Radar

dragonera se vraća vodnjancima?

Hoće li Državno odvjetništvo konačno zatražiti poništenje nezakonitog ugovora za Dragoneru?

Prije 20 godina tadašnja Općina Vodnjan ispod cijene je prodala 37 hektara atraktivnog zemljišta nasuprot Brijuna porečkoj tvrtki "Daria". Prije šest godina pravomoćnom presudom utvrđeno je da je taj posao bio protuzakonit. Iako su, sukladno zakonu, takvi ugovori ništetni, zahtjev za njihovo poništenje još nitko nije podnio. Državno odvjetništvo slučaj još uvijek proučava, a bivši vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović, umjesto da je štetu od 60 milijuna kuna naplatio od tvrtke "Daria", do smrti je progonio svoju prethodnicu. Skupu cijenu ove nezakonite prodaje u koju je bio uključen gotovo čitav tadašnji istarski politički vrh platila je jedino Lidija Delton. Istražili smo trenutnu pravnu situaciju te velike korupcijske afere


 
5 min
Dražen Majić

Prije 20 godina tadašnja Općina Vodnjan ispod cijene je prodala 37 hektara atraktivnog zemljišta nasuprot Brijuna porečkoj tvrtki "Daria". Prije šest godina pravomoćnom presudom utvrđeno je da je taj posao bio protuzakonit. Iako su, sukladno zakonu, takvi ugovori ništetni, zahtjev za njihovo poništenje još nitko nije podnio. Državno odvjetništvo slučaj još uvijek proučava, a bivši vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović, umjesto da je štetu od 60 milijuna kuna naplatio od tvrtke "Daria", do smrti je progonio svoju prethodnicu. Skupu cijenu ove nezakonite prodaje u koju je bio uključen gotovo čitav tadašnji istarski politički vrh platila je jedino Lidija Delton. Istražili smo trenutnu pravnu situaciju te velike korupcijske afere

U due diligence analizi iz travnja 2010., koju je Danko Končar koristio prilikom kupovine tvrtki "AB Maris" i "Daria", vrlo je jasno istaknut rizik poništenja kupoprodajnog ugovora iz 2000. godine između Općine Vodnjan i tvrtke "Daria" d.o.o.

Izrađivači due diligence analize u čijem smo posjedu utvrdili su 2010. da će, ukoliko sud u procesu koji je tada bio u tijeku okrivljenike proglasi krivim i utvrdi da je zemljište prodano ispod vrijednosti, „nastati situacija u kojoj će predmetni ugovor biti pravno nevaljan.“

Pisci analize upozorili su Danka Končara i Antu Nobila, koji je posredovao u pregovorima između kupca i Hypo Alpe Adria banke, da se „pravo na isticanje ništetnosti ne gasi, ne zastarijeva“.

Ukoliko bi netko pokrenuo parnično utvrđivanje ništetnosti, piše dalje u analizi, i ukoliko bi se doista presudila osuđujuća presuda „svaka ugovorna strana morala bi vratiti ono što je ugovorom stekla“, zaključili su autori 2010.

Usprkos tog poslovnog rizika, Končar je iste godine kupio tvrtke "AB Maris" i "Daria" za iznos od oko 80 milijuna eura. Prilikom prodaje većinske udjele u spomenutim tvrtkama imala su luksemburška poduzeća u kojima su prikrivenu kontrolu imali bivši čelnici kontroverzne koruške banke. 

Sutkinja: Lidija Delton je kriva ali se nije okoristila

U trenutku Končarove kupovine projekata Dragonera i Barbariga pred pulskim se županijskim sudom još uvijek vodio postupak protiv bivše načelnice Općine Vodnjan Lidije Delton, bivše pročelnice Upravnog odjela za prostorno uređenje Uliane Đurić i Marijana Rudana.

Godinu dana kasnije, u presudi iz 2011. godine koju je potpisala sutkinja Sena Midžić-Putigna, utvrđeno je kazneno djelo i donesena osuđujuća presuda.

Sud je procijenio da je Lidija Delton, premda je znala da će se to područje prenamijeniti iz rekreativne u turističko-komercijalnu zonu, zemljište prodala kao rekreacijsku zonu za samo 10 ondašnjih maraka po četvornom metru, a njegova je vrijednost nakon prenamjene skočila čak četiri puta - na 41 marku.

Bivša načelnica Vodnjana Lidia Delton

Kako je istaknula sutkinja Sena Midžić-Putigna obrazlažući presudu, Lidija Delton nije se okoristila tom transakcijskom, ali je oštetila općinu koju je tada vodila.

Četiri godine kasnije, 2015. godine, Lidija Delton je pravomoćno proglašena krivom za zloporabu položaja i ovlasti pri prodaji 374.959 četvornih metara zemljišta na Dragoneri tvrtki Darija.

Sud je procijenio da nastalu štetu u visini od 47 milijuna kuna s pripadajućim kamatama oštećenom Gradu Vodnjanu ne mora vratiti tvrtka "Daria" nego - Lidia Delton.

Veliki igrači se izvukli, a mali nagrabusili

Iako je u tom poslu sudjelovao gotovo cjelokupni tadašnji politički vrh grada Vodnjana, ali i čitavog  IDS-a, u zatvor je otišla samo - Lidija Delton.

Da njena kazna ne bude samo zatvorska, pobrinuo se bivši gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović koji je medijima, u unutarstranačkoj borbi 2001. godine, i prokazao Delton. Vitasović je nakon presude svoju prethodnicu progonio do smrti pokušavajući naplatiti milijune eura štete za koju su svi znali da si Delton nije priskrbila.

Tu dolazimo do vrlo čudne pravne situacije.

Prvo, ugovor je sklopljen u nezakonitim okolnostima s dokazanom namjerom pogodovanja tvrtki "Daria". Drugo, ta je tvrtka zbog spomenutog pogodovanja značajno profitirala. Zemlja na Dragoneri 2000. godine plaćena je malo manje od dva milijuna eura, da bi 2010. bila prodana za iznos od oko 30 milijuna eura. Treće, prilikom prodaje Danku Končaru bivši vlasnici su brutalno zaradili.

Unatoč činjenici da je ta zarada najvećim dijelom proizvod kaznenog djela, odnosno nastala je nezakonitom radnjom, šteta se nikad nije pokušala naplatiti od tvrtke "Daria", već samo od Lidije Delton za koju je sud utvrdio da se uopće nije okoristila.

Zakon je jasan: Ugovor je ništetan

Međutim, zakoni Republike Hrvatske za ovakve situacije predvidjeli su vrlo jasne procedure: ugovor koji je sklopljen u nezakonitim okolnostima je ništetan i mora se razvrgnuti. Ugovor je ništetan po nekoliko zakonskih osnova, a Zakon o obveznim odnosima u takvim okolnostima nalaže pokretanje parničnog postupka za poništenje.

Kada se ugovor učini ništetnim zemlja u Dragoneri vraća se Vodnjanu a tvrtka "Daria", odnosno njen sadašnji vlasnik, dobiva novac uložen u kupovinu 2000. godine. Danko Končar ne može danas reći da je zemlju kupio u dobroj vjeri jer due diligence analiza pokazuje da je znao za rizik poništenja cijelog posla.

Vitasović i Končar (FOTO Pixsell/Saša Jokić)

To nam je potvrdilo nekoliko vrhunskih stručnjaka za građansko i nekretninsko pravo.

Oni smatraju da su i tužitelji i Grad Vodnjan trebali tražiti poništenje ugovora još tijekom sudskog postupka, a ako ne tada onda, svakako odmah po pravomoćnosti presude.

Međutim, tadašnji gradonačelnik Klaudio Vitasović ne samo da ne pokreće poništenje ugovora, nego, baš u vrijeme pravomoćnosti presude, s novim vlasnikom Dankom Končarom sklapa privatni biznis u kojem mu prodaje maslinik za 200 tisuća eura. Končar nikad ne stupa u posjed maslinika koji Vitasović i dan danas obrađuje.

Lidija Delton se nakon četiri godine zatvora teško razboljela i umrla. 

Pravda je jako spora

Prvi upit Županijskom državnom odvjetništvu o poništenju ugovora postavio sam prije pola godine, još kao novinar HTV-a. Odgovorili su da je upit proslijeđen na pulsko Općinsko državno odvjetništvo. Nakon mjesec dana na novi upit odgovorili su da predmet analiziraju jer je vrlo složen.

Na ovotjedni ponovljeni upit zbog čega nakon pravomoćnosti presude 2016. godine još uvijek nezakonit ugovor o kupnji Dragonere nisu učinili ništetnim, stigao je sljedeći odgovor.

- Kao što smo vas već obavještavali, u svezi navedenog kupoprodajnog ugovora za koji pitate, i dalje se razmatraju sva složena činjenično-pravna pitanja radi donošenja pravilne državnoodvjetničke odluke, napisao nam je zamjenik županijskog državnog odvjetnika Mirko Grujić.

Pravda je očito vrlo spora. Nekadašnja Hypo mreža i dalje je jaka. Na skupo plaćenoj Dragoneri Danko Končar nije podigao nijedan objekt. Zbog te špekulantske rezervacije kapaciteta već je dvadeset godina blokiran razvoj cijele vodnjanske rivijere.

Osim špekulacije, tamo buja još samo parcelizacija.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.