Radar

stranačka alkemija na bujštini (3)

GLAVNI TAJNIK IDS-A SAŠA ŠKRINJAR: Ispitat ćemo navedene slučajeve i poduzeti potrebne korake

Iako je nakon preuzimanja IDS-a Dalibor Paus u više istupa najavljivao obračun s korupcijom i promjenu koruptivnog imidža stranke, iz mjeseca u mjesec njegov je entuzijazam jenjavao. Pokušali smo doznati kakav je današnji pogled vrha stranke na flagrantne primjere pogodovanja na Bujštini


 
3 min
Dražen Majić

Iako je nakon preuzimanja IDS-a Dalibor Paus u više istupa najavljivao obračun s korupcijom i promjenu koruptivnog imidža stranke, iz mjeseca u mjesec njegov je entuzijazam jenjavao. Pokušali smo doznati kakav je današnji pogled vrha stranke na flagrantne primjere pogodovanja na Bujštini

Iz dokumentacije koju posjedujemo jasno je da je vrh stranke (predsjednik, glavni tajnik, predsjednik Zajednice podružnica Bujštine,...) najmanje godinu dana upoznat sa djelovanjem IDS-ovih uzdanica u Bujama koji su stranku, čini se, pretvorili u privatnu nekretninsku agenciju.

U fokusu unutarstranačkih kritika u spomenutim dokumentima su potpredsjednica Garantnog odbora IDS-a Jelena Perossa, njen suprug Denis Perossa i IDS-ov bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin. U dopisima u koje smo imali uvid jasno se tvrdi: Zbog ovakvih stvari koje se događaju u Bujama smo izgubili pola Istre!

Od nadležnih u IDS-u pokušali smo dobiti objašnjenja. Glavni tajnik IDS-a Saša Škrinjar tek je djelomično odgovorio na pitanja povodom članaka o urbanizaciji obiteljskih nekretnina na Bujštini.

IDS-u smo poslali sljedeći dopis:

-U posjedu smo dokumentacije iz koje je vidljivo da je vrh stranke već duže vrijeme upoznat s ozbiljnim optužbama i sumnjama na pogodovanje i korupciju u radu gradske uprave Grada Buja, točnije radu pročelnice Jelene Perosse.

  1.  Na koji ste način reagirali na spomenute optužbe i što ste konkretno poduzeli?
  2.  Možete li komentirati ozbiljne sumnje u pogodovanje koje smo dokumentirano iznijeli u naša dva članka o urbanizaciji turističkih područja Mužolini, Jarice i Kortina?
  3. Je li iz stranačke perspektive primjereno da Jelena Perossa i dalje obavlja dužnost potpredsjednice Garantnog odbora IDS-a?

- Nakon što ispitamo sve činjenice i okolnosti navedenih slučaja, moći ćemo donositi odluke ili poduzeti potrebne korake, o čemu ćemo vas i pravodobno izvijestiti, napisao nam je Saša Škrinjar u ime IDS-a.

Inače, poznato je da predsjedništvo stranke nema kontrolu nad bujskim IDS-om što je najbolje bilo vidljivo tijekom skandala u koji je bila uključena IDS-ova bujska vijećnica Lena Korenika.

Nakon nekoliko naših članaka iz kojih je bilo očito da Korenika usko, kroz četiri tvrtke, posluje s pripadnicima talijanske mafije, predsjednik IDS-a Dalibor Paus brzopleto je najavio izbacivanje Korenike iz stranke.

Međutim, kada se odlučilo poštovati stranačku proceduru, po kojoj odluku o izbacivanju može donijeti samo lokalna podružnica, pokazalo se da je Lena Korenika puno jača nego što se mislilo. Jača i od Pausa!

- Podružnice imaju određeni stupanj autonomije i stoga, iako se osobno ne slažem s kolegama iz Buja, neću im nametati što da misle, kažu ili rade, reterirao je tada Paus.

Poznavatelji situaciju u IDS-u na Bujštini kažu nam da je obitelj Perossa još moćnija i ako se bude pitalo tamošnji ogranak stranke - neće se dogoditi ama baš ništa. Dijelom i zbog toga, Paus je odgovore na naša pitanje prepustio glavnom tajniku Škirnjaru.

Simbolički gledano, situaciju u IDS-u najbolje opisuje medijski naslov prije parlamentarnih izbora: "Paus: IDS se ne vidi u antikorupcijskoj koaliciji".

Stranka je spomenute izbore izgubila, IDS je jedva dobio dva zastupnika u Saboru, potom su izgubili i mjesto u europskom parlamentu. Počasni predsjednik Pausovog IDS-a i dalje je Ivan Jakovčić koji je najmoćniji - upravo na Bujštini.


Nastavite čitati

Istra
 

Turistička sezona? Radost za neke, tuga za podstanare

Vijesti o pulskom festivalu, reportaža o redu na 40 stupnjeva i priča, mit o otoku Cissi (istarskoj Atlantidi), požar u Bala i priča o Europsko-kulturnom-sportskom centru koji romska zajednica gradi u u mjestašcu Želiski pored Barbana obilježile su ovu subotu * Sutra pišemo o problemima podstanarstva u turističkoj Puli i simpatičnoj inicijativi istarskog vrtlara kojoj je cilj ukazati na važnost samoniklog bilja

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.