Politika i društvo

GOSTUJUĆI NA RADIO PULI

Župan Miletić: Parcelaciju poljoprivrednog zemljišta treba zabraniti!

"Ako je poljoprivredno zemljište površine pet ili deset tisuća kvadrata, pa što bi neki poljoprivrednik išao parcelirati parcelu po 500 kvadrata? Pa što će tamo? Saditi krumpire? Očito planira prodaju da bi sutra netko tamo nešto gradio, a nije urbanizirano zemljište, ustvrdio je župan Miletić gostujući danas u programu Radio Pule


 
1 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini

"Ako je poljoprivredno zemljište površine pet ili deset tisuća kvadrata, pa što bi neki poljoprivrednik išao parcelirati parcelu po 500 kvadrata? Pa što će tamo? Saditi krumpire? Očito planira prodaju da bi sutra netko tamo nešto gradio, a nije urbanizirano zemljište, ustvrdio je župan Miletić gostujući danas u programu Radio Pule

Parcelaciju poljoprivrednog zemljišta treba zabraniti! Pojedinac tako može profitirati, ali zajednica će izgubiti. Mi trebamo štititi našu zajednicu!“, kazao je gostujući danas u programu Radio Pule, istarski župan, Boris Miletić.

Parcelacija poljoprivrednog zemljišta gorući problem

- Ako je poljoprivredno zemljište površine pet ili deset tisuća kvadrata, pa što bi neki poljoprivrednik išao parcelirati parcelu po 500 kvadrata? Pa što će tamo? Saditi krumpire? Očito planira prodaju da bi sutra netko tamo nešto gradio, a nije urbanizirano zemljište, ustvrdio je župan.

No, parcelaciju zakon omogućava, iako se Miletić nada da će se ona novim zakonom obustaviti jer nam je to, veli, gorući problem. Osvrnuo se i na sve aktualniju problematiku bespravne gradnje.

Drakonske kazne za bespravnu gradnju

- Bespravna gradnja uzela je previše maha, razgovarali smo o tome i jučer na županijskoj Skupštini. Kod nas je prisutan sustavni problem, ovakve pojave se ne događaju u našem susjedstvu. U Sloveniji, Austriji i Njemačkoj to se ne događa. U Hrvatskoj zakonodavni okvir nije dobar, a građevinska inspekcija koja je pod državom, ne čini dovoljno na terenu. Boli me to jer smo zadnjih 30 godina pokušavali urediti našu Istru, da bude jedan „bombončić“. Naši ljudi strpljivo čekaju prostorne planove i urbanizaciju svog zemljišta kako bi svojoj djeci izgradili dom, a s druge strane događa se napad na prostor. Naime, bespravni graditelji spremni su čak i platiti kazne, ali ni to nije dovoljno i treba to mijenjati“, kazao je župan Miletić.

O tome je, veli, još prošlog proljeća razgovarao s premijerom Plenkovićem. Smatra da bi trebalo ovlasti građevinske inspekcije spustiti na lokalnu i regionalnu samoupravu, kako bi se bespravna gradnja zaustavila u samom začetku te da nam se ne bi ponovno događale „legalizacije“. Treba, dodaje, mijenjati i represivni dio, uvesti drakonske kazne, oduzimati imovinu i umjesto prekršajne odgovornosti uvesti kaznenu.

- Kad dvije, tri osobe završe u zatvoru, možda se drugi neće usuditi to raditi. A ono što posebno boli je to da među bespravnim graditeljima ima mnogo stranaca. Dakle, tako se ponašaju u tuđoj državi i devastiraju tuđi prostor, zgraža se župan.

Za pozive slušatelja - nema vremena

- Nije problem graditi, samo se treba držati propisa, a jasno je da je područje uz more najatraktivnije, zaključio je Miletić. Na koncu je, na upit voditeljice Dorine Tikvicki mogu li otvoriti telefone za pozive slušatelja, kazao kako nema vremena jer žuri na Skupštinu Plinare.


Nastavite čitati

Istra
 

EKSKLUZIVNO: NAKON PISANJA ISTRE24 ZAUSTAVLJENO UBIJANJE DIVLJAČI NA BRIJUNIMA Sav komercijalni lov se ukida! Novi v.d. ravnatelj Eduard Kolić najavljuje premještanje divljači na neku novu lokaciju 

Novopostavljeni v.d. ravnatelj Eduard Kolić nam je potvrdio da u Nacionalnom parku više neće biti organiziranog lova. Priznaje da je prije imenovanja na novu funkciju upravo on bio zadužen za organiziranje lovaca no to je, dodaje, radio "jer mu je to bio posao". Cijeli lovački biznis na Brijunima provodio se potpuno netransparentno

Istra
 

Con la delizia GIANDUIA Rovigno sulla mappa mondiale del cioccolato

Questa iniziativa è nata quando l'autrice del progetto, Marina Prijatelj, ricercando le ricette tradizionali del cioccolato, si è imbattuta nella straordinaria scoperta sul sito di uno dei principali distributori di cioccolato che il Gianduia - uno dei più grandi classici del cioccolato - ha origini rovignesi * Antonio Bazzarini, originario di Rovigno, nel 1813 ha ideato e brevettato il gianduia, una leccornia al cioccolato e mandorle * È stato prodotto anche il gelato artigianale al gianduia rovignese del quale esiste anche una versione vegana

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.