Politika i društvo

PULSKI GRADONAČELNIK O NOGOMETNOM KAMPUSU

Zoričić: Jako mi je stalo osigurati uvjete za razvoj Istre 1961, ali ne na štetu kvalitete života građana Pule

Grad Pula za mog mandata nije zaprimio od strane predstavnika NK Istre 1961 konkretan projekt iz kojeg bi bili razvidni svi planirani sadržaji (broj terena, prateći sadržaji – svlačionice, upravni prostori i sl.), već jedino nacrt na kojem je vidljivo da se planiraju tri, odnosno četiri terena. Već na osnovu toga nemoguće je bilo decidirano definirati koji se sve sadržaji potencijalno mogu smjestiti na površini o kojoj govorimo, a da zadržimo i javni sadržaj za sve građane, što jest i bit će uvijek prioritet, tvrdi Zoričić


 
8 min
Istra24 ⒸFOTO: Manuel Angelini

Grad Pula za mog mandata nije zaprimio od strane predstavnika NK Istre 1961 konkretan projekt iz kojeg bi bili razvidni svi planirani sadržaji (broj terena, prateći sadržaji – svlačionice, upravni prostori i sl.), već jedino nacrt na kojem je vidljivo da se planiraju tri, odnosno četiri terena. Već na osnovu toga nemoguće je bilo decidirano definirati koji se sve sadržaji potencijalno mogu smjestiti na površini o kojoj govorimo, a da zadržimo i javni sadržaj za sve građane, što jest i bit će uvijek prioritet, tvrdi Zoričić

Svoje viđenje situacije oko izgradnje nogometnog kampa pulskog prvoligaša Istra 1961 službenim je priopćenjem pokušao pojasniti i pulski gradonačelnik Filip Zoričić koji naglašava kako mu je jako stalo osigurati uvjete za razvoj Istre 1961, ali u realnim okvirima i ne na štetu kvalitete života građana Pule.

- Ponajprije, priča da sam protiv nogometa i Istre 1961 apsolutno ne pije vodu: moj sin je u Klubu skoro već deset godina, njegova ljubav prema Klubu je neizmjerna, a jednako tako se i mi kao roditelji veselimo svakom njegovom uspjehu kao i uspjehu Kluba za koji igra. Nadalje, kad je lani Grad nakon smjene vlasti trebao postaviti novog predstavnika u Upravni odbor, odlučili smo da to bude profesor Ivan Žagar, bivši vođa Demona i čovjek s više od 200 gostovanja kao navijač najdražeg Kluba. To što je on ujedno i moj najbolji prijatelj, nebitno je sa stručne strane, iako je meni osobno jako važno, napominje Zoričić.

Veli kako njemu, u ovih osam mjeseci nikada nije bilo upitno treba li pulskom prvoligašu kampus, trebaju li španjolski većinski vlasnici ostati i treba li se Klub još više i bolje razvijati kroz omladinski pogon.

Bez suglasnosti države nije moguće mijenjati projekt

- Ono što je bitno, a što mnogi jednostavno ne razumiju jest činjenica da bez suglasnosti države nije moguće mijenjati idejni projekt iz važeće lokacijske dozvole koja je sastavni dio darovnog ugovora kojim je lani država područje Marsovog polja poklonila Gradu Puli, a koji predviđa: dva nogometa igrališta, stazu za trčanje i rekreaciju, zelene površine za trčanje i rekreaciju, akumulacijsko jezero, pješačke/trim staze, prometnice, parkiranje i druge javne sadržaje! Klubu, prema onome što su nam komunicirali, sada trebaju tri terena, naglašava Zoričić.

Cilj je, dakle, kako veli, razraditi jasan projekt s maksimalno tri terena te različite javne sadržaje za građane o kojima je javno već govorio i tako stvoriti prostor prilagođen svima - i privatnom sektoru i javnom interesu. Bude li to prostorno moguće i ukoliko nadležno ministarstvo da pozitivan odgovor, onda smo na dobrom putu, nastavlja Zoričić.

- Na koncu, ono što se zaboravlja, jest to da ako bi se nekome dodijelila koncesija, uz suglasnost države, potrebno je raspisati javni natječaj. Španjolski su ulagači jasno rekli da im je pri dolasku u Klub bio obećan prostor Marsovog polja. Sjetimo se, jednako tako taj je prostor bio ranije obećavan i prošlim ulagačima. Očito je Marsovo polje vrlo bitan mamac, napominje aktualni gradonačelnik.

Nisam neprijatelj nogometa, upravo suprotno

Dodaje da ga se pokušava prikazati neprijateljem nogometa i Istre 1961, no istina je zapravo upravo suprotna.

No, kao što sam emocijama vezan uz nogomet i ovaj Klub, tako želim biti odgovoran gradonačelnik, pošten prema gradu i građanima, što nisam siguran da je do nedavno bio slučaj. Ne mogu i ne želim nuditi ono što nije moguće, ne želim obećavati brda i doline, želim razmišljati prvenstveno o javnom interesu, a ne samo o privatnom. Jer, budimo realni, Istra 1961 je ipak privatni klub, neovisno o malom vlasničkom udjelu Grada i jako velikom udjelu kojeg taj Klub ima u srcima Puležana, kako ovih sadašnjih tako i prošlih generacija.

Moj stav isključivo je odlučivanje na temelju ugovora i lokacijske dozvole. U vrijeme mog mandata neće biti bacanja pijeska u oči. Želim se držati slova zakona nauštrb jeftinog populizma pa makar me to stajalo trenutne popularnosti i napada medija

Filip Zoričić

Naravno da Istri 1961 želim osigurati uvjete za razvoj, jako mi je do toga stalo, ali u realnim, mogućim uvjetima i ne na štetu kvalitete života građana Pule.

Moj stav, kao odgovorne osobe Grada, isključivo je odlučivanje na temelju ugovora i lokacijske dozvole, u vrijeme mog mandata neće biti bacanja pijeska u oči.  Želim se držati slova zakona nauštrb jeftinog populizma pa makar me to stajalo trenutne popularnosti i napada medija, rezolutan je Zoričić.

Na kraju još jednom apostrofira kako "nije upitno može li na Marsovom polju biti Istrin kampus, već kako do toga može doći".

Ugovor o darivanju

- Stvar je ugovora o darivanju između Republike Hrvatske i Grada Pule i onog što piše u njemu i to treba, napokon, razjasniti, jer Marsovo polje mora i treba biti prostor i za sport i za rekreaciju. Taj ugovor ne tumače svi baš pravilno i onako kako bi to trebalo. I nije u njemu baš sve tako jednostavno, kao što se to posljednjih dana može čitati, veli.

Podsjeća da je  ugovor sklopljen  29. travnja prošle godine između Grada i Republike Hrvatske.

Iz tog Ugovora jasno proizlazi da je Gradu Puli darovana nekretnina veličine oko 4,88 ha u svrhu zadovoljenja potreba lokalnog stanovništva u oblastima sporta i rekreacije te da će predstavljati sportski centar lokalnog karaktera sukladno važećoj lokacijskoj dozvoli i idejnom rješenju koje je njen sastavni dio.

- Gradu Puli se uvjetuje da u roku od pet godina, što znači do 29. travnja 2026., privede nekretninu svrsi darovanja, prema tom idejnom rješenju iz lokacijske dozvole, jer se u protivnom Ugovor raskida i nekretnina vraća u vlasništvo RH.

I ono što je posebno bitno, ugovorom je predviđena zabrana otuđenja i opterećenja darovane nekretnine koja je i zabilježena u zemljišnim knjigama na darovanoj nekretnini. To znači da se Gradu Puli zabranjuje bilo kakvo raspolaganje tom nekretninom izvan svrhe sklapanja ugovora, odnosno Grad Pulu se obvezuje, bez mogućnosti prijenosa na drugu fizičku ili pravnu osobu, na realizaciju planiranih sadržaja, sportskih terena s pratećim sadržajima sportsko-rekreacijskog centra, koji moraju biti od općeg javnog interesa te kojima se povećava kvaliteta života građana na području grada, navodi Zoričić.

Dakle, kako navodi, Gradu Puli je zabranjeno, bez suglasnosti države, konkretnu nekretninu otuđiti ili opteretiti, uz napomenu da institut koncesije uopće nije primjenjiv u odnosu na tu nekretninu s obzirom na to da se ne radi o općem dobru ni o drugom dobru koje je Zakonom određeno kao dobro od interesa za RH.

Isto tako, bez suglasnosti države nije moguće ni mijenjati idejni projekt iz važeće lokacijske dozvole, a koji, kako ponavlja, predviđa: dva nogometna igrališta, stazu za trčanje i rekreaciju, zelene površine za trčanje i rekreaciju, akumulacijsko jezero, pješačke/trim staze, prometnice, parkiranje i druge javne sadržaje!

- Pravni osnov za donošenje Odluke i sklapanje ugovora o darovanju jesu važeći propisi koji pretpostavljaju prethodno utvrđenje od strane darovatelja, Republike Hrvatske, da je konkretan zahvat od općeg javnog interesa za Grad Pulu. A taj uvjet, odnosno postojanje općeg javnog interesa za Grad Pulu ispunjava se u trenutku kad se upravo Grad Pula, lokacijskom dozvolom, utvrđuje kao investitor planiranog zahvata u prostoru.

Nositelji lokacijskih dozvola

Kako dalje pojašnjava nositelj prve lokacijske dozvole bio je NK Istra i to nije bilo prihvatljivo za RH u smislu postojanja općeg javnog interesa. Potom je lokacijska dozvola izmijenjena na način da su nositelji bili Grad Pula i NK Istra što, također, nije zadovoljavalo smisao postojanja općeg javnog interesa (javna sportsko-rekreacijska površina namijenjena lokalnom stanovništvu), pa je zadnjom izmjenom lokacijske dozvole kao investitor utvrđen isključivo Grad Pula.

Jer, ponovimo, takvo je raspolaganje od strane RH isključivo moguće i propisano u korist jedinice lokalne samouprave, a u svrhu ostvarenja projekata koji su od općeg javnog, socijalnog ili kulturnog interesa i drugih sličnih projekata kojima se povećava kvaliteta života građana na području grada. To je smisao Zakona o upravljanju državnom imovinom i Uredbe o raspolaganju državnom imovinom kao pravnog osnova za darovanje konkretne nekretnine.

- I sad, tu dolazimo do činjenice da Grad Pula za mog mandata nije zaprimio od strane predstavnika NK Istre 1961 konkretan projekt iz kojeg bi bili razvidni svi planirani sadržaji (broj terena, prateći sadržaji – svlačionice, upravni prostori i sl.), već jedino nacrt na kojem je vidljivo da se planiraju tri, odnosno četiri terena. Već na osnovu toga nemoguće je bilo decidirano definirati koji se sve sadržaji potencijalno mogu smjestiti na površini o kojoj govorimo, a da zadržimo i javni sadržaj za sve građane, što jest i bit će uvijek prioritet.

Ono o čemu se do sad u javnosti uopće nije govorilo jest vrlo bitna činjenica da je ugovorom o darovanju propisano da je, ne samo za eventualno otuđenje i opterećenje darovane nekretnine potrebna suglasnost države, već još važnije, da bi u slučaju namjere za opterećenje nekretnine pravom građenja u korist treće osobe na određeno vrijeme također bilo potrebno prethodno ishoditi suglasnost darovatelja. A pravo građenja, koje podrazumijeva plaćanje godišnje naknade, moguće je osnovati jedino, a to se zaboravlja, po provedbi javnog natječaja.

Dakle, da bi se, hipotetski, na Marsovom polju gradio nogometni kampus, kakav žele u Istri 1961, potrebno je ne samo napraviti i predočiti ozbiljan projekt, već bi na koncu za to trebalo ishoditi suglasnost države te na koncu provesti otvoreni javni natječaj. To je sukus čitave priče. I priča još nije zatvorena, nabraja gradonačelnik.

Ova tema, na kraju, ide i na Gradsko vijeće.

- Radim sve u duhu zakonskih odredbi i onoga što piše u ugovoru, a ne da nakon svog mandata ostavim gradu i Klubu vruć krumpir. Shvaćam interes medija o toj temi, ali čude me proizvoljni komentari pojedinih vijećnika i novinara koji nisu niti pročitali ugovor.

Siguran sam da bismo svi voljeli pun stadion, uspjehe kojima ćemo se veseliti i gledati našu djecu na nogometnim terenima. Deset se godina govori o nogometnom kampu u Puli. Ono što sa sigurnošću mogu reći je da će taj nogometni kamp biti izgrađen prije nego što mnogi uopće pretpostavljaju, zaključuje.


Nastavite čitati

Pula
 

(VIDEO) DOVRŠAVA SE ZAHTJEVAN PROJEKT Za pet dana otvara se važno raskrižje kod pošte

"Riječ je o strašno zahtjevnom projektu. Iako su ronioci ulazili prije otkopavanja u kanal Pragrande, pravo se stanje vidi tek kad se napravi rupa. Morali smo sanirati nešto jako staro. Taj je kanal izgradila Austro-Ugarska. Pojavljivale su nam se nepredviđene instalacije (telefonske, električne, oborinske, vodovodne) za koje se nije znalo jesu li u funkciji pa se trebalo ispitivati. Za kišnih dana se nije moglo raditi ni vani, ali ni unutra. Jer, znate, kanal je cijelo vrijeme bio u funkciji", kaže direktor pulskog Vodovoda Edo Krajcar pojašnjavajući desetodnevno prekoračenje radova

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.