Sport i rekreacija

trči i čisti

Švedski trend stigao i do nas - plogging u Šijanskoj šumi ove nedjelje

Plogging je započeo kao organizirana aktivnost u Švedskoj 2016. te se od 2018. godine proširio na mnoge druge države. Kako se povećava svjesnost problema onečišćenja okoliša, tako ploganje postaje sve popularnije


 
2 min
Borka Petrović

Plogging je započeo kao organizirana aktivnost u Švedskoj 2016. te se od 2018. godine proširio na mnoge druge države. Kako se povećava svjesnost problema onečišćenja okoliša, tako ploganje postaje sve popularnije

Tijekom 2019. i 2020. godine pokrenuto je niz plogging utrka na području južne Istre, a ovogodišnja utrka će se održati u nedjelju 13. ožujka u 10 sati u Šijanskoj šumi.

Prijave su moguće on line na https://www.facebook.com/events/654382575777457 ili na dan utrke u Šijanskoj šumi od 8.30 do 9.30 sati. Više informacija o samoj manifestaciji možete dobiti na www.natura-histrica.hr.

Možete se prijaviti u dvije kategorije; natjecateljsku ili obiteljski đir.

Trčite ili samo skupljajte otpad

Natjecatelji imaju zadatak trčati unutar označene zone unutar staze ORHIDEJA uz dvije kontrolne točke (križanje staza Orhideja i Trim II i križanje staza Orhideja i Hrast kod Kartodroma). Ukoliko ne želite trčati, možete se prijaviti u obiteljskom okruženju (najmanje 2 člana) i tijekom 60 minuta skupljati otpad unutar staze Mali princ.

Šijanska šuma/Natura Histrica

Sudjelovanje je besplatno i svi će sudionici dobiti prigodne poklone, dok će prvoplasirani u natjecateljskoj konkurenciji (M i Ž) dobiti nagrade sponzora i partnera. Ujedno, svi natjecatelji mogu iskoristiti promotivnu akciju i prijaviti se istovremeno na PULSKU Xicu uz popust od 10 posto, navode iz Škole trčanja IstRun.

Organizatori manifestacije su Natura Histrica uz partnerstvo Grada Pule i Istarske županije uz logističku podršku ISTRun. 

Oblik vježbanje u prirodi

Plogging (ploganje) je kombinacija trčanja i prikupljanja smeća. Naziv potječe od švedskog glagola plogga koji je nastao kombiniranjem glagola plocka upp (prikupljati) i jogga (džogirati).

Plogging je započeo kao organizirana aktivnost u Švedskoj oko 2016. te se od 2018. godine proširio i na mnoge druge države. Kako se povećava svjesnost problema onečišćenja okoliša tako ploganje postaje sve popularnije.

Kao oblik vježbanja radi se o kombinaciji trčanja, hodanja, džogiranja i pokreta kao što su saginjanje, čučanje i istezanje. Procjenjuje se da oko dva milijuna ljudi svakodnevno ploga u preko stotinu zemalja. Neka organizirana ploganja okupila su i preko tri milijuna sudionika.


FOTO: Škola trčanja ISTRun

Nastavite čitati

Pula
 

Kako su se mladi Verudeži i Barakeri tukli šakama i kamenjem za granicu između Verude i Stoje, a zatim napuštali rodni grad

"Tullio Cerlienco, el fio del caliger de Veruda - sin postolara s Verude, upisao se u boksački klub Proletario čije je članove trenirao u gimnastičkoj dvorani škole Dante Alighieri slavni pulski boksač Otto Govich s Baraka. Tulliov me primjer privukao da idem u dvoranu učiti boksačke vještine željan da se konačno pošteno i tučem i tako napredujem u hijerarhiji dei muli de strada. Završio sam i na ringu, tukao sam se i krvario. Bio sam postao i šampion Pule u papir kategoriji na ponos svog oca", piše Krizmanić

Pula
 

Iz malog pulskog studija "Staša design" dizajnerska roba putuje u sve kutke svijeta. "Oduvijek sam govorila da ću biti ili učiteljica ili modna kreatorica"

Prije sam uvijek osmišljavala kolekcije iznova, a za izradu modela mi treba tri, četiri mjeseca, odnosno od crteža do modela koji ću izrađivati. Međutim, sada brend ima neku prepoznatljivu crtu i zato radim na starim modelima, malo mijenjam, prekrajam, prepravljam. To je proces. Dakle, radim ono s čim sam i počela i slijedim tu svoju prepoznatljivost, koristim iste materijale, ali druge boje i ubacim uvijek nešto moje, jer ne pratim baš modne trendove u svijetu. Općenito jako malo pratim modnu industriju, jer što manje gledam to bolje onda sam potpuno svoja, nema mogućnosti da me 'povuče' nešto tuđe, govori Staša Doblanović Randall

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.