Radar

tajna ukidanja županijske ceste

AFERA G.U. BARBARIGA Zašto su Giankarlo Župić i Urbis 72 optužili partnere za kupoprodajnu prevaru?

Dugo su godina političari raznih boja uz pomoć vertikale - Vodnjan, Županija, Zagreb - upravljali višemilijunskim poslovima u Barbarigi. Danas donosimo priču o tome kako je samo jedna odluka Županijske uprave za ceste omogućila milijunske poslove vlasnicima kontroverzne tvrtke G.U. Barbariga. Ako se ikada bude otvorilo istarsko sveučilište za nekretninske manipulacije, idealna lokacija svakako je Barbariga. Šetnjom od parcele do parcele vodnjanski profesori mogu polaznicima na terenu držati lekcije o svim trikovima pretvaranja javnog bogatstva u privatno


 
9 min
Dražen Majić Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini

Dugo su godina političari raznih boja uz pomoć vertikale - Vodnjan, Županija, Zagreb - upravljali višemilijunskim poslovima u Barbarigi. Danas donosimo priču o tome kako je samo jedna odluka Županijske uprave za ceste omogućila milijunske poslove vlasnicima kontroverzne tvrtke G.U. Barbariga. Ako se ikada bude otvorilo istarsko sveučilište za nekretninske manipulacije, idealna lokacija svakako je Barbariga. Šetnjom od parcele do parcele vodnjanski profesori mogu polaznicima na terenu držati lekcije o svim trikovima pretvaranja javnog bogatstva u privatno

Obračun slovenskih vlasnika apartmana u Barbarigi s lokalnim građevinskim poduzetnicima nametnuo je niz vrlo zanimljivih pitanja i perspektiva. Uvid u povijesne dokumente zemljišnoknjižnog odjela pulskog suda vezano za sporne parcele otvara poveću Pandorinu kutiju, prepunu nekretninskih kombinacija, špekulacija i malverzacija realiziranih tijekom zadnjih 30 godina na brijunskom priobalju.

Skriveni potencijal 10.000 kvadrata atraktivnih parcela u Barbarigi

Tridesetak vlasnika apartamana iznad županijske ceste koja od Fažane vodi prema Staroj Barbarigi pobunilo se protiv pulskih građevinara iz tvrtke MI VI Istria. Ta je tvrtka krenula s izgradnjom dvadeset prizemnica s ukupno pedesetak apartmana na dotad građevinski neiskorištenoj livadi između slovenskih apartmana i ceste za Staru Barbarigu.

Deficitarni s parking prostorom, Slovenci su, kažu, od ranijeg vlasnika dugo pokušavali kupiti zemljište koje su godinama koristili kao parkirališta. Ta je zemlja, iako građevinska, bila neupotrebljiva za građenje jer je na dobrom dijelu ionako uske parcele, zbog koridora županijske ceste, bila zabranjena gradnja.

Slovenci tvrde da su ranijim vlasnicima nudili 100 eura pa kvadratu.

- Bilo nam je rečeno da se ovdje, ispred naših apartmana, neće ništa zidati budući da se ispod zemlje nalaze cijevi za struju, vodu i kanalizaciju, te da taj prostor može služiti samo za parkiranje. Osim toga, u Gradu Vodnjanu su nam rekli kako je ovdje jedan zaštićeni, zeleni pojas kraj samog puta i da zato ne možemo ništa raditi. Onda se preko noći sve promijenilo, opisuju Slovenci.

ŽUC prepušta ceste Gradu Vodnjanu

Početkom 2020. dolazi do neobične promjene. Županijska uprava za ceste (ŽUC) odlučuje dio županijske ceste 5115 ustupiti gradu Vodnjanu. Ta vlasnička promjena za posljedicu je imala i ukidanje spomenutog koridora tako da je gradnja odjednom postala moguća.

Što nije bilo moguće Slovencima, to je intervencijom ŽUC-a omogućeno vlasnicima tvrtke G.U. Barbariga i budućim kupcima iz tvrtke MI VI Istria.

Svjetlo plavom bojom označen je dio prometnice koji je ustupljen Gradu Vodnjanu

Iz Županijske uprave za ceste ovako su objasnili promjenu statusa tog dijela prometnice.

-Na temelju prijedloga Županijske uprave za ceste Istarske županije 14.02.2020. godine donesena je Odluka o razvrstavanju javnih cesta u kojoj je dionica predmetne županijske ceste prekategorizirana iz županijske u nerazvrstanu cestu. Županijska uprava za ceste je 25. 06. 2020. godine provela postupak primopredaje predmetne ceste sa Gradom Vodnjanom, odgovorili su nam iz ŽUC-a.

U zamjenu za taj dio ceste u Barbarigi bivši vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović je Županijskoj upravi za ceste dao dio prometnice u Ulici Prvog Maja u Vodnjanu.

Vodnjanski kumovi – kraljevi Barbarige

Kako su nam objasnili iz Županijske uprava za ceste Istarske županije, u rujnu 2019. godine oni su od Hrvatskih cesta zatražili ukidanje statusa prometnica u dužini od kilometar i pol.

- Županijski cestovni pravac ŽC 5115 vodi se, prema Odluci o razvrstavanju javnih cesta, od TN Barbariga preko naselja Peroj, Fažana do administrativne granice Grada Pule. Postojeći cestovni pravac počinje u naselju Barbariga i ukupna dužina takvog cestovnog pravca ŽC 5115 iznosi 15.415 . Stacionaža ceste počinje u starom naselju Barbariga, dok TN Barbariga počinje 1.555 metara prije. Staro naselje Barbariga nema dovoljan broj stanovništva da bi takvo vođenje cestovnog pravca bilo opravdano te se predlaže da se cestovni pravac ŽC 5115 skrati za duljinu od 1.555 do TN Barbariga (Ulica Mendula). Takva duljina cestovnog pravca iznosila bi 13.860 . Duljina od 1.555 trebala bi biti kategorizirana kao nerazvrstana cesta u nadležnosti Grada Vodnjana, citiramo iz ŽUC-ovog dopisa Hrvatskim cestama.

Tom, za laike kompliciranom, odlukom vlasnici parcela uz cestu, odnosno vlasnici tvrtke G.U. Barbariga dobili su odjednom tisuće metara oslobođenog građevinskog prostora stotinjak metara od mora, sve sa pogledom na Brijune.

Čim je ŽUC zatražio skidanje koridora - živnula je prodaja. Deseci parcela prodani su raznim poduzetnicima među kojima se ističu Korado Soldatić, obitelj Fetai ili tvrtka N.M.A. Projektiranje u vlasništvu nekoliko Slovenaca.

Oni vrlo brzo od Grada Vodnjana traže građevinske dozovole i pritom prilažu potvrde kojima dokazuju da su tvrtki G.U. Barbariga već ranije platili komunalni doprinos.

Upravo taj detalj, kao i skidanje županijskog koridora, ukazuje na izrazitu bliskost između vlasnika tvrtki TRP, G.U. Barbariga, Barbariga Projekt, B-Parking i bivših vodnjanskih čelnika Klaudija Vitasovića i njegovog kuma Gorana Pajića.

Ta povezanost kreće još 2005. godine kada spomenuti dvojac vansudskom nagodbom multimilijunske vrijednosti u potpuno nejasnim okolnostima priznaje tvrtki TRP vlasništvo nad hektarima zemlje u Barbarigi.

Način na koji je tvrtka TRP došla do vlasništva u Barbarigi jedna je od najvećih istarskih misterija koja zaslužuje poseban članak. 

Dragulji iz Hypolandije

Vrlo su zanimljive i okolnosti u kojima je tvrtka MI VI Istria došla u vlasništvo odjednom vrlo vrijedne nekretnine od 10.000 četvornih metara građevinskog zemljišta.

Na zemlji u vlasništvu G.U: Barbarige dugo godina, još od 2007. godine stajala je hipoteka propale austrijske Hypo Alpe Adria banke „teška“ 8,5 milijuna eura. Upravo zbog takvih kredita čija je krajnja sudbina nepoznata - banka je propala.

Za Hypo banku Barbariga je strateški bila jako važna pa je 2012. godine za URBIS i G.U. Barbarigu pao još jedan kredit na 800.000 eura. Dakle, samo na njihove parcele oko Barbarige upucano je desetak milijuna eura.

Banka je propala a hipoteke su prešle u vlasništvo HETA-e, posebne tvrtke osnovane u Austriji za upravljanje lošim kreditima banke, odnosno njihove ispostave u Hrvatskoj HABDUCO. Ta je tvrtka 2017. potraživanja banke pokrivena hipotekom u Barbarigi prodala faktoring tvrtki Adriatic Assets koja se dovodi u vezu s nekadašnjim managementom Hypo Alpe Adria banke.

Grbac, Radetić, Župić i Pinzan

Nekoliko mjeseci nakon što je ŽUC omogućio skidanje koridora na zemljišta uz cestu za Staru Barbarigu, imanje kupuje tvrtka MI VI Istria. Iz ugovora dostupnog u zemljišnim knjigama deset tisuća četvornih metara građevinskog zemljišta koncem 2020. godine plaćeno je izrazito povoljnih 27 eura po metru, odnosno nešto malo više od dva milijuna kuna Adristic Assets-u i dodatnih 250.000 kuna zvrtki G.U. Barbariga.

Svatko imalo zdrave pameti zna da ta cijena nije realna i da se, vjerojatno, vlasnicima G.U. Barbariga nešto moralo platiti sa strane. To je pomislio i Giankarlo Župić iz pulskog Urbisa 72 koji je sudskom tužbom krenuo u osporavanje i poništenje sklopljenog ugovora.

Naime, Urbis 72  i Župić imaju oko 10 posto u G.U Barbariga, dok ostatak ima tvrtka TRP.

Tvrtku TRP u to vrijeme zastupaju Danijela Grbac, Ivica Šugar i direktor Branko Radetić, a kroz njeno vlasništvo tijekom godina prošli su brojni poduzetnici južne Istre, među kojima i i utjecajni Vodnjanac Ezio Pinzan.

Župić: Bez premca najvrijednije nekretnine u Barbarigi

Za razumijevanje ovog posla najbolje je predstaviti neke detalje iz Župićeve tužbe.

G.U Barbariga i MI VI Istria su 15.12.2020. godine sklopili kupoprodajni ugovor a onda i Aneks 21.01.2021. godine. Tim je ugovorima prodavatelj kupcu prodao tri parcele ukupne veličine 10.815 kvadratnih metara, započeli su svoju argumentaciju u zajedničkoj tužbi Giankarlo Župić i Urbis 72.

Giankarlo Župić (Foto Parentium)

-Kupoprodajna cijena za sve nekretnine navedena u ugovoru je 2.249,891 kuna, odnosno oko 27 eura po kvadratnom metru nekretnina. U ugovoru je navedenu da će tvrtka MI VI Istria društvu Adriatic Assets isplatiti iznos od 2.021.514 kuna, dok će prodavatelju G.U. Barbariga isplatiti iznos od 228.377 kuna. Navedena cijene je otprilike 4-6 puta niža od vrijednosti tih nekretnina, tvrde u tužbi tužitelji Župić i Urbis 72.

To su vrlo neugodne optužbe jer sugeriraju da je u tom nekretninskom poslu u ugovorima prikazana manja cijena i, sukladno tome, plaćen manji porez. Evo zašto tužitelji smatraju da su kao suvlasnici oštećeni.

-Naime, predmetne nekretnine su bez premca najvrijednije u naselju Barbariga, predviđene su za stambenu izgradnju i nalaze se prvom redu do mora, tvdri Župić. U nastavku on konkretno ukazuje na kazneno djelo.

URBIS 72: Kupoprodajna cijena je lažno predstavljena!

-Tužitelji su na skupštini tuženika (G.U. Barbariga) postavljajući pitanje o rezonu iza takve kupoprodaje saznali da je kupoprodajna cijena za predmetne nekretnine lažno predstavljena, odnosno da je jedan dio kupoprodajne cijene prikazan u ugovoru, a drugi dio od 267.500 eura u kunskoj vrijednosti je ugovoren Ugovorom o djelomičnom pristupu dugu koji su između sebe sklopili Adriatic Assets, GU Barbariga i MI VI Istria, te društvo TRP kao član prvotuženika, tvrde tužitelji dodajući i da je uz taj prikriveni dodatak, vrijednost nekretnina 2 do 3 puta manja od tržišne vrijednosti.

-Uvjereni smo da je za predmetnu kupoprodaju isplaćen i treći dio kupoprodajne cijene koji nije nigdje prikazan i koji je isplaćen u gotovini a koji je uprava GU Barbariga zadržala za sebe, tvrdi Župić.

Upravu G.U. Barbariga 2020. i početkom 2021. činili su Paola Radolović i Branko Radetić.

-Oni su potaknuti „nedopuštenom pobudom“ lažno prikazali vrijednost nekretnina što je suprotno moralu i prisilnim propisima, u ugovoru nisu istinito prikazali dio plaćene cijene čime su napravili štetu tužiteljima i drugim osobama, tvrdi Župić očito ciljajući na Republiku Hrvatsku.

Zbog svega Župić i Urbis smatraju da je ugovor ništetan i traže od suda da utvrdi njegovu ništetnost. Općinski sud u Puli se oglasio nenadležnim i uputio tužitelje na Trgovački sud u Pazinu. Nakon toga, tužitelji koncem 2021. odustaju od tužbe.

Giankarlo Župić nije bio dostupan za komentar odustajanja od tužbe, niti potvrde informacije da je nakon tužbe isplaćen od svojih partnera iz tvrtke TRP.

Plejić: Župić se dogovorio s partnerima i odustao od tužbe

Igor Plejić iz tvrtke MI VI Istria kaže da iz njihove perspektive sve čisto i jasno. Župićevu tužbu objašnjava njegovom neinformiranošću.

-Giankarlo Župić je tužio jer nije imao sve podatke. Kada je doznao koliko smo ukupno platili, dogovorio se sa svojim partnerima i odustao od tužbe. Koliko se sjećam, mi smo sve skupa platili preko 4 milijuna kuna. Postojao je još jedan ugovor tako da je zemlja u Barbarigi ukupno plaćena oko 70 eura po kvadratu, što je realna cijena, rekao nam je Plejić.

-Mi nismo upućeni u odnose među bivšim vlasnicima, niti imamo veze s ranijim promjenama vezano ze ceste. U Barbarigi želimo graditi ono što po planu smijemo. Zbog raznih ograničenja već nam je površina na kojoj smijemo graditi smanjena za 2.000 kvadrata, izjavio je Plejić i naglasio da nemaju nikakve veze s političarima niti prijašnje, niti sadašnje vlasti u Gradu Vodnjanu.

Još prije primopredaje zemljišta G.U. Barbariga započela je proces parcelacije tako da je veliko zemljište parcelirano na dvadesetak građevinskih parcela na kojima se dnas gradi 20 prizemnica s apartmanima.

Podsjetimo da je Istra24 još u travnju prošle godine u tekstu "Vodnjanski gradonačelnik Pastrovicchio zabranio naplatu parkinga u Barbarigi" detaljnije izvijestila o tome da je pulskim tvrtkama G.U. Barbariga d.o.o. i B Parking d.o.o. Grad Vodnjan - zbog lažnog i neistinitog prikazivanja činjenica - zabranio daljnje obavljanje djelatnosti naplate parkinga na području turističkog naselja Barbariga, a koje su godinama protupropisno naplaćivale parking u Barbarigi i na taj način godišnje prihodovale višemilijunske iznose.

Taj slučaj trenutno istražuje PU Istarska i DORH a očito su se počele raspetljavati i neke druge tajne misterioznog posla u Barbarigi vrijednog desetine milijuna eura.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.