Svijet

INTEGRALNO

Borrell: Ruski državni mediji sastavni su dio agresije

"Ruski državni mediji i ekosustav oko njih ... integralni su dio agresije" na Ukrajinu, ocijenio je Borrell u raspravi u Europskom parlamentu o vanjskom upletanju u demokratske procese u EU-u


 
2 min
HINA
FOTO: Hina

"Ruski državni mediji i ekosustav oko njih ... integralni su dio agresije" na Ukrajinu, ocijenio je Borrell u raspravi u Europskom parlamentu o vanjskom upletanju u demokratske procese u EU-u

Čelnik europske diplomacije Josep Borrell u utorak je opravdao odluku da se u EU-u zabrani rad ruskih državnih medija jer su oni integralni dio ruske agresije na Ukrajinu i nastojanja da se Unija razjedini i potkopa europska demokracija.

"Ruski državni mediji i ekosustav oko njih ... integralni su dio agresije" na Ukrajinu, ocijenio je Borrell u raspravi u Europskom parlamentu o vanjskom upletanju u demokratske procese u EU-u.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku u obraćanju eurozastupnicima odbacio je kritike da su zabrana rada televiziji Russia Today i agenciji Sputnik kršenje prava. 

"To nisu neovisni mediji nego oružja u ekosustavu kremaljske manipulacije".

Rusija laže o ratu i patnjama ukrajinskog naroda, rekao je.

„Ne pokušavamo odlučivati što je istina a što laž, mi nemamo ministarstvo istine, no moramo se usredotočiti na vanjske aktere koji namjerno i koordinirano pokušavaju manipulirati naš informativni prostor za svoje ciljeve i kako bi nam naštetili", obrazložio je Borrell u raspravi o izvješću Posebnog odbora parlamenta za vanjsko upletanje.

Izvješće, među ostalim, upozorava da je prostor zapadnog Balkana posebno na meti manipulacija iz Rusije, ali Kine.

Rusija nastoji iskoristiti napetosti među etničkim skupinama na zapadnom Balkanu kako bi raspirila sukobe i podijelila zajednice, što bi moglo dovesti do destabilizacije cijele regije, ocjenjuje se u izvješću.

Zabrinjavaju pokušaji pravoslavne crkve u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, a posebno u njezinu entitetu Republici Srpskoj da promiče Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih obiteljskih vrijednosti i učvršćuje odnose između države i crkve, upozorava se u izvješću odbora EP-a.

Također se izražava zabrinutost zbog toga što Mađarska i Srbija pomažu Kini i Rusiji u njihovim geopolitičkim ciljevima.

Borrell je rekao kako je EU sa zemljama partnerima intenzivirao napore "na suzbijanju upletanja i manipulacije informacijama, posebno na zapadnom Balkanu koji je trenutno sustavno sustavno ciljan" ruskim i drugim kampanjama.

"U našu vanjsku politiku moramo uvesti bitku za informaciju", poručio je Borrell istaknuvši da demokracija počiva na informacijama te da informacije moraju biti "zaštićeno dobro".

"Predložit ćemo mehanizme koji će nam omogućiti na sakncioniramo te zlonamjerne aktere", najavio je.

Predstavnica francuskog predsjedništva Vijeće EU-a, Brigitte Klinkert istaknula je da se sigurnosna panorama u Europi znatno promijenila proteklih dana i da su kibernetički napadi i i dezinformacije važan aspekt ruske kampanje.

"Mnogo državnih aktera, prvenstveno Rusija, uvelike koriste te instrumente kako bi destabilizirali naša društva i oslabili naše demokratske procese", rekla je.

"Moramo nastavit podizati demokratske barijere, razvijati medije i obrazovanje" rekla je i poručila da bi "zato predsjedništvo (vijeća) željelo vidjeti žurnu i ambicioznu prilagodbu zakonodavstva" tim prijetnjama.

Europska povjerenica Vera Jourova ocijenila je da je Rusija dugo pripremala javno mišljenje na napade na Ukrajinu. 

"Putin želi da njegovo stanovništvo bude slijepo, gluho i apatično", rekla je.

Pozdravila je oduku Netflixa da prekine emitiranje u Rusiji jer "nije u redu da se Ruse zabavlja dok se u Ukrajini ubija".

Jourova je rekla kako EU radi na uspostavi učinkovitog nadzora online platformi te surađuje s velikim internetskim kompanijama.

"Moj je osjećaj da 'big tech' želi biti na pravoj strani povijesti, ali moraju činiti još više", rekla je.

Latvijska pučanka Sandra Kalniete, autorica izvješća o vanjskim upletanjima o kojem će europarlamentarci glasati u srijedu, napomenula je da su "zajednički nazivnik" dviju kriza, pandemijske i ukrajinske, "sustavni napori na dezinformiranju".

Ustvrdila je da propaganda Kremlja u Europi "sustavno radi već desetljećima nastojeći zatrovati i podijeliti naša društva", a danas "radi svim silama kako bi opravdala Putinovu agresiju na Ukrajinu".

Kalniete je rekla da je cilj njenog izvješća dijagnosticirati i sugerirati protumjere za kampanje dezinformiranja.

Online platforme i kompanije moraju aktivno suspendirati račune koje niječu, glorifciraju i opravdavaju rusku agresiju i ratne zločine, a EU treba pravila za algoritme na online platformama i društvenim mrežama, rekla je.


Nastavite čitati

Svijet
 

Papa Franjo susrest će se sa žrtvama svećeničkog zlostavljanja u Portugalu

Portugalska komisija koja istražuje ovo pitanje,objavila je u veljači da su svećenici seksualno zlostavljali najmanje 4815 djece tijekom 70 godina * Portugalska Katolička Crkva najavila je u ožujku da će poduzeti niz koraka u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece, ali je bila meta žestokih kritika jer nije uvela strože mjere * Papa će sudjelovati na 15 događanja, što uključuje misu, bdjenje i susrete s mladima i političarima, a posjetit će i svetište Fatimu

Svijet
 

Ukrajina: Poplava i evakuacija nakon napada na branu, Plenković užasnut, EU političari osupnuti

Kijev i Moskva se međusobno optužuju za uništenje brane koje je dovelo do poplavljivanja područja oko grada Hersona i šire* Puknuće brane je potaknulo i novu zabrinutost za nuklearnu elektranu Zaporižja, oko 150 km uzvodno od hidroelektrane Kahovke na Dnjepru, u Hersonskoj oblasti, koja osigurava hlađenje njezinih reaktora * Uništenje brane na Dnjepru osudila je i Europska unija, nazvavši to „barbarskom agresijom“ Rusije protiv Ukrajine.

Svijet
 

Trener Postecoglou službeno četiri godine u Tottenhamu

U karijeri je Postecoglou, nakon što je vodio mlađe reprezentativne uzraste Australije, bio izbornik te A reprezentacije od 2013. do 2017. godine. Potom je vodio japanskog prvoligaša Yokohamu, a uspjehe je nizao i kao trener škotskog Celtica gdje je boravio od 2021. godine do trenutka dok nije preselio u Tottenham

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.