Svijet

prijeti kemijska opasnost?

Biden: Putin razmišlja o korištenju kemijskog oružja u Ukrajini


 
2 min
HINA

Ruske optužbe da Kijev posjeduje biološko i kemijsko oružje su lažne i pokazuju da ruski predsjednik Vladimir Putin i sam razmišlja da ih upotrijebi u svom ratu protiv Ukrajine, rekao je američki predsjednik Joe Biden ne navodeći dokaze.

Putin je "stisnut uz zid i sada iznosi nove lažne tvrdnje da mi u Americi imamo biološko kao i kemijsko oružje u Europi, a to jednostavno nije istina", reko je Biden na poslovnom okruglom stolu.

"Također sugeriraju da Ukrajina ima biološko i kemijsko oružje. To je jasan znak da razmišlja o korištenju jednog i drugog." 

Rusko veleposlanstvo u Washingtonu nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Dužnosnici u Washingtonu i zemljama saveznicima već su ranije optužili Rusiju za širenje nedokazane tvrdnje da je Ukrajina imala program biološkog oružja kazavši da to vide kao mogući uvod u potencijalno rusko pokretanje bioloških ili kemijskih napada.

Rusko ministarstvo obrane optužilo je Kijev, bez pružanja dokaza, za planiranje kemijskog napada na vlastiti narod kako bi optužilo Moskvu za korištenje kemijskog oružja u invaziji na Ukrajinu koja je započela 24. veljače.

Ranije ovog mjeseca, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan razgovarao je s Nikolajem Patruševom, tajnikom ruskog Vijeća sigurnosti, upozorivši ga na posljedice moguće ruske odluke da upotrijebi kemijsko ili biološko oružje u Ukrajini.

Bijela kuća nije precizirala kakve će to biti posljedice.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.