Radar

umaška privatizacija 1,3 milijuna javnih eura

(VIDEO) BRUTALNA BETONAŽA SAVUDRIJE Potpuno je jasno da je jedina svrha šetnice spajanje dva projekta istog investitora

Na potezu od Savudrije do Kanegre jedini izgrađeni dio šetnice je upravo taj između dva resorta - Kempinski i Petram. Potpuno nepotrebno, šetnica je napravljena uz samo more. Javnog interesa nema ni u tragovima pa je evidentno da je Vili Bassanese srpskim tajkunima Miodragu Kostiću i Vojislavu Gajiću doslovce poklonio najmanje 1.3 milijuna gradskih eura


 
2 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Na potezu od Savudrije do Kanegre jedini izgrađeni dio šetnice je upravo taj između dva resorta - Kempinski i Petram. Potpuno nepotrebno, šetnica je napravljena uz samo more. Javnog interesa nema ni u tragovima pa je evidentno da je Vili Bassanese srpskim tajkunima Miodragu Kostiću i Vojislavu Gajiću doslovce poklonio najmanje 1.3 milijuna gradskih eura

Radovi na šetnici i plaži u Savudriji koje je Grad Umag odobrio investitoru Hotela Petram u punom su jeku. Unatoč prosvjedima, pretvaranje nekoliko uvala u povezane betonske plaže, na potezu između Hotela Kempinski i Savudrije, nastavlja se nesmiljenim intenzitetom. Sezona je pred vratima, vremena je sve manje, a radovi nisu ni blizu svome kraju.

Na terenu je prisutno pedesetak radnika, najvećim dijelom iz Bangladeša ili Nepala, koji su jučer na jednom dijelu, uz pomoć kamiona miksera ulijevali desteke kubika betona na plaži. Prethodno je velika količina betona upumpana u visoke stepenice na budućoj Petram plaži.

Istovremeno, na šetnici je kod zaštićenih stopa dinosaura aktivno nekoliko bagera koji su ispikamirali veliku količina kamena i zemlje. Radnici na šetnici usput pripremaju šalovanje dugačkih betonskih zidova visine i do 6 metara.

Vidljivo je da isti radnici rade i na šetnici, koja je u naravi gradska investicija vrijedna oko 1,3 milijuna eura, kao i na plaži, inače privatnoj Petram investiciji slične vrijednosti.

Dok se azijatski radnici opušteno smješkaju, radnici sa zagorskim naglaskom nisu baš bili oduševljeni našim dolaskom na obalu, prije svega našim foto aparatom.

Naime, radovima na šetnici može se pristupiti s više lokacija, između brojnih, pretežno ilegalnih, slovenskih kućica i pritome nigdje nema nikakvih obavijesti koje brane ulaz na gradilište.

- Odlazite, sad ću zvat policiju, rekao nam je jedan ljutiti radnik. Na naš komentar kako nigdje nema upozorenja o zabrani prilaska obali, radnik se dodatno namrštio i prijeteći još jednom ponovio svoj zahtjev za našim odlaskom.

Prilazak šetnici dugačkoj oko 500 metara sa strane Kempinskog samo dodatno pokazuje da će od nje imati koristi samo vlasnici Petrama i Kempinskog. Naime, šetnica počinje usred plaže ispod hotela Kempinski, na koju je već sad pristup zabranjen. Oko plaže strateški je raspoređeno nekoliko zaštitara.

Zatvorena Kempinski plaža je bitna jer već sad ukazuje na ekskluzivnost cijelog projekta kao i nepostojanje ikakvog javnog interesa za pola kilometra izrazito skupe šetnice. Dakle, onaj tko se bude tuda šetao od strane Savudrije, naići će na plažu Kempinski na kojoj je zabranjen pristup.

Ukoliko želi dalje prema Kanegri, neće moći nastaviti pored obale već se morati popeti do naselja „Rezidencija Skiper” na kojem redari već sad paze da nema previše šetnje i nakon kojeg nema daljnje šetnice prema Kanegri koja je, inače, pod ingerencijom Grada Buja.

Dakle, na potezu od Savudrije do Kanegre jedini dio šetnice je upravo taj između dva resorta i upravo je taj dio jedini napravljen uz samo more. Javnog interesa nema ni u tragovima pa je evidentno da je Vili Bassanese investitorima doslovce poklonio najmanje 1.3 milijuna gradskih eura.

Pritome, devastacija obale bila je potpuno nepotrebna jer se pedeset metara iznad nove šetnice nalazi široka cesta među slovenskim kamp prikolicama i mobil home-ovima koja je komotno mogla predstavljati šetnicu. Ta je cesta trenutno čak i proširena jer se po njoj voze brojni investitorovi kamioni koji odvoze kamen i zemlju, a dovoze beton.

Na terenu je vidljivo i da građenje šetnice nema nikakve veze s borbom protiv slovenske bespravne gradnje, kako to tvrdi umaški gradonačelnik. Naime, slovenski objekti nemaju direktan pristup moru, kao što je to slučaj na nekim drugim dijelovima umaške obale.

Naravno, sitne, pretežno slovenske parcele nikako ne odgovaraju srpskim tajkunima, vlasnicima Kempinskog, Rezidencije Skiper i Petrama - Miodragu Kostiću i Vojislavu Gajiću.

Te parcele smanjuju ekskluzivitet njihovih turističkih naselja s pet zvjezdica, a poznavatelji tamošnje situacije kažu nam da je za očekivati da će na tu lokaciju uskoro doći jake snage hrvatskog Državnog inspektorata.

Pobjednici u tom srpsko-slovenskom sporu na hrvatskom teritoriju odavno su poznati.


Nastavite čitati

Istra
 

NAGRAĐENI ZA INOVATIVNU BOCU MASLINOVOG ULJA Rovinjski Studio Tumpić/Prenc s projektom “Istriana” osvaja D&AD-ov Pencil

D&AD jedan je od najcjenjenijih festivala u struci, pa dobiti priznanje pored velikih brendova koji su na njemu prisutni, poput Nikea, KFC-a, Marsa, Calvin Kleina, Googlea, Burger Kinga, NFL-a i drugih dobitnika Wood Pencil-a, svakako je velika čast, utoliko više jer se radi o proizvodu čija je uloga od početka bila da sa svojim dizajnom i imenom promovira Istru, odnosno Hrvatsku. Ovo je još jedan način da ostvari svoj cilj, vele iz Studija Tumpić/Prenc

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.