Sport i rekreacija

ŽUTI KARTON ZA "ONE LOVE TRAKE"

Njemački nogometni tim: Uskratiti nam nošenje trake isto je kao i uzeti nam glas!

Njemačka je bila prva od sedam momčadi koje su planirale koristiti traku One Love kako bi izrazile potporu LGBTQ+ osobama i promicanju inkluzivnosti, u zemlji u kojoj su homoseksualni odnosi zabranjeni i strogo kažnjivi


 
1 min
Foto: Hina

Njemačka je bila prva od sedam momčadi koje su planirale koristiti traku One Love kako bi izrazile potporu LGBTQ+ osobama i promicanju inkluzivnosti, u zemlji u kojoj su homoseksualni odnosi zabranjeni i strogo kažnjivi

Njemački nogometni tim na Svjetskom prvenstvu u Kataru objavio je u srijedu da su njegovi igrači pokrili usta kad su stajali u redu za službenu fotografiju prije utakmice protiv Japana, u znak prosvjeda protiv FIFA-e koja im je zabranila nošenje trake kojom se izražava solidarnost s LGBTQ+ osobama.

"Željeli smo upotrijebiti našu kapetansku vrpcu da zauzmemo stajalište za vrijednosti do kojih držimo u njemačkoj reprezentaciji: različitost i međusobno poštovanje. Zajedno s drugim nacijama, željeli smo da se naš glas čuje", objavio je tim na Tweeteru.

"Nije se radilo o davanju političke izjave - o ljudskim pravima se ne može pregovarati. To bi se trebalo uzeti zdravo za gotovo, ali još uvijek nije tako. Zato nam je ova poruka tako važna", objavio je njemački tim.

"Uskratiti nam vrpcu isto je kao uskratiti nam glas. Ostajemo pri svom stajalištu", naveli su u poruci.

Njemačka je bila prva od sedam momčadi koje su planirale koristiti traku One Love kako bi izrazile potporu LGBTQ+ osobama i promicanju inkluzivnosti, u zemlji u kojoj su homoseksualni odnosi zabranjeni i strogo kažnjivi. 

FIFA, koja je deklarativno protiv homofobije, svrstala je na početku natjecanja kapetanske trake u duginim bojama u nestandardiziranu opremu koju ona ne propisuje pa se nošenje trake može smatrati kršenjem FIFA-inog pravila, zbog čega bi kapetani koji je istaknu mogli dobili žuti karton prije svakog meča na koji izađu s takvom trakom.

Njemački nogometni savez u ponedjeljak je odlučio popustiti pod pritiskom FIFA-e, koja je reprezentacijama zaprijetila kaznama u slučaju nošenja trake u duginim bojama.


Nastavite čitati

Svijet
 

Američki Senat usvojio prijedlog zakona koji štiti istospolne brakove

"Usvajanjem ovog zakona, Senat šalje poruku koju svaki Amerikanac treba čuti: bez obzira tko ste ili koga volite, i vi zaslužujete dostojanstvo i jednak tretman pred zakonom", rekao je čelnik demokratske većine u Senatu Chuck Schumer * U Sjedinjenim Državama živi oko 568.000 vjenčanih istospolnih parova

Svijet
 

Povrće, žitarice i grahorice kod muškaraca smanjuju rizik od raka crijeva

"S obzirom na to da je u muškaraca uočen veći rizik od raka debelog crijeva nego u žena, smatramo da bi rezultati našeg istraživanja mogli pridonijeti da se pojasni zašto je konzumiranje većih količina zdrave biljne hrane povezano sa smanjenim rizikom od raka debelog crijeva u muškaraca, ali ne i u žena'', rekl su zanstvenici

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.