Sport i rekreacija

Sužava se izbor gradova domaćina za ZOI

Klimatske promjene sve više ugrožavaju zimske sportove

Studija je objavljena uz održavanje Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, koje ulaze u povijest kao prve Zimske olimpijske igre održane s gotovo 100 posto umjetnog snijega


 
3 min
HINA

Studija je objavljena uz održavanje Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, koje ulaze u povijest kao prve Zimske olimpijske igre održane s gotovo 100 posto umjetnog snijega

Znanstvena studija otkrila je da bi se broj gradova koji bi mogli ugostiti Zimske olimpijske igre mogao smanjiti na samo jedan do kraja 21. stoljeća ako se globalne emisije stakleničkih plinova ne smanje značajno.

Studija je objavljena uz održavanje Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, koje ulaze u povijest kao prve Zimske olimpijske igre održane s gotovo 100 posto umjetnog snijega.

Studija, objavljena u Current Issues in Tourism, proučavala je klimatske podatke od 1920-ih do danas, kao i modele budućih klimatskih promjena u ovom stoljeću, uključujući gdje su ciljevi emisija postignuti ili nisu.

"Klimatske promjene mijenjaju geografiju Zimskih olimpijskih igara i, nažalost, u zaborav mogu odnijeti neke gradove domaćine koji su poznati po zimskim sportovima", rekao je Robert Steiger sa Sveučilišta Innsbruck u Austriji.

“Predviđa se da će većina lokacija mogućih domaćina u Europi biti nesigurnaa već 2050-ih, čak i s niskim emisijama stakleničkih plinova”.

Znanstvenici su zamolili zimske sportaše da procijene svoje preferirane uvjete za olimpijske sportove među kojima su alpsko skijanje, nordijsko skijanje, skijanje slobodnim stilom, skijaški skokovi/nordijska kombinacija, skijanje na dasci.

Od njih je zatraženo da rangiraju niz klimatskih uvjeta (npr. magla, svježi snijeg u prahu, kemijski tretiran snijeg, ledena površina, vjetar) na ljestvici od neprihvatljivih do "idealnih za vrhunsku izvedbu, sigurnost i pravednost", kao i idealne temperatura za natjecanje u svom sportu i temperature u kojoj bi uvjete smatrali nesigurnim i nepoštenim.

"Željeli smo razumjeti iz perspektive sportaša koji klimatski i snježni uvjeti čine natjecanje poštenim i sigurnim", rekla je Natalie Knowles, bivša kanadska skijašica i sadašnja doktorandica koja je bila uključena u studiju. "A zatim odrediti koji bi olimpijski domaćini mogao osigurati te uvjete u budućnosti."

Prema studiji, vjerojatnost nepoštenih i nesigurnih uvjeta povećava se u svim budućim scenarijima klimatskih promjena.

Međutim, ako se držimo Pariškog sporazuma, učinci se mogu značajno ublažiti.

"Uz niske emisije stakleničkih plinova, u skladu s uspješnim Pariškim sporazumom, samo 13 od 21 prethodne lokacije domaćina (sve na sjevernoj hemisferi) bi ostale pouzdane za natjecanja u snježnim sportovima u 2050-ima i 12 u 2080-ima", piše tim u studiji.

"Utjecaj scenarija visoke emisije daleko je izraženiji, smanjivši broj klimatski pouzdanih lokacija na 10 u 2050-ima i 8 u 2080-ima. Prognoza za Zimske Paraolimpijske igre, koje se održavaju u ožujku nakon Olimpijskih igara, bila je daleko lošija ."

U scenariju visoke emisije, samo jedan grad ostaje održiv za domaćina Zimskih olimpijskih igara: Saporo, Japan.

Uz visoke emisije stakleničkih plinova sredinom stoljeća broj pouzdanih domaćina pao bi na četiri (Lack Placid, Lillehammer, Oslo i Saporo), a do kraja stoljeća samo jedno mjesto ostaje pouzdano (Saporo).

Tim  je otkrio da 89 posto ispitanih zimskih sportaša već misli da klimatska kriza utječe na uvjete natjecanja, dok se 94 posto boji da će to utjecati na budućnost njihovih sportova.

"Nijedan sport ne može pobjeći od utjecaja klimatskih promjena", rekao je Daniel Scott, profesor geografije i upravljanja okolišem na Sveučilištu Waterloo u Kanadi.


Nastavite čitati

Svijet
 

Izraelska vojska pojačala bombardiranje širom Pojasa Gaze

Tenkovi koji se probijaju u zapadni i sjeverni dio grada, već su zauzeli istok, jug i centar * Brojke Palestinaca i UN-a pokazuju da je možda manje od 100. 000 ljudi ostalo u krajnjem zapadnom dijelu grada, koji je pružao utočište za više od polovice od 2,3 milijuna stanovnika Gaze prije početka izraelskog napada početkom svibnja.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.