Svijet

oštre američke sankcije rusiji

Biden: Odakle Putinu pravo da proglasi nove takozvane 'države' na teritoriju koji pripada susjedu?

"Prekidamo ruskoj vladi pristup zapadnom kapitalu, više ne može prikupljati novac sa Zapada i ne može trgovati svojim novim dugom na našim tržištima niti na europskim tržištima", rekao je Biden


 
2 min
HINA
Joe Biden

"Prekidamo ruskoj vladi pristup zapadnom kapitalu, više ne može prikupljati novac sa Zapada i ne može trgovati svojim novim dugom na našim tržištima niti na europskim tržištima", rekao je Biden

Američki predsjednik Joe Biden opisao je u utorak zbivanja u tijeku u Ukrajini kao "početak ruske invazije Ukrajine" i predstavio oštre sankcije kojima kažnjava takav postupak Moskve.

"Kao odgovor počinjem nametati sankcije koje idu mnogo dalje od koraka koje smo mi i naši saveznici i partneri primijenili 2014. godine (kada je Rusija pripojila poluotok Krim). Ako će Rusija ići dalje s invazijom mi smo spremni ići dalje sa sankcijama", rekao je Biden u svom obraćanju iz Bijele kuće. 

Najavio je prvu "tranšu sankcija" koja obuhvaća rusku banku Veb te vojnu banku, kao i suvereni dug Rusije. 

"To znači da prekidamo ruskoj vladi pristup zapadnom kapitalu", rekao je.

"Ona više ne može prikupljati novac sa Zapada i ne može trgovati svojim novim dugom na našim tržištima niti na europskim tržištima", rekao je Biden.

"Također ćemo nametnuti sankcije ruskim elitama i članovima njihovih obitelji. Oni sudjeluju u korumpiranoj dobiti politike Kremlja, a trebali bi sudjelovati i u boli."

"Radili smo s Njemačkom kako bismo osigurali da Sjeverni tok 2 ne ide dalje."

Bidenov opis ruske invazije Ukrajine odmah povećava oštrinu sankcija kojima će kazniti Moskvu, piše agencija Reuters.

Podsjeća da su američki predsjednik i njegovi visoki dužnosnici obećali oštre ekonomske posljedice Moskvi ako ruski vojnici kroče u Ukrajinu, uključivo sankcije članovima najužeg Putinova kruga te financijskim institucijama. 

Očekuje se da će Biden neke od najoštrijih mjera sačuvati kako bi ih mogao primijeniti u slučaju da Putin počne krvavi i dugotrajan napad na koji su američki dužnosnici tjednima upozoravali.

'Dvije ukrajinske pokrajine Putin je "bizarno" priznao kao neovisne države i izdvojio ih iz sastava Ukrajine', rekao je Biden.

Rusija otkida dijelove Ukrajine i tvrdi da se te pokrajine protežu i dublje (u Ukrajinu), rekao je nadalje. 

"To je početak ruske invazije Ukrajine", rekao je Biden o Putinovu obraćanju Rusima u ponedjeljak navečer i odluci donjeg doma ruskog parlamenta (Dume) da pošalje vojnike u Donbas.

"Odakle, za ime boga, Putinu pravo da proglasi nove takozvane 'države' na teritoriju koji pripada susjedu", zapitao je Biden. 

Američki predsjednik najavio je da je odobrio raspoređivanje dodatnih snaga i opreme u baltičke zemlje.

"Danas, kao odgovor na priznanje Rusije da neće povući svoje snage iz Bjelorusije, odobrio sam dodatna raspoređivanja američkih snaga i opreme, već stacioniranih u Europi kako bi ojačali naše baltičke saveznike: Estoniju, Latviju i Litvu", rekao je.

Biden je rekao da želi biti jasan da su ovo "potpuno obrambeni potezi s naše strane".

“Nemamo se namjeru boriti protiv Rusije", rekao je on. Istaknuo je ipak da želi poslati poruku da će SAD zajedno sa svojim saveznicima "braniti svaki pedalj teritorija NATO-a". 

Prethodno je Velika Britanija objavila sankcije za pet ruskih banaka i tri pojedinca, uključujući Genadija Timčenka, bliskog ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. 

Europska unija je dogovorila prvi paket "bolnih" ekonomskih sankcija koje obuhvaćaju gotovo 400 pojedinaca, ruskih parlamentarnih zastupnika i pravnih osoba koji su pridonijeli ugrožavanju ukrajinske teritorijalne cjelovitosti, suverenosti i neovisnosti te nekoliko ruskih banaka koje su financirale ruske vojne i druge operacije na tim teritorijama.

I Bruxelles je spreman snažnije zategnuti omču sankcija ako kriza dodatno eskalira. 


Nastavite čitati

Ministar Malenica: Novinari neće biti sankcionirani

"Nije nipošto bio cilj obuhvatiti novinare što smo jasno pokazali definicijom zakonske odredbe i isključili novinare", rekao je Malenica nakon sjednice Vlade novinarima, naglasivši da postoje europske države koje sankcioniraju i novinare, a Hrvatska se odlučila za manje restriktivan model

Svijet
 

Znanstvenici uspjeli dobiti RNK izumrle životinje tasmanskog tigra

Posljednji poznati živući tasmanski tigar, poznat i kao psoglavi vučak ili tilacin, uginuo je u zatočeništvu 1936. godine u zoološkom vrtu Beaumaris u Tasmaniji. Nakon europske kolonizacije Australije, životinja je proglašena štetočinom, a vlasti su nudile nagradu za svaku ubijenu odraslu životinju

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.