republika - dugi
Politika i društvo

NOVA INICIJATIVA PULSKOG GRADONAČELNIKA

Zoričić želi referendum o Kaštijunu: "Centar samo za južnu Istru"

Iako nije precizirao na koji način misli izaći s inicijativom oko referenduma, kao ni koje bi bilo referendumsko pitanje, naveo je kako o svemu treba prvo dobro razmisliti te će potom i predložiti referendum općinama Puljštine


 
3 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini

Iako nije precizirao na koji način misli izaći s inicijativom oko referenduma, kao ni koje bi bilo referendumsko pitanje, naveo je kako o svemu treba prvo dobro razmisliti te će potom i predložiti referendum općinama Puljštine

"Nakon što završi natječaj vezan uz preuzimanje viškova otpada, vidjet ćemo u kojem ćemo smjeru dalje ići. Sklon sam ideji raspisivanja referenduma o Kaštijunu na način da centar ostane samo za južnu Istru", izjavio je danas pulski gradonačelnik Filip Zoričić nakon što je na konferenciji za novinare komentirao aktualnu situaciju u tvrtki Kaštijun, kao i ostavke koje su netom prije njegovog obraćanja dali svi članovi Nadzornog odbora u toj gradsko-županijskoj tvrtki.

Iako nije precizirao na koji način misli izaći s inicijativom oko referenduma, kao ni koje bi bilo referendumsko pitanje, naveo je kako o svemu treba prvo dobro razmisliti te će potom i predložiti referendum.

Na dodatno pitanje novinara, kome konkretno to planira predložiti, kazao je da će predložiti svim općinama Puljštine te da bi nakon toga trebali ići prema nadležnom Ministarstvu gospodarstva.

- Kaštijun je prekapacitiran i ne možemo dopustiti da i ovog ljeta s centra dolaze neugodni mirisi. Vjerujem da smo s aktualnim natječajima vezanima uz zbrinjavanje viškova i bala sa SRF-om, veliki dio problema riješili. Imenovat ćemo nove članove Nadzornog odbora. Razgovarat ću i s direktorom Kaštijuna Draženom Stilinovićem i vidjet ćemo u kojem ćemo smjeru dalje, rekao je Zoričić.

Komentirajući u nastavku ostavke članova Nadzornog odbora, rekao je "da mu je žao zbog toga, ali i da je to njihovo legitimno pravo".

"Žao mi je zbog toga, ali tako su odlučili", dodao je. Ne slaže se s tvrdnjama da Grad Pula nije bio aktivno uključen oko rješavanja problematike na Kaštijunu. Naveo je da nikada u povijesti te tvrtke nije bilo više sastanaka, aludirajući pritom na poruke članova Nadzornog odbora koji su ga prethodno prozvali da nije pokazivao volju da se problemi riješe.

- Imali smo više sastanaka. U firmi je jako puno problema, problematična je i lokacija i taj zamašnjak rješavanja problema je krenuo, tvrdi Zoričić.  

Što se tiče restrukturiranja Kaštijuna, kazao je da to ide sporo i ima svoj ritam.  

- Nama je plan i želja prema Vladi da sve te bale odu do ljeta s Kaštijuna. No i to je proces koji traje i radi se paralelno. Shvaćam odluku Nadzornog odbora, ali ne prihvaćam tvrdnju da nismo radili.

Na pitanja novinara hoće li se za nove članova Nadzornog odbora raspisivati javni natječaj, naveo je da će ih on imenovati jer nema vremena provesti tu proceduru.

- Kaštijun je odgovornost svih nas, ali to treba gledati puno šire. Grad ima 51 posto udjela, i tu moramo biti odgovorni.

Na pitanje je li nakon tri godine situacija na Kaštijunu još gora i osjeća li se on odgovorno zbog toga, naveo je "da se ne može složiti da je stanje na Kaštijunu sada gore nego prije".

- Mislim da je puno, puno bolje. Nije idealno ni super. Prvo je meni neugodno što je takav neugodan miris. Pozivam sve koji imaju rješenje da kažu na koji način to još bolje možemo riješiti. Direktor Stilinović ima dobra tehnička znanja, a nama trebaju i menadžeri, pravnici, zaključio je danas Zoričić.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.