Radar

bespravna gradnja proizlazi iz sustava

Bivša gradska uprava Vodnjana izdala je desetke nezakonitih rješenja o legalizaciji

Istarski župan Boris Miletić prije neki dan dramatično je poručio bespravnim graditeljima: Sramite se! Međutim, problem je duboko u samom sustavu koji Miletić predvodi. U sljedećim danima u našoj istraživačkoj rubrici Radar predstavit ćemo vam brojne slučajeve bespravne gradnje i nezakonite legalizacije kuća i objekata istarskih političara, ali i javnih službenika zaduženih upravo za prostorno planiranje


 
5 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Istarski župan Boris Miletić prije neki dan dramatično je poručio bespravnim graditeljima: Sramite se! Međutim, problem je duboko u samom sustavu koji Miletić predvodi. U sljedećim danima u našoj istraživačkoj rubrici Radar predstavit ćemo vam brojne slučajeve bespravne gradnje i nezakonite legalizacije kuća i objekata istarskih političara, ali i javnih službenika zaduženih upravo za prostorno planiranje

Bivša voditeljica Odjela za prostorno planiranje i gradnju Grada Vodnjana Dora Komparić godinama je nezakonito izdavala Rješenja o izvedenom stanju i tako legalizirala građevine na širem vodnjanskom području.

Istra24 je u posjedu više desetaka rješenja iz kojih je očito da legalizirane građevine nisu zadovoljavale prvi preduvjet za legalizaciju: vidljivost na Ortofoto kartama iz 2011. godine.

Počinjemo sa slučajevima u kojima su nezakonito legalizirani objekti obitelji pročelnika gradskog Odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove Damira Janka i nekadašnjeg SDP-ovog vodnjanskog gradskog vijećnika Damira Iskrića.

Njih smo izdvojili jer je očito da su osobnim primjerom utrli put divljoj bespravnoj gradnji i nezakonitoj legalizaciji koja je zauvijek uništila neke od najljepših terena vodnjanske rivijere.

Janko Emily i tata Damir

Emiliy Janko, kćerka gradskog pročelnika Odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove Damira Janka i djelatnica Grada Vodnjana dobila je rješenje o legalizaciji koje je 2015. godine izradila Dora Komparić.

Obitelji pročelnika Janka legaliziran je poveći objekt u neposrednoj blizini mora u Peroju, veličine 72 četvorna metra, brutto površine 180 metara kubnih.

Na snimkama iz 2011. vidljiva ja nekakva kamp kućica ili kontejner, dok je na snimci iz 2020. vidljiv višestruko veći legalizirani objekt.

Osobe upoznate s cijenama na tržištu nekretnina potvrdili su nam da bi, u slučaju da se danas ponudi na prodaju, kuća obitelji Janko vrijedila najmanje 200 tisuća eura.

Villa Emily u Peroju vrijedna najmanje 200 tisuća eura

Cijena tjednog najma ove luksuzne vile u top sezoni je oko 2 tisuće eura, a vila je za predstojeću sezonu iznajmljena 20 tjedana. Dakle, potpuno je rasprodana. Radi se o objektu pored samog mora s pogledom na Brijune.

Pogled na more i Brijune iz vile obitelji Janko

Evo objašnjenja Dore Komparić koja je izradila rješenje o legalizaciji.

Dora Komparić: Pa i moj tata dobije dozvolu za jedan objekt pa napravi objekt i pol

Istra24: Na snimci iz 2011. godine vidi se neka kamp prikolica ili manji kontejner. Kako ste na osnovu toga legalizirali kuću od 72 kvadrata?

Dora Komparić/FOTO: Facebook
Dora Komparić: Nije bila kampica, taj je objekt imao građevinsku dozvolu. Na tom su se području, prema prethodnom planu Grada Pule, mogli raditi manji objekti, tipa sanitarni čvor ili nadstrešnica za sport i rekreaciju. Zemljište nikad nije bila građevinsko ali moglo se graditi manje objekte.

Istra 24: Zašto je onda obitelji Janko uopće trebala legalizacija ako su imali dozvole?

Dora Komparić: (smijeh) Jer su se, naravno, proširili kao i svi pošteni Hrvati. Tako i moj tata, dobije dozvolu za jedan objekt pa napravi od toga objekt i pol. U Peroju su bile dozvoljene legalizacije za te sportske namjene pa su ljudi onda kasnije to proširili.

Istra24: Ok, možda je to nekom normalno, ali Damir Janko je ipak pročelnik gradskog Odjela za prostorno planiranje. On bi morao biti primjer svima.

Dora Komparić: Tko sve zida ili ne zida bez ikakvih papira ne želim komentirati. Vidi se što sad imamo u prostoru.

Službenica zloupotrijebila dužnost, a šef ostvario značajnu imovinsku korist

U prvotnoj dozvoli koju spominje Dora Komparić navodi se tek nadstrešnica od 16 kvadrata a u rješenju o legalizaciji ozakonjena su 72 kvadrata. Na terenu je dojam da kvadrata ima i više.

Ono što je u aktu o legalizaciji definitivno nezakonito jest dio rješenja koji kaže da je 2011. na tom mjestu bila vidljiva građevina od 72 kvadrata, iako je na Ortofoto snimci vidljiva tek neka flekica maksimalne veličine 15 kvadrata.

Falsificiranjem Ortofoto situacije Dora Komparić omogućila je obitelji svog šefa Janka značajnu imovinsku korist.

Damir i Emily Janko nisu bili raspoloženi za komentiranje procedure legalizacije svoje luksuzne vile.

Dvije unosne legalizacije SDP-ovca Damira Iskrića 

Vodnjanski gradski vijećnik Damir Iskrić tijekom svog mandata od nadležne službe Grada Vodnjana zatražio je legalizaciju dva objekta u Galižani ukupne veličine 175 četvornih metara.

O predmetima je odlučivala Dora Komparić. Obje legalizacije se nezakonite.

U slučaju parcele 2883/4 K.O. Galižana, Dora Komparić je po službenoj dužnosti izvršila uvid u Ortfoto snimku iz 2011. i utvrdila da je objekt veličine 133 kvadrata na toj snimci vidljiv.

Međutim, na snimci iz 2011. godine koja je i danas dostupna na Geoportalu vidljivo je da na toj parceli nije bilo nikakve zgrade.

Dora Komparić: Moralo je nešto biti. Barem nešto. Problem je što je zakonodavac za osnovu uzeo tu nesretnu kartu iz 2011. da se temeljem nje objekti ozakonjuju.

Komparić je u rješenju pogrešno utvrdila stanje, a Iskrić je do danas na toj lokaciji izgradio još nekoliko objekata.

SDP-ov političar i predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Vodnjana Damir Iskrić je u razgovoru za Istra24 bio vrlo neugodan.

Iskrić: Tko te platio da gledaš moje parcele?

Istra24: Vidljivo je da vam je legaliziran objekt koji nije postojao 2011. godine.

Damir Iskrić: I šta vi imate s time? Šta je sad tu problem?

Istra24: Imam ispred sebe otvoren Geoportal, vidljivo je da 2011. nije bilo nikakve kuće.

Damir Iskrić: Sad ti vidiš... Tko te platio da to gledaš? Šta imaš ti sa mnom?

U slučaju parcele 2872/1 u Galižani na kojoj Iskrić ima nekoliko kuća i bazen Dora Komparić je legalizirala objekt iako je iz planova vidljivo da se ta kuća s bazenom nalazi na pravcu magistralnog vodovoda.

Po Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim građevinama to je zabranjeno.

Evidentno, Komparić je u rješenju zanemarila činjenicu da Iskrićeva zgrada leži u zaštitnom koridoru vodne infrastrukturne građevine. 

Iskrić: Laž je da sam političar!

Iskrić za tu parcelu tvrdi da ju je kupio u takvom stanju i da nije bilo govora o nekom magistralnom vodu. Kako bilo, nakon kupnje parcele donedavni gradski vijećnik je na njoj bespravno napravio nekoliko objekata. Na naš upit objašnjava da svi grade na divlje.

Damir Iskrić: Hoćete vi sa mnom sjest da idemo od Fažane do Galižane da ti ja pokažem sto kućica, ili od Jadreški do Šikića, stotine kućica. 

Istra24: Ali vi ste političar, vi bi trebali biti primjer.

Damir Iskrić: To je laž, nisam ja političar.

Istra 24: Pa bili ste četiri godine u vodnjanskom vijeću i predsjednik ste vodnjanske zajednice Bošnjaka!

Damir Iskrić: To je udruga. Tko vas plaća? To mi recite! Nemam potrebe s vama razgovarati.

Osim u građevini i politici, Iskrić je vrlo aktivan na društvenim mrežama pa se na njegovom Facebooku mogu detaljnije vidjeti oba legalizirana objekta.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.