Sport i rekreacija

Sutra u Zadru na državnom prvenstvu

Odbojkaški klub Pula: Ogroman je uspjeh biti u top 8 ekipa, od kojih njih šest igra Superligu

U Zadru sutra počinje državno juniorsko prvenstvo na kojem će nastupiti i članice Odbojkaškog kluba Pula. Velik je ovo uspjeh za marljive djevojke i njihovog trenera Gorana Jovanovića


 
4 min
Matea Čelebija ⒸFOTO: Manuel Angelini

U Zadru sutra počinje državno juniorsko prvenstvo na kojem će nastupiti i članice Odbojkaškog kluba Pula. Velik je ovo uspjeh za marljive djevojke i njihovog trenera Gorana Jovanovića

Odbojkaški klub Pula može se pohvaliti brojnim uspjesima na državnoj razini, od kojih je najistaknutije četvrto mjesto mlađe kadetske ekipe i šesto mjesto kadetkinja, a sada će na red da pokažu svoju spremnost napokon doći i juniorke.

Naime, sutra im u Zadru predstoji nastup na državnom prvenstvu. Trener Goran Jovanović izrazito je ponosan na svoju ekipu koja iz dana u dan sve više napreduje.

Ovaj kineziolog sa specijalizacijom iz odbojke, vratio se u klub u rujnu 2020. godine, nakon što je radio sa seniorskom reprezentacijom i bio izbornik juniorske reprezentacije Hrvatske. Jovanović trenira kadetkinje i juniorke koje su okosnica seniorske ekipe.

Trener Goran Jovanović

Odbojkaški klub Pula trenutno broji 220 članova u svim kategorijama - mini, djevojčice, mlađe kadetkinje, kadetkinje, juniorke i seniorke.

Djevojke treniraju svaki dan sa sveukupno pet trenera, od kojih je svaki zadužen za svoj uzrast.

- Ekipa s kojom radim, a koja se upravo sprema za juniorsko prvenstvo, trenira svaki dan u dvorani, dva puta tjedno odrađuje fitnes, a neke od djevojaka, najčešće one s ozljedama, imaju i individualni program, rekao nam je trener Jovanović te dodao kako su pulske juniorke izborile nastup među osam najboljih ekipa u Hrvatskoj, što znači da je klub nastavio kontinuirani kvalitetni rad s mladim uzrastima.

Članice kluba i u reprezentaciji

O uspješnosti mladih odbojkašica govori i podatak da su svoje mjesto našle i u reprezentaciji. Naime, Tina Buršić i Eli Županić aktualne su članice kadetske reprezentacije Hrvatske. Tina je redovna članica prve 12-orke, dok je Eli na širem popisu igračica.

- To su djevojke koje svojim radom i napretkom zaslužuju poziv u reprezentaciju i nadam se da će ga svojim daljnjim radom i razvojem opravdati, kaže Jovanović.

Odbojkašice marljivo treniraju svaki dan

- Nažalost, nismo imali sreće jer je djevojka iz našeg kluba bila pozitivna na koronavirus pa prije samih kvalifikacija hrvatske reprezentacije za Europsko prvenstveno, nije mogla nastupati. Reprezentacija je ušla u finale kvalifikacija, ali nažalost nije uspjela izboriti direktan plasman u daljnje kvalifikacije. Nadam se da će naše djevojke opet biti prepoznate i pozvane da nastupaju za nacionalnu selekciju, ponosno će trener.

Klub ima višegodišnju tradiciju uspješnog sportskog rada

Kako ističe Jovanović, klub je pod paskom Borisa Breščića 20 godina u nizu bio najuspješniji klub u regiji i među najboljim klubovima u Hrvatskoj. Tada su u svim kategorijama bili među top četiri ekipe u Hrvatskoj.

Naš klub je oduvijek njegovao rad s mladima i to je bila okosnica cijelog našeg postojanja: stvarati i razvijati mlade sportaše. Ovo je jako velik uspjeh za naš klub i grad Pulu jer se vraćamo na staze stare slave, rekao je trener.

Red, rad i - ekipa

- Od ovog državnog prvenstva, prije svega, očekujem kvalitetnu igru, a rezultat će biti njen krajnji prikaz. Jako smo zadovoljni rezultatom među prvih osam. Bilo je izuzetno teško biti prvi u županiji, proći među regionalne kvalifikacije gdje vas čekaju klubovi koji igraju prvu A i Superligu te borba s Rijekom i Umagom. Sve su to klubovi koji su u ligi iznad nas, tako da biti među osam ekipa, od kojih njih šest igra Superligu, je stvarno ogroman uspjeh, ponosno će trener.

Sport je životna škola koja nas uči kako se ponašati u grupi i kako s njom živjeti svaki dan

Goran Jovanović

Klub je oformio i četiri nove grupe za škole odbojke i novu grupu za starije početnice, a treninzi se održavaju u osnovnim školama 'Vidikovac', 'Šijana' i 'Kaštanjer', čime se želi stvoriti što veća baza sportaša u Puli.

- Ne želimo kupovati vanjske igračice i imati 'umjetni' prvorazredni klub, već se želimo oslanjati na svoj rad i razvoj naše djece, ističe trener.

Jovanović nam je rekao kako ga na rad s odbojkašicama potiče želja za kvalitetnim odgojem i napretkom.

- Profesor sam tjelesnog odgoja i pedagog, a prvenstvena mi je motivacija razvoj mladih. Želja mi je učiti ih pristojnom ponašanju na terenu jer teren je život, ističe on.

Za njih je odbojka više od sporta

Ema Mrkić ima 17 godina i pohađa pulsku Medicinsku školu. Odbojku trenira deset godina: "Motivira me to što me odbojka vodi na pravi put i što treniranjem izgrađujem sebe kao osobu. Kako svi treneri kažu, najbolje je ići bez očekivanja, a rezultat će se vidjeti na kraju. Time se vodim".

Ema Mrkić i Hana Vučinić - kapetanice juniorske ekipe Odbojkaškog kluba Pula
Hana Vučinić, 18-godišnja maturantica pulske Medicinske škole odbojku trenira već sedam godina.

- Za mene je odbojka više od sporta, uči nas kako treba raditi s ljudima i kako se odnositi prema drugima. Moto nam je da dajemo sve od sebe, a rezultati će doći. Radimo marljivo i svaki trening dajemo sve od sebe. Trener u nas ulaže jako puno truda i prenosi nam puno znanja. U zadnjih godinu dana smo jako puno napredovale i mislim da se taj napredak vidi, kaže Hana.

Na sutrašnji prvenstveni debi putuje 14 djevojaka, a uz trenera Jovanovića, vode ih i pomoćna trenerica Tea Mavrić te menadžerica tima, Mirjana Tomašić.


Nastavite čitati

Pula
 

VOZILA PUNA IZMETA, A ULICA SMRDI Nastavlja se dugogodišnji problem stanara Kolodvorske ulice u Puli

Zvučni rastjerivači bilo koje vrste su funkcionalni prvih nekoliko dana, a nakon toga, to se može tretirati kao bačeni novac. Razlog je taj, da se ptice jako brzo naviknu na zvuk, te shvate da se radi o varci koja im ne predstavlja opasnost, i shodno tome nastavljaju boraviti na toj lokaciji, poručuje dr. sc. Jelena Kralj, upraviteljica Zavoda za ornitologiju, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.