Svijet

oštre američke sankcije rusiji

Biden: Odakle Putinu pravo da proglasi nove takozvane 'države' na teritoriju koji pripada susjedu?

"Prekidamo ruskoj vladi pristup zapadnom kapitalu, više ne može prikupljati novac sa Zapada i ne može trgovati svojim novim dugom na našim tržištima niti na europskim tržištima", rekao je Biden


 
3 min
HINA
Joe Biden

"Prekidamo ruskoj vladi pristup zapadnom kapitalu, više ne može prikupljati novac sa Zapada i ne može trgovati svojim novim dugom na našim tržištima niti na europskim tržištima", rekao je Biden

Američki predsjednik Joe Biden opisao je u utorak zbivanja u tijeku u Ukrajini kao "početak ruske invazije Ukrajine" i predstavio oštre sankcije kojima kažnjava takav postupak Moskve.

"Kao odgovor počinjem nametati sankcije koje idu mnogo dalje od koraka koje smo mi i naši saveznici i partneri primijenili 2014. godine (kada je Rusija pripojila poluotok Krim). Ako će Rusija ići dalje s invazijom mi smo spremni ići dalje sa sankcijama", rekao je Biden u svom obraćanju iz Bijele kuće. 

Najavio je prvu "tranšu sankcija" koja obuhvaća rusku banku Veb te vojnu banku, kao i suvereni dug Rusije. 

"To znači da prekidamo ruskoj vladi pristup zapadnom kapitalu", rekao je.

"Ona više ne može prikupljati novac sa Zapada i ne može trgovati svojim novim dugom na našim tržištima niti na europskim tržištima", rekao je Biden.

"Također ćemo nametnuti sankcije ruskim elitama i članovima njihovih obitelji. Oni sudjeluju u korumpiranoj dobiti politike Kremlja, a trebali bi sudjelovati i u boli."

"Radili smo s Njemačkom kako bismo osigurali da Sjeverni tok 2 ne ide dalje."

Bidenov opis ruske invazije Ukrajine odmah povećava oštrinu sankcija kojima će kazniti Moskvu, piše agencija Reuters.

Podsjeća da su američki predsjednik i njegovi visoki dužnosnici obećali oštre ekonomske posljedice Moskvi ako ruski vojnici kroče u Ukrajinu, uključivo sankcije članovima najužeg Putinova kruga te financijskim institucijama. 

Očekuje se da će Biden neke od najoštrijih mjera sačuvati kako bi ih mogao primijeniti u slučaju da Putin počne krvavi i dugotrajan napad na koji su američki dužnosnici tjednima upozoravali.

'Dvije ukrajinske pokrajine Putin je "bizarno" priznao kao neovisne države i izdvojio ih iz sastava Ukrajine', rekao je Biden.

Rusija otkida dijelove Ukrajine i tvrdi da se te pokrajine protežu i dublje (u Ukrajinu), rekao je nadalje. 

"To je početak ruske invazije Ukrajine", rekao je Biden o Putinovu obraćanju Rusima u ponedjeljak navečer i odluci donjeg doma ruskog parlamenta (Dume) da pošalje vojnike u Donbas.

"Odakle, za ime boga, Putinu pravo da proglasi nove takozvane 'države' na teritoriju koji pripada susjedu", zapitao je Biden. 

Američki predsjednik najavio je da je odobrio raspoređivanje dodatnih snaga i opreme u baltičke zemlje.

"Danas, kao odgovor na priznanje Rusije da neće povući svoje snage iz Bjelorusije, odobrio sam dodatna raspoređivanja američkih snaga i opreme, već stacioniranih u Europi kako bi ojačali naše baltičke saveznike: Estoniju, Latviju i Litvu", rekao je.

Biden je rekao da želi biti jasan da su ovo "potpuno obrambeni potezi s naše strane".

“Nemamo se namjeru boriti protiv Rusije", rekao je on. Istaknuo je ipak da želi poslati poruku da će SAD zajedno sa svojim saveznicima "braniti svaki pedalj teritorija NATO-a". 

Prethodno je Velika Britanija objavila sankcije za pet ruskih banaka i tri pojedinca, uključujući Genadija Timčenka, bliskog ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. 

Europska unija je dogovorila prvi paket "bolnih" ekonomskih sankcija koje obuhvaćaju gotovo 400 pojedinaca, ruskih parlamentarnih zastupnika i pravnih osoba koji su pridonijeli ugrožavanju ukrajinske teritorijalne cjelovitosti, suverenosti i neovisnosti te nekoliko ruskih banaka koje su financirale ruske vojne i druge operacije na tim teritorijama.

I Bruxelles je spreman snažnije zategnuti omču sankcija ako kriza dodatno eskalira. 


Nastavite čitati

Svijet
 

"Ako nam uzmete imovinu, odgovor će boljeti"

Putin kaže da je Zapad pokrenuo ekonomski rat protiv Rusije, tvrdeći pri tom da je rusko gospodarstvo, koje je poraslo 3,6 posto prošle godine, otporno na zapadne sankcije kojima se željela  zaustaviti  ruska  trgovina

Svijet
 

Inter po 20. put prvak Italije

Inter je ovom pobjedom stigao do 86 bodova, odnosno nedostižnih 17 više od drugog Milana. U Italiji je tako drugu godinu zaredom prvak potvrđen čak pet kola prije kraja sezone, lani je to isto uspjelo Napoliju

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.