Sport i rekreacija

Već je u tijeku studija izvodljivosti

NOVI STADION U MAKSIMIRU: Postignuti preduvjeti za gradnju

Potpisivanjem sporazuma između Vlade i Zagrebačke nadbiskupije te Grada Zagreba riješen je u srijedu 27 godina star imovinsko-pravni spor za zemljište stadiona na Maksimiru, rad Zagreb postao jedini vlasnik nekretnina na kojima se planira graditi novi maksimirski stadion


 
4 min
HINA
foto HINA/ Tomislav PAVLEK

Potpisivanjem sporazuma između Vlade i Zagrebačke nadbiskupije te Grada Zagreba riješen je u srijedu 27 godina star imovinsko-pravni spor za zemljište stadiona na Maksimiru, rad Zagreb postao jedini vlasnik nekretnina na kojima se planira graditi novi maksimirski stadion

Potpisivanjem sporazuma između Vlade i Zagrebačke nadbiskupije te Grada Zagreba riješen je u srijedu 27 godina star imovinsko-pravni spor za zemljište stadiona na Maksimiru, čime su osigurani preduvjeti za izgradnju novog nogometnog stadiona na Maksimiru.

Sporazum o razumijevanju i podršci u vezi rekonstrukcije „Gradskog stadiona Maksimir“ i izgradnje ili rekonstrukcije objekata Katoličke Crkve na 10 lokacija u Gradu Zagrebu potpisali su u Banskim dvorima predsjednik Vlade Andrej Plenković, zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Na svečanom potpisivanju, istaknuli su da se time definira odustajanje Zagrebačke nadbiskupije od započetih postupaka u kojima se potražuje naturalni povrat maksimirskih nekretnina. Istovremeno, Vlada i Grad Zagreb potpisali su da će osigurati preduvjete za izgradnju i rekonstrukciju 10 crkava ili drugih objekata Katoličke crkve u Zagrebu.

Plenković: Ovo je povijesni dan

“Danas zaista bez ikakve dileme, gledajući perspektivu Maksimira, Dinama, hrvatske nogometne reprezentacije, nogometa i sporta, možemo reći da je riječ o povijesnom danu”, rekao je nakon potpisivanja premijer Plenković. Poručio je kako je Vlada inicirala i koordinirala taj proces na tragu želje da se oduži hrvatskim nogometašima, osobito Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji koja je u proteklih pet godina osvojila tri medalje. 

“S ovim je napravljeno jedno dobro i sportu, i Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj nadbiskupiji i vjernicima”, istaknuo je Plenković.

Tomašević je poručio kako je ponosan što je dugogodišnji spor, koji je stajao na putu izgradnje novog stadiona, riješen u mandatu njegove Gradske uprave i uz konstruktivnu suradnju sve tri strane. 

“Smatram da smo time pokazali da se mogu riješiti i najteži problemi koji se nisu dugo vremena rješavali”, dodao je zagrebački gradonačelnik.

Pojasnio je kako je ovim sporazumom, Grad Zagreb postao jedini vlasnik nekretnina na kojima se planira graditi novi maksimirski stadion. 

Nadbiskup Kutleša izrazio je zadovoljstvo istaknuvši da su se Grad Zagreb i Vlada RH sporazumjeli kako će u sljedeće dvije godine osigurati preduvjete za izgradnju ili rekonstrukciju 10 crkava i/ili drugih objekata Katoličke Crkve u gradu Zagrebu. 

“Upravo smo to htjeli postići da time pokažemo i ovih 10 lokacija koje dobivamo za zamjenu za teren na Maksimiru. (...) Nadbiskupija je izvršila svoju obvezu zajedno s kanonicima, sada ostaje obveza Vlade da ovaj sporazum sprovede, a na poseban način grada Zagreba da omogući da što jednostavnije u roku dvije godine, može se pristupiti izgradnji tih objekata”, rekao je Kutleša. 

Radi se o zemljištima u Botincu, Svetoj Klari, Jakuševcu, Blatu, Jelkovcu/Sopnici, Sesvetskim Selima i Sesvetskom Kraljevcu, Kajzerici, Španskom zapad i Trnjanskoj Savici. 

Plenković je pojasnio da se Vlada obvezala ta zemljišta otkupiti od privatnih vlasnika ili će zamijeniti zemljišta s Gradom Zagrebom, a koji će u onim dijelovima grada gdje nema crkava ili drugih objekata Katoličke crkve sada biti predestinirani upravo za tu namjenu. 

Tomašević: U tijeku studija izvodljivosti, a kasnije i natječaji za novi stadion

Tomašević je najavio i daljnje korake oko izgradnje novog stadiona na Maksimiru, istaknuvši da se kroz nekoliko mjeseci očekuje dovršetak studije izvodljivosti kojom će se definirati popratni komercijalni sadržaji. 

“Upravo će ti dodatni sadržaji omogućiti komercijalnu održivost investicije u stadion, budući da smatramo da se stadion može izgraditi primarno privatnim kapitalom, tj. bez sudjelovanja novca iz Gradskog proračuna”, rekao je Tomašević

Nakon toga, grad će raspisati javni arhitektonsko-urbanistički natječaj, i u konačnici, javni natječaj za odabir privatnog investitora u stadion, a tijekom rušenja starog i izgradnje novog stadiona, nogometne utakmice Dinama, ali i hrvatske nogometne reprezentacije, planiraju se održavati na stadionu u Kranjčevićevoj. Početak njegove rekonstrukcije očekuje se ove godine, istaknuo je Tomašević. 

Premijer Plenković poručio je da je vrijeme da se prione u drugu fazu i da “po mogućnosti do idućeg Svjetskog prvenstsva”, i u Zagrebu imamo novi nogometni stadion.

Poručio je da je sporazum na tragu snažne potpore hrvatskom sportu koji kao Vlada poduzima proteklih godina, a istaknuo je i da će Vlada učiniti napore i da pomogne u obnovi Poljuda, što ne znači će zaboraviti Rijeku, Osijek, Varaždin i druga središta.


Nastavite čitati

José Carreras 23. rujna nastupa u Lisinskom

Kao strastveni ljubitelj nogometa došao je na ideju da formira Tri tenora povodom otvaranja Svjetskog prvenstva 1990. u Italiji. On i njegovi prijatelji Plácido Domingo i Luciano Pavarotti namjeravali su održati koncert kao jednokratni događaj, ali zbog ogromne popularnosti nastupali su još 30 puta zajedno, ostvarujući ogromnu prodaju ploča - koja i dalje drži rekord za klasičnu glazbu

Čak 10 posto prvašića ima povišeni kolesterol

Kolesterol je često povišen zbog pretilosti - Hrvatska je druga najdeblja nacija u EU. Zbog nedostatka simptoma većina niti ne zna da je u riziku, tako da pravovremena dijagnoza, zdrav način života i usvajanje zdravih navika od najranije dobi mogu značajno smanjiti rizik od komplikacija

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.