Radar

DRUGI DIO SERIJALA O BIVŠEM NAČELNIKU

NEKRETNINSKI MAG NINO GRAČAŠKI: Kako od kune stvoriti milijune - po recepturi IDS-ovca Ivana Mijandrušića

Ivan Mijandrušić više nije na vlasti, ali nekretninska vratolomija koju je izveo dok je bio načelnik i dalje daje plodove. Nakon kupnje privatnog sela za kunu po kvadratu, self service urbanizacije, dobivanja krajnje sumnjivog kredita od stranačke kolegice i izgradnje luksuzne vile, u njegovim Mandalenčićima dolazi do novih prodaja, novih gradnji i novih milijuna


 
6 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Ivan Mijandrušić više nije na vlasti, ali nekretninska vratolomija koju je izveo dok je bio načelnik i dalje daje plodove. Nakon kupnje privatnog sela za kunu po kvadratu, self service urbanizacije, dobivanja krajnje sumnjivog kredita od stranačke kolegice i izgradnje luksuzne vile, u njegovim Mandalenčićima dolazi do novih prodaja, novih gradnji i novih milijuna

To što više nije na vlasti ne znači da ne radi ništa. Bilo bi, uostalom, gotovo blasfemično da ne uživa u blagodatima sočnih plodova svoje 20-godišnje vladavine općinom Gračišće. A IDS-ov Ivan Mijandrušić nije čovjek od pokore. I zato prodaje i opet gradi. Još jednu vilu.

Da je kojim slučajem još uvijek dužnosnik, bila bi to tek još jedna crtica u njegovoj imovinskoj kartici. Ako bi se uopće osjetio pozvanim prijaviti novu nekretninu. Jer ako nečega bivši načelnik Općine Gračišće, danas ljutit oporbeni vijećnik Ivan Mijandrušić ima u izobilju, onda su to nekretnine, a praksa je pokazala da ih nema običaj navoditi u svom debelom imovinskom portfelju.

Bitno je zvati se Nino

Ova, najnovija vila, trenutno u roh bau fazi izgradnje, nalazi se tik do njegove druge vile, luksuzne Male Halu. Mala Halu se pak – nakon što je njezinim iznajmljivanjem zavrtio otprilike milijun kuna – sada prodaje. I to za vrtoglavih 6,5 milijuna kuna, odnosno 862 tisuća eura. Vidljivo je to na mrežnim stranicama nekoliko agencija za prodaju nekretnina, recimo Dux nekretnine.

Vila s bazenom i unutarnjim jacuzzijem Mala Halu

Vila s bazenom i unutarnjim jacuzzijem Mala Halu pionirski je poduhvat u nečemu što će se pokazati kao Mijandrušićev veoma unosan nekretninski biznis. Sve, naravno, pod pokroviteljstvom njegovog načelničkog mandata uz podršku vladajuće partije.

Kako je, dakle, sve krenulo? Pa, slično kao s 'velikim' Ninom, počasnim predsjednikom IDS-a Ivanom Jakovčićem. Kupnjom sela. 'Mali' Nino, Ivan Mijandrušić, imao je, međutim, puno manje peripetija od svog stranačkog poglavara. On je svoje privatno selo od otprilike četiri hektara, smješteno pored njegovih rodnih Mandalenčića u općini Gračišće, morao kupiti samo jednom, 2005. godine.

Za bagatelu. Dok je zemljište – naravno – bilo poljoprivredno. Kupio ga je od dviju vlasnica, a kvadrat ga je koštao, ovisno o parceli, između jedne i dvije kune.

Bitno je biti u IDS-u

Mijandrušić je onda svu tu silnu zemlju – što je već stara vijest - urbanizirao. Sam sebi. Investitor Ivan Mijandrušić je zatražio urbanizaciju, a Ivan Mijandrušić načelnik ju je odobrio. Dobro, da bismo bili točniji u navodima, nije zemlju baš sam sebi pozlatio2, ali smo zato što, formalno, tu odluku donosi Općinsko vijeće. Dakle, Općinsko je vijeće, u kojem su većinu činili njegovi stranački kamaradi, s kojima je, valja to tako reći, skupa izašao na izbore predvodeći IDS-ovu listu, bilo to koje je poljoprivredno pretvorilo u građevinsko. Već time je vrijednost zemljišta porasla na otprilike 150 kuna po metru kvadratnom.

Nekoliko parcela je 2005. godine kao poljoprivredno zemljište Ivan Mijandrušić platio za kunu po četvornom metru
Ivan Mijandrušić je za parcele koje je netom kupio za bagatelu tražio urbanizaciju

A onda je krenula gradnja. No, za izgradnju luksuzne vile Mala Halu, kako bi se zarada mogla podebljati, bilo je potrebno namaknuti bespovratna sredstva i podignuti jedan kredit.

Od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) dobio je 559.125 kuna. Nikako, međutim, nije uspijevao dobiti kredit u iznosu koji mu je bio potreban. Sve se zakompliciralo i situacija je za Mijandrušića načas izgledala bezizlazno, no onda se, na svu sreću, opet ukazala stranačka iskaznica i, čini se tako, riješila problem. Nakon što mu, prema iskazu koji je dao na sudu u postupku protiv pokojne novinarke portala iPress Mire Bošnjaković Memedović, koju je tužio za klevetu i izgubio, niti jedna banka nije htjela pozajmiti potreban novac, ugovor na kredit od 205 tisuća eura na koncu mu je odobrila Karlovačka banka koja ranije postaje, slučajnosti li, općinska banka.

Mala Halu (lijevo) i nova kuća u izgradnji (desno)

To je već samo po sebi bizarno ako znamo da Karlovačka banka nije banka koja je u Istri uživala neku popularnost, a pitanje koliko je uopće imala svojih bankomata s ove strane Učke. No, sve biva jasnije kada saznajemo tko je u ime te banke s Mijandrušićem potpisao ugovor. Njezino ime je Dorotea Pešić Bukovac i u to je vrijeme 2015. godine, a još od 2005., bila IDS-ova predsjednica Gradskog vijeća Rijeke i direktorica riječke podružnice Karlovačke banke, nekad i, usput, saborska zastupnica. Ta banka u to vrijeme, inače, nije davala više od 200 tisuća eura kredita. Mijandrušić je, rekli smo, dobio 205 tisuća eura.

Maksimalni iznos kredita koji je davala Karlovačka banka bio je 200 tisuća eura, ali Mijandrušić je dobio 205 tisuća eura

Uzgred spomenimo da je riječ o banci koja se ranije 'proslavila' nakon što je Uprava završila u zatvoru zbog davanja kredita mimo pravila, bez odgovarajućih kolaterala.

Dorotea Pešić-Bukovac

Bitno je tužiti i - izgubiti

Jamci su bili sin Nenad Mijandrušić i njegova supruga Aleana Mijandrušić, čuvena nevjesta koju je Mijandrušić zaposlio u Općini kao referenticu za računovodstvene poslove i proračun. Istra24 je pisala već kako se Aleana redovito potpisivala na račune kao osoba koja obavlja takozvanu suštinsku kontrolu iako to nije trebala činiti za sve one silne račune za hranu i piće iz raznoraznih restorana koje je njezin punac dostavljao u Općinu kako bi se platili javnim novcem, a bez da je obrazložio koga je i zašto častio, što je utvrdila i revizija Državnog ureda za reviziju.

Mala Halu, vratimo se na biznis, svoje je prve turiste primila u ljeto 2016. godine i otad radi punom parom. Na godišnjoj razini, prema jednoj od silnih Mijandrušićevih imovinskih kartica, onoj iz 2020., zaradi 168.400 kuna.

Mijandrušićev početni ulog bila je jedna kuna po kvadratu, a sada će zaraditi milijune.

No, silni hektari zemlje, koji prije njegovih intervencija nisu vrijedili ni pišljiva boba, trebaju se iskoristiti. Mala Halu bila je, izgleda, samo početak. Ponad te luksuzne vile, na jednoj od parcela koje je kupio u bescjenje i onda urbanizirao, izgrađena je još jedna kuća, od 280 kvadrata. Ta je od Mijandrušićeve kćerke Natali Udovičić. Njoj je Mijandrušić 2018. godine darovnih ugovorom prepisao tu parcelu.

U privatnom selu Ivana Mijandrušića kuću od 280 kvadrata sagradila je i njegova kći Natali Udovičić
Kuća Natali Udovičić

Ime Natali Udovičić pojavilo se, inače, u parničkom postupku kojeg Mijandrušić vodi protiv Damira Kajina, aktualnog buzetskog gradonačelnika, jer je ovaj, dok je bio saborski zastupnik 2014. godine na konferenciji za novinare kazao da je Mijandrušić, među ostalim, protuzakonito urbanizirao svoje parcele. Mijandrušić tvrdi da mu je Kajin nanio duševne boli. Svoju patnju je procijenio na 30 tisuća kuna. U ponovljenom postupku Kajin je tražio sutkinju Pamelu Pamić da se izuzme upravo zbog poznanstva s Natali Udovičić koja joj je, priznala je sutkinja, bivša školska kolegica. Naime, Kajin je proglašen krivim u prvoj parnici, ali je tu presudu ukinuo drugostupanjski sud te postupak vratio na početak. Epiloga još uvijek nema. No, Mijandrušić i njegov pulski odvjetnik, bivši općinski državni odvjetnik u Puli Aleksandar Puh, nisu poznati po sudskim pobjedama.

Bitno je biti načelnik

Zemljište u svom privatnom selu nije jedino koje je Mijandrušić poklonio, a na kojem je niknula kuća. Jednu parcelu od 1.700 četvornih metara na samom ulazu u selo Bakši, nedaleko Mandalenčića, sve u općini Gračišće, darovao je svom sinu Nenadu Mijandrušiću, također 2018. godine. Bila je to, izgleda, godina darivanja. Tamo je sada luksuzna vila Lara.

Vila Lara na ulazu u selo Bakši u općini Gračišće

Lara ima 259 kvadrata i bazen od 37 kvadrata, odbojkaški teren, četiri spavaće sobe i tri kupaonice. I ona je, kako je navedeno da tabli na pročelju kuće za odmor, sufinancirana europskim novcem putem Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a preko obrta za cestovni prijevoz Nenada Mijandušića "Promet Mijandrušić". Noćenje u Lari košta 369 eura.

APPRRR 2020. godine Mijandrušiću opet odobrava bespovratna sredstva. Ovog puta u iznosu od 1.482.500 kuna. Vjerojatno upravo za izgradnju nove vile. Novac dobiva preko svog OPG-a od kojeg pak, sudeći prema njegovoj imovinskoj kartici iz iste godine, zaradi tek 10.600 kuna godišnje.

Eto, to je, ukratko, recept za zgrtanje milijuna iz ničega. No, nemojte se previše truditi. Do "tajnog" glavnog sastojka nije lako doći. Za provesti ovako kompleksan naum u zbilju morate prvo biti načelnik.

Ivan Mijandrušić nam je, podsjetimo, već kazao kako sa novinarima više ne razgovara, odnosno ne daje izjave.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.