splitu

"Tamo je došlo do izbijanja požara u kojem su izgorjela dva osoba vozila. Prema prvim informacijama oštećeno je još sedam vozila. Mjesto događaja je osigurano  i obavit će  se očevid", kratko je rekla Sanja Nazlić iz splitske policije

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.