Radar

ismijavanje pravne države

Bezakonje u srcu sustava: Pročelnik Damir Janko nezakonito legalizirao bespravnu gradnju na državnoj zemlji osobi povezanoj sa županijskim čelnikom za prostorno uređenje

Pročelnik Odjela za prostorno uređenje Grada Vodnjana Damir Janko nezakonito je legalizirao bespravnu gradnju na državnom zemljištu uz more, između Fažane i Peroja. Katnicu u borovoj šumici izgradila je osoba blisko povezana s tadašnjim voditeljem Odjela za prostorno uređenje Istarske županije Seadom Ibrahimovićem. U istarskoj varijanti ismijavanja pravne države javni dužnosnici plaćeni novcem građana nezakonito legaliziraju bespravnu gradnju na državnoj zemlji.


 
4 min
Dražen Majić

Pročelnik Odjela za prostorno uređenje Grada Vodnjana Damir Janko nezakonito je legalizirao bespravnu gradnju na državnom zemljištu uz more, između Fažane i Peroja. Katnicu u borovoj šumici izgradila je osoba blisko povezana s tadašnjim voditeljem Odjela za prostorno uređenje Istarske županije Seadom Ibrahimovićem. U istarskoj varijanti ismijavanja pravne države javni dužnosnici plaćeni novcem građana nezakonito legaliziraju bespravnu gradnju na državnoj zemlji.

Krenimo od temelja. Istra se smatra jednom od najljepših regija u Europi. Nakon propasti industrije, prirodno okruženje nam je gotovo sve što imamo.

Kako bismo spriječili devastaciju vlastitog “gnijezda“, osnovali smo institucije. One, između ostalog, služe da se zaustave i ograniče aktivnosti pojedinaca ili grupa motiviranih pohlepom, a koje su protivne zajedničkom interesu.

Nažalost, tijekom godina se u Istri razvio paralelni sustav, mreža koja je u potpunosti zavladala institucijama, mreža koja je cijeli sustav podredila interesu svojih članova.

Nakon nekoliko desetljeća rezultat je veliko osobno bogatstvo članova mreže i devastacija najljepših dijelova našeg prirodnog okruženja.

Priča koja slijedi oslikava tragičnu istarsku realnost: nezakonitost dolazi iz srca sustava, bezakonje se uvuklo u čitav društveni krvotok, javni službenici su pravne procedure od svjetla javnosti sakrili u birokratsku mračugu. Dobrodošli u baruštinu Istrianu.

Investitorica Ingrid i bespravna katnica uz more

U svibnju 2013. godine Ingrid Sudar Piralić iz Pule podnijela je Gradu Vodnjanu zahtjev za legalizaciju nezakonito izgrađene stambene zgrade sto metara od mora između Fažane i Peroja.

FOTO: Facebook

Investitoricu koja je bespravno na tuđoj zemlji izgradila objekt pred Gradom Vodnjanom u procesu legalizacije zastupa odvjetnik Goran Pajić, inače vjenčani kum bivšeg gradonačelnika Klaudia Vitasovića.

Ingrid Sudar Piralić bliska je suradnica Seada Ibrahimovića, osobe vrlo poznate na pulskom i istarskom građevinarskom tržištu.

Ilustracija: Šima Kastelc

Ibrahimović je godinama, kao čelnik županijskog Odsjeka za prostorno uređenje, bio među najutjecajnijim osobama za pitanja gradnje na Puljštini.

Sa strane Grada Vodnjana predmet legalizacije vodio je osobno pročelnik Odjela za prostorno uređenje Damir Janko.

Pročelnik Janko

Mnoštvo je nezakonitosti u rješenju koje je Damir Janko ekspresno izdao 2013. godine.

FOTO: Facebook

Ponajprije, šef odjela za prostorno uređenje je u službenom dokumentu ustvrdio da je na ortofoto snimci iz 2011. godine vidljivo kako se na parceli 1019/27 KO Peroj nalazi građevina koja ima prizemlje i kat veličine 80 kvadrata, ukupnog obujma 212 kubnih metara.

- Radi se o poslovnoj zgradi turističke namjene, zaključio je u rješenju Damir Janko.

Međutim, na ortofoto snimku iz 2011. koja je i danas dostupna na Geoportalu, jasno je vidljivo da se na toj parceli tada nalazila neka manja hrpa kamenja.

To nije omelo pročelnika Janka da u rješenju napiše kako je po službenoj dužnosti osobno izvršio uvid u snimku i tamo vidio opisanu katnicu.

S obzirom na to da objekta 2011. tamo nije bilo – Jankovo rješenje je najobičniji falsifikat.

Kao i u slučaju kada smo pisali o nezakonitoj legalizaciji objekta u vlasništvu njegove obitelji, kilometar sjevernije u Peroju, Damir Janko nije želio odgovarati na naše upite.

Voditelj Sead

Ni Sead Ibrahimović, nekadašnji županijski voditelj odsjeka za prostorno uređenje, nije želio komentirati gradnju u Peroju. Najprije je tvrdio da nema nikakve veze ni s kućom, ni s Ingrid Sudar.

- Poštovani, netočna je informacija da imam bilo kakav objekt u Peroju, niti u suradnji s Ingrid Sudar. Lijepi pozdrav, napisao nam je Ibrahimović, danas vlasnik tvrtke Master Consulting koja godišnje prometuje nekoliko milijuna kuna.

FOTO: Facebook

Kada je izašao uz državnih struktura, Ibrahimović je upravo od Ingrid Sudar preuzeo njenu tvrtku Royal Taste i promijenio ime tvrtke u Master Consult.

Kada smo ga upoznali sa saznanjem da je u javno dostupnim registrima u više dokumenata vidljivo da su on i Ingrid Sudar bliski partneri, uključeni u više projekata, dobili smo sljedeću poruku.

- Poštovani, možda se nismo razumjeli. Nisam rekao da ne poznajem Ingrid, ona radi kod mene i surađujemo. Rekao sam da vezano uz kuću koju spominjete s njom nemam nikakve veze, dodatno je objasnio Ibrahimović.

Njegova zaposlenica Ingrid Sudar također nije željela iznositi detalje o bespravnom projektu između Fažane i Peroja. Nakon brojnih pokušaja, poslala nam je sljedeći kratki odgovor.

- Želim samo reći da sam projekt u Peroju napravila po svim pravilima i propisima. Druge izjave ne bih davala, odgovorila nam je Ibrahimovićeva suradnica Ingrid.

Spomenik kultu bespravne gradnje

Međutim, više različitih osoba iz Grada Vodnjana, ali i drugih institucija, potvrdilo nam je da je upravo Sead Ibrahimović vodio proces legalizacije te da je Ingrid Sudar u postupku sudjelovala samo formalno. Iako on to negira, potpuno je jasno da Ingrid Sudar sama ne bi uspjela legalizirati nepostojeći objekt na državnoj zemlji.

Razlog zbog kojeg Ibrahimović nije mogao svoje ime staviti na zahtjev za legalizaciju je jednostavan: u to vrijeme radio je kao voditelj u Istarskoj županiji upravo na izdavanju građevinskih dozvola.

Kako neslužbeno doznajemo, dokument na ovoj legalizaciji potpisao je osobno pročelnik Janko jer se službenici koji su radili na predmetu nisu željeli potpisati.

Dakle, pojednostavljeno: županijski voditelj za poslove prostornog uređenja, ili njemu bliska osoba, bespravno grade na državnoj zemlji. Tu bespravnu gradnju nezakonito legalizira gradski pročelnik za prostorno uređenje. Obojica su javni službenici dobro plaćeni novcem građana.

FOTO: Manuel Angelini

Nasuprot Brijuna, na terenu je danas vidljiva nezavršena katnica kao jedan od brojnih spomenika kultu bespravne gradnje u Istri početkom 21 stoljeća.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.