Sport i rekreacija

15 SATI VOŽNJE UŽARENIM ASFALTOM

(FOTO I VIDEO) BICIKLOM DO VISINE MT. EVERESTA Odvezavši se 33 puta na Skitaču, Mario Pustijanac svladao ukupni uspon od 8.848 metra

"Everesting" je namijenjen trkačima i biciklistima i smatra se jednim od najtežih izazova u ovim sportovima. Uspon je moguće ostvariti na bilo kojem terenu, brdu ili planini, a osnovni je uvjet da se do cilja stigne bez pauza za spavanje * Cijeli je podvig, započet nešto prije 6 sati ujutro, trajao 15.5 sati, od čega je same vožnje bilo oko 13.5 sati ili, kako kaže Pustijanac, "cijela jedna vječnost"


 
3 min
Maja Jokanović ⒸFOTO: Manuel Angelini

"Everesting" je namijenjen trkačima i biciklistima i smatra se jednim od najtežih izazova u ovim sportovima. Uspon je moguće ostvariti na bilo kojem terenu, brdu ili planini, a osnovni je uvjet da se do cilja stigne bez pauza za spavanje * Cijeli je podvig, započet nešto prije 6 sati ujutro, trajao 15.5 sati, od čega je same vožnje bilo oko 13.5 sati ili, kako kaže Pustijanac, "cijela jedna vječnost"

Pulski biciklist Mario Pustijanac jučer se popeo na krov svijeta i to - na istočnoj obali Istre.

Pustijanac se, naime, odazvao međunarodnom izazovu pod nazivom "Everesting" te, kombinacijom uzastopnih biciklističkih uspona na Skitaču iznad Koromačnog, postigao ukupnu visinsku razliku od 8.848 metra koja odgovara nadmorskoj visini Mt. Everesta.

Mario Pustijanac

Cestu od sela Brovinje do naselja Skitača izabrao je, kaže nam, jer na njoj skoro da uopće nema prometa, zbog čega predstavlja jednu od najboljih lokacija za ovakav podvig u Istri.

Osim toga, uz asfalt većim dijelom uspona ima dovoljno raslinja da pruži barem malo hlada. Ne pomaže puno, veli Pustijanac, jer cjelodnevna izloženost žarećem suncu stvara opekline i kroz garderobu, ali ipak malo olakšava vožnju na preko 30 stupnjeva, koliko je jučer bilo na istočnoj obali poluotoka. Tek je kasnije poslijepodne donijelo nešto kiše i pad temperature što je znatno olakšalo posljednje uspone.

Za podvig je izabrao cestovni bicikl jer stvara najmanji otpor i najlakši je, a do "vrha svijeta" su mu bila potrebna ukupno 33 uspona i nešto ispod 240 kilometara "u kotačima". Cijeli je podvig, započet oko 6 sati ujutro, trajao 15.5 sati, od čega je same vožnje bilo oko 13.5 sati ili, kako kaže Pustijanac, "cijela jedna vječnost". Na svu sreću, prošao je bez bolova i danas se, kaže nam, iznenađujuće dobro osjeća, iako vaga pokazuje da je izgubio čak četiri kilograma.

"Everesting" je namijenjen trkačima i biciklistima, i smatra se jednim od najtežih izazova u ovim sportovima. Uspon je moguće ostvariti na bilo kojem terenu, brdu ili planini, a osnovni je uvjet da se do cilja stigne bez pauza za spavanje. Izazov nije vremenski ograničen niti postoji propisana duljina staze, a pauze za odmor i obroke natjecatelj raspoređuje sam.

Uspon i spust uvijek moraju biti na istoj stazi, i nije moguć uspon do vrha iz različitih pravaca. Iznimka su samo dionice na kojima biciklisti, zbog prometnih ograničenja, nisu u mogućnosti kretati se stazom u oba pravca.

Osim uspona na punu visinu Mt. Everesta, natjecatelji mogu birati i ekvivalent usponu do baznih logora na Himalaji, koji podrazumijeva upola manju visinsku razliku, ali i opciju osvajanja visine od 10.000 metara. Najvećim entuzijastima ponuđena je i mogućnost višestrukih uzastopnih uspona i, u tom slučaju, između svakog podviga imaju pravo koristiti dvosatnu pauzu za vrijeme koje su slobodni i zaspati.

Iako je različite vrste "Everesting" podviga do sada na svijetu ostvarilo nešto ispod 30.000 osoba, u Hrvatskoj je uspon biciklom do visine krova svijeta uspješno završen tek tridesetak puta, od čega je gotovo polovicu ostvario biciklist Ares Buršić, koji je među ostalim "do krova svijeta" stigao vozeći uspone za Labin i Motovun.

- Volio bih spomenuti i istarskog biciklista Tonija Smolicu koji je ovaj podvig ostvario i prije nego je službeno evidentiran. Bilo je to možda i prije više od deset godina i mislim da je vozio za Oprtalj, kaže nam Pustijanac.

Jučerašnje uspone na Skitaču, koliko god impresivni bili, smatra prvenstveno pripremom za nove podvige. Sredinom srpnja, naime, sprema se na ekstremnu MTB utrku Salzkammergut - najtežu jednodnevnu utrku u Europi.

- Ona mi je zapravo cilj cijele ove godine. Radi se o oko 210 kilometara duljine i 6.000 metara nadmorske visine, i sve mi je ostalo bio neki pokus i priprema za nju. Iako, sada moram priznati, "everesting" je bio puno teži nego što sam očekivao, ali vjerojatno je vrućina ta koja ga je otežala. Ali, osjećaj je jako dobar, kaže nam Pustijanac za kraj.

Posljednji korak "Everestinga" je službena potvrda rezultata i njihovo unošenje u zvaničnu evidenciju, a to Mario očekuje tijekom sljedećeg tjedna.


Nastavite čitati

Istra
 

Turistička sezona? Radost za neke, tuga za podstanare

Vijesti o pulskom festivalu, reportaža o redu na 40 stupnjeva i priča, mit o otoku Cissi (istarskoj Atlantidi), požar u Bala i priča o Europsko-kulturnom-sportskom centru koji romska zajednica gradi u u mjestašcu Želiski pored Barbana obilježile su ovu subotu * Sutra pišemo o problemima podstanarstva u turističkoj Puli i simpatičnoj inicijativi istarskog vrtlara kojoj je cilj ukazati na važnost samoniklog bilja

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.