Sport i rekreacija

OLIMPIJSKO PRIMIRJE?

ZPOI: Hrvatski paraolimpijci stigli u Peking, IPC poziva na mir

Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) pridružio se Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO) u osudi ruskog kršenja olimpijskog primirja uoči Zimskih paraolimpijskih igara u Pekingu 2022. Olimpijsko primirje usvojila je Opća skupština UN-a 2. prosinca 2021. konsenzusom svih 193 država članica uključujući Rusiju


 
2 min
Istra24
Foto: Hina

Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) pridružio se Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO) u osudi ruskog kršenja olimpijskog primirja uoči Zimskih paraolimpijskih igara u Pekingu 2022. Olimpijsko primirje usvojila je Opća skupština UN-a 2. prosinca 2021. konsenzusom svih 193 država članica uključujući Rusiju

Hrvatska delegacija doputovala je u Peking gdje će se od 4. do 13. ožujka održati XIII. Zimske Paraolimpijske igre, a Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) pridružio se Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO) u osudi ruskog kršenja olimpijskog primirja.

Na ZPOI u Pekingu nastupit će više od 650 paraolimpijaca iz 51 zemlje svijeta, a hrvatske boje branit će alpinci Damir Mizdrak i Lucija Smetiško, snowboarder Bruno Bošnjak te nordijac Josip Zima.

Hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja POI nosit će Bošnjak, osvajač prve hrvatske medalje u povijesti zimskih paraolimpijskih igara. Bošnjak je na posljednjim Igrama u Pjongčangu 2018. osvojio broncu u snowboardu, u disciplini banked slalom. Hrvatska sa zimskih POI ima i zlato Dine Sokolovića u slalomu za sjedeće, također iz Pjongčanga.

ZPOI u Peking bit će prvo veliko međunarodno sportsko natjecanje nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu. Zasad nije potvrđeno hoće li eskalirajuća kriza, nastala nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio vojnu ofenzivu u Ukrajini, utjecati na sudjelovanje ruskih paraolimpijaca u Pekingu. S druge strane Ukrajinci bi željeli nastupiti u Pekingu, no pitanje je mogu li se probiti do Kine.

Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) pridružio se Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO) u osudi ruskog kršenja olimpijskog primirja uoči Zimskih paraolimpijskih igara u Pekingu 2022. Olimpijsko primirje usvojila je Opća skupština UN-a 2. prosinca 2021. konsenzusom svih 193 država članica uključujući Rusiju.

Olimpijsko primirje počelo je prije početka ZOI 4. veljače, a završava 20. ožujka, sedam dana nakon zatvaranja Zimskih paraolimpijskih igara. Praksa da svjetski lideri usvoje olimpijsko primirje ima dugu povijest. Trenutna rezolucija "poziva sve države članice da surađuju s MOO-om i IPC-om u njihovim naporima da koriste sport kao alat za promicanje mira, dijaloga i pomirenja u područjima sukoba tijekom i nakon razdoblja Olimpijskih i Paraolimpijskih igara."


Nastavite čitati

Svijet
 

Izraelska vojska pojačala bombardiranje širom Pojasa Gaze

Tenkovi koji se probijaju u zapadni i sjeverni dio grada, već su zauzeli istok, jug i centar * Brojke Palestinaca i UN-a pokazuju da je možda manje od 100. 000 ljudi ostalo u krajnjem zapadnom dijelu grada, koji je pružao utočište za više od polovice od 2,3 milijuna stanovnika Gaze prije početka izraelskog napada početkom svibnja.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.