Svijet

JASNA PORUKA

Britanska državna odvjetnica: ruski ratni zločinci završit će iza rešetaka

“Imamo jasnu poruku za ruske čelnike i ruske vojnike na ukrajinskom tlu; vaše akcije imat će posljedice i Ujedinjeno Kraljevstvo će čvrsto stajati uz Ukrajinu cijelo vrijeme njezina puta do pravde", napisala je Suella Braverman


 
2 min
HINA

“Imamo jasnu poruku za ruske čelnike i ruske vojnike na ukrajinskom tlu; vaše akcije imat će posljedice i Ujedinjeno Kraljevstvo će čvrsto stajati uz Ukrajinu cijelo vrijeme njezina puta do pravde", napisala je Suella Braverman

Britanska državna odvjetnica poručila je u nedjelju ruskim čelnicima i vojnicima, da će oni koji su krivi za ratne zločine u Ukrajini, završiti iza rešetaka.

“Imamo jasnu poruku za ruske čelnike i ruske vojnike na ukrajinskom tlu; vaše akcije imat će posljedice i Ujedinjeno Kraljevstvo će čvrsto stajati uz Ukrajinu cijelo vrijeme njezina puta do pravde", napisala je Suella Braverman u tekstu objavljenome u Sunday Telegraphu i naglasila da je sada hitno potrebno prikupiti dokaze o ruskim ratnim zločinima..

"Uvijek ćemo braniti pravo ukrajinskog naroda da bira svoju budućnost. Oni su izabrali slobodu i pravdu. A ruski ratni zločinci odlučili su biti iza rešetaka."

Dodala je kako je upravo potpisala zajedničku izjavu s ukrajinskom glavnom tužiteljicom Irinom Venediktovom, kako bi potvrdila potporu britanske vlade u držanju "Rusije odgovornom za zločine koje čini na ukrajinskom tlu".

Braverman je rekla: "Ruskim zločinima moglo bi se suditi u sudnicama u Kijevu, Haagu ili čak u Velikoj Britaniji; ali bez obzira na sud, ključno je prikupiti dokaze sada... Dokazi su tu, svijet može vidjeti kako se povećavaju. Naš je posao sada prikupiti, sačuvati i upotrijebiti ih kada dođe trenutak".

To se događa dok se potpredsjednik vlade priprema otputovati u Haag u ponedjeljak kako bi pomogao u međunarodnim naporima za prikupljanje dokaza o ratnim zločinima.

Ministar pravosuđa Dominic Raab, bivši odvjetnik koji je procesuirao ratne zločine, ranije je rekao da je Britanija pribavila obavještajne podatke tijekom prošlih istraga koje su se pokazale "apsolutno ključnim" za Međunarodni kazneni sud (ICC).

ICC je nakon ruske invazije na Ukrajinu već počeo istragu koja bi mogla biti usmjerena na visoke dužnosnike za koje se vjeruje da su odgovorni za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti ili genocid.


Nastavite čitati

Svijet
 

BiH: Izetbegović na policiji, pod istragom zbog širenja mržnje

"Da vidite ono što ste stavlja na teret meni, Suljagiću i Bajroviću, učinilo bi vam se nevjerojatnim da se takve stvari inkriminiraju. Jedino je nevjerojatnije da se ne inkriminira negiranje genocida, slavljenje ratnih zločinaca, vrijeđanje na nacionalnoj osnovi. Šta se sve tolerira u BiH kada su u pitanju političari iz Republike Srpske, a uvodi se neka vrsta verbalnog delikta za političare iz Federacije, posebice za političare Bošnjake", kazao je predsjednik SDA

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.