Radar

ima li istra koristi od končarovih milijuna?

ZBOG PODUZETNIČKE IMPOTENCIJE Načelnik Vižinade Marko Ferenac skinuo Danku Končaru urbanizaciju na 22.000 četvornih metara

Osim što nije jasno porijeklo novca, postavlja se pitanje gdje je završilo 180.000.000 eura kojima su opterećene stotine Končarevih parcela diljem Istre. Naime, na gotovo nijednom projektu nije se dogodilo nikakvo investiranje. Končar je rezervirao najbolje istarske lokacije, zaledio ih i one mu služe isključivo kao bankomat za neke druge nejasne poslove


 
4 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini
Ilustracija Šima Kastelc

Osim što nije jasno porijeklo novca, postavlja se pitanje gdje je završilo 180.000.000 eura kojima su opterećene stotine Končarevih parcela diljem Istre. Naime, na gotovo nijednom projektu nije se dogodilo nikakvo investiranje. Končar je rezervirao najbolje istarske lokacije, zaledio ih i one mu služe isključivo kao bankomat za neke druge nejasne poslove

Općina Vižinada skinula je urbanizaciju na parceli 2050/2 KO Vižinada u vlasništvu Danka Končara u Baldašima, zaseoku na međi između općina Vižinada i Kaštelir. Tamošnji načelnik SDP-ovac Marko Ferenac odlučio se na taj potez jer Končar na parceli veličine 22.000 četvornih metara godinama nije ništa gradio.

- Prilikom zadnjih izmjena prostornog plana izrađivač je utvrdio da od 2004. do 2016. godine na toj lokaciji nije napravljeno ništa. S obzirom na prostorno-plansku regulativu, mali broj stanovnika i propise iz planova višeg reda, mi nismo imali prostor za širenje, za razvoj i morali smo smanjivati građevinske zone tamo gdje se nije ništa gradilo. Takav stav podržalo je općinsko vijeće, objasnio nam je načelnik Marko Ferenac.

Korak koji je učinio Ferenac možda je mali, ali bi se mogao pokazati kao ogroman za istarsku poltičku i gospodarsku scenu.

Gdje je završio 81.000.000 eura?

Danko Končar je kupio spomenutu parcelu 2008. godine za popriličnih 1,8 milijuna eura. Projekt je povezan sa susjednim, ranije kupljenim, zemljištem u KO Kaštelir veličine 87.000 četvornih metara. Projekt Hacijenda Baldasi obuhvaća područje od 11 hektara na krajnje zapadnom dijelu Općine Vižinada, tik iznad doline Mirne.

Parcela 2050/2 KO Vižinada prilikom kupovine imala je status T2, odnosno, na njoj je bila moguća gradnja turističkog naselja, i Ta koja je omogućavala gradnju agroturističkih kapaciteta.

Od 22.000 metara gradnja je bila dozvoljena na 25 posto zemljišta.

Nakon kupovine, Končar na tu i još stotine drugih parcela diljem Istre u vlasništvu tvrtke Kermas ulaganja najprije 2010. stavlja hipoteku od 20.000.000 eura u korist svoje tvrtke RCS sa Bahama.

Potom, 2020. godine, na sve parcele dodatnu hipoteku od 61.000.000 eura stavlja tvrtka LNS s Malte, također u Končarevom vlasništvu.

Osim što nije jasno odakle je stigao taj ogromni novac, postavlja se pitanje gdje je završilo tih 81.000.000 eura kojima su opterećene stotine Končarevih parcela diljem Istre. Naime, na gotovo nijednom projektu nije se dogodilo ikakvo investiranje.

Prošle godine dodatnu hipoteku od 3.000.000 eura priložila je ciparska tvrtka Tonala, inače vlasnik hrvatske tvtrke Marina 21, koja je investirala u Končarevu trogirsku i pulsku marinu. Zanimljivo, tvrtki Tonala ustupljeno je prvenstvo naplate.

Končar u Istri: Skupocjena imovina, mizerni prihodi i ogromni dugovi

Končareva tvrtka Kermas ulaganja, inače tvrtka majka tridesetak manjih kompanija, prošlu je godinu završila s dva milijuna kuna prihoda i 130 milijuna kuna gubitka, te 460 milijuna kuna obaveza. Upitno je koja je svrha postojanja te tvrtke koja je vlasnik 30 velikih projekata sa stotinama hektara imovine knjigovostveno procijenjene na pola milijarde kuna na najboljim istarskim lokacijama.

Nameće se i pitanje zbog čega IDS-ovi čelnici, gradonačelnici i načelnici, kao i dužnosnici drugih stranaka, 15 godina trpe ovakvo ponašanje kvazi investitora Danka Končara koji je rezervirao najbolje lokacije na Poluotoku i koristi ih očito samo kao kolaterale za neke druge, nama nepoznate poslove.

Osim što ne znamo odakle te stotine milijuna eura, nije jasno ni gdje su uložene. Jer u Istri nisu.

Končareva druga tvrtka Kermas Istra posjeduje nekretnine vrijede milijardu kuna. U njoj su Barbariga, Dragonera i projekti smješteni na jugu Istre, ali i zagrebački projekti koji je Končar razvijao s Antom Nobilom, Petrom Pripuzom i pokojnim Mićom Carićem.

Tvrtka Kermas Istra je ostvarila prošle godine prihode od oko dva milijuna kuna.

Kermas Istra ima 648.000.000 kuna dugoročnih i 122.000.000 kuna kratkoročnih obaveza, odnosno ukupno 770.000.000 kuna dugovanja, uz akumulirani gubitak od 178.000.000 kuna.

Danko Končar: Omiljen među političarima svih boja

Dok vam se ne zavrti od ovih silnih brojki evo zajedničke bilance za Kermas Ulaganja i Kermas Istru. Danko Končar u svoje dvije najveće istarske tvrtke ima imovinu vrijednu 1.500.000.000 (milijardu i pol) kuna.

Godišnje komercijalnom upotrebom te imovine ostvaruje prihode od 4 milijuna kuna. Pritom, dvije spomenute tvrtke imaju akumulirani gubitak od 300.000.000 kuna i milijardu i 300 milijuna kuna dugovanja.

Zajednička projekcija simulacije Končarovog i Klimanovog projekta u Barbarigi

Končar je rezervirao najbolje istarske lokacije, zaledio ih i one mu služe isključivo kao bankomat za neke druge nejasne poslove. Na svim lokacijama blokiran je razvoj, rezervirani su smještajni kapacitete koji blokiraju druge investitore da ulažu.

Štoviše, Končar na nekim lokacijama ni državi ne plaća obavezna davanja. Tako je, primjerice, na Končarevoj parceli u Barbarigi vidljiv milijunski dug Hrvatskim vodama.

Ta činjenica nimalo ne smeta vodećim istarskim, ali ni nacionalnom, političarima koji su se na otvorenju prve realizirane Končareve investicije – postavljanje tri pontonska mola za jahte u pulskom zaljevu – okupili o pozamašnom broju.

Bili su tu ministar prometa i veza Oleg Butković, istarski župan Boris Miletić, pulski gradonačelnik Filip Zoričić, saborski zastupnik Anton Kliman, Končarov in-house (kućni) političar Ivan Jakovčić i brojni drugi.

Svi su oni svojom nazočnošću na otvorenju Marine Polesane došli dati podršku Končarevoj viziji razvoja Pule i Istre.

Unatoč obilnoj i konstantnoj podršci politike Danko Končar se pokazao poduzetnički potpuno impotentan. Međutim, iako njegova impotencija političarima očito ne smeta, ona je postala problem svih stanovnika Istre i cjelokupnog istarskog gospodarstva.

U Vižinadi su pokazali da je taj problem lako riješiv. 

- Na mjestima gdje smo omogućili gradnju dogodio se razvoj što je dokaz da smo dobro postupili, rekao nam je načelnik Vižinade Marko Ferenac konkretno demostrirajući da postoji jednostavan način kako stati na kraj špekulatnima.

Ili stvaraj novu vrijednost, ili odbij!


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.