Sport i rekreacija

trči i čisti

Švedski trend stigao i do nas - plogging u Šijanskoj šumi ove nedjelje

Plogging je započeo kao organizirana aktivnost u Švedskoj 2016. te se od 2018. godine proširio na mnoge druge države. Kako se povećava svjesnost problema onečišćenja okoliša, tako ploganje postaje sve popularnije


 
2 min
Borka Petrović

Plogging je započeo kao organizirana aktivnost u Švedskoj 2016. te se od 2018. godine proširio na mnoge druge države. Kako se povećava svjesnost problema onečišćenja okoliša, tako ploganje postaje sve popularnije

Tijekom 2019. i 2020. godine pokrenuto je niz plogging utrka na području južne Istre, a ovogodišnja utrka će se održati u nedjelju 13. ožujka u 10 sati u Šijanskoj šumi.

Prijave su moguće on line na https://www.facebook.com/events/654382575777457 ili na dan utrke u Šijanskoj šumi od 8.30 do 9.30 sati. Više informacija o samoj manifestaciji možete dobiti na www.natura-histrica.hr.

Možete se prijaviti u dvije kategorije; natjecateljsku ili obiteljski đir.

Trčite ili samo skupljajte otpad

Natjecatelji imaju zadatak trčati unutar označene zone unutar staze ORHIDEJA uz dvije kontrolne točke (križanje staza Orhideja i Trim II i križanje staza Orhideja i Hrast kod Kartodroma). Ukoliko ne želite trčati, možete se prijaviti u obiteljskom okruženju (najmanje 2 člana) i tijekom 60 minuta skupljati otpad unutar staze Mali princ.

Šijanska šuma/Natura Histrica

Sudjelovanje je besplatno i svi će sudionici dobiti prigodne poklone, dok će prvoplasirani u natjecateljskoj konkurenciji (M i Ž) dobiti nagrade sponzora i partnera. Ujedno, svi natjecatelji mogu iskoristiti promotivnu akciju i prijaviti se istovremeno na PULSKU Xicu uz popust od 10 posto, navode iz Škole trčanja IstRun.

Organizatori manifestacije su Natura Histrica uz partnerstvo Grada Pule i Istarske županije uz logističku podršku ISTRun. 

Oblik vježbanje u prirodi

Plogging (ploganje) je kombinacija trčanja i prikupljanja smeća. Naziv potječe od švedskog glagola plogga koji je nastao kombiniranjem glagola plocka upp (prikupljati) i jogga (džogirati).

Plogging je započeo kao organizirana aktivnost u Švedskoj oko 2016. te se od 2018. godine proširio i na mnoge druge države. Kako se povećava svjesnost problema onečišćenja okoliša tako ploganje postaje sve popularnije.

Kao oblik vježbanja radi se o kombinaciji trčanja, hodanja, džogiranja i pokreta kao što su saginjanje, čučanje i istezanje. Procjenjuje se da oko dva milijuna ljudi svakodnevno ploga u preko stotinu zemalja. Neka organizirana ploganja okupila su i preko tri milijuna sudionika.


FOTO: Škola trčanja ISTRun

Nastavite čitati

Pula
 

Za koji trenutak počinje koncert Avril Lavigne u Areni - u Pulu stigla s ekipom od 150 članova!

Ovo će biti njen prvi nastup u Hrvatskoj. Nakon obilaska Sjeverne Amerike, Avril je u Europi, a Pula ima veliku čast ugostiti je na jednom od rijetkih samostalnih koncerata, jer na ostatku europskog dijela turneje, nastupa skoro pa isključivo, na festivalima * Ulaznice za koncert prodavale su  za 65 eura za travu, 77 eura za tribine, 88 eura za parter, te najskuplje, za plato, za 150 eura *  Kao predgrupu za svoj nastup odabrala je riječki pop-punk-rock bend Kraj programa

Pula
 

(FOTO/VIDEO) NK ULJANIK UŠAO U 2. LIGU! Trener Saša Kolić: "Igrao je Uljanik već taj rang, igrao je i viši, ali ovo je definitivno povijesni trenutak"

"Mislim da Istra zaslužuje još klubova u višem rangu. S obzirom na to da imamo prvoligaša, važno je da i mi izborimo veći rang jer onda cijela nogometna priča dobiva više smisla. Za mlade igrače je to onda dobar temelj za razvijanje jer ne mogu svi odmah ući u prvoligašku momčad. Sada bi to trebalo održavati i ispratiti i nadam se da će biti podrške i suradnje iz ostalih klubova Istre. Bez podrške Grada i Županije neće biti moguće opstati u ovoj ligi", kaže trener Kolić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.