Svijet

DRUGA GODIŠNJICA RUSKE INVAZIJE

EU dao 50 vozila ukrajinskim snagama sigurnosti, Britanija najavila pomoć

"Ova pošiljka dolazi nedugo nakon što je EU Ukrajini poslao moderni stroj za razminiranje. Ovom opremom podržavamo Ukrajinu u nastojanjima da oslobođena područja budu ponovno sigurna", rekla je, po priopćenju Europske komisije


 
2 min
HINA

"Ova pošiljka dolazi nedugo nakon što je EU Ukrajini poslao moderni stroj za razminiranje. Ovom opremom podržavamo Ukrajinu u nastojanjima da oslobođena područja budu ponovno sigurna", rekla je, po priopćenju Europske komisije

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predala je 50 vozila ukrajinskoj policiji i tužiteljstvu u sklopu obilježavanja druge godišnjice ruske invazije, a novu vojnu i humanitarnu pomoć najavila je i Velika Britanija, prenose agencije.

Terenska vozila pomoći će da se "uspostavi sigurnost i stabilnost na teritorijima koje su oslobodile hrabre ukrajinske oružane snage i pomoći će stanovništvu", napisala je na X-u, uz video snimku na kojoj provodi inspekciju vozila u Kijevu, prenio je u subotu dpa.

"Ova pošiljka dolazi nedugo nakon što je EU Ukrajini poslao moderni stroj za razminiranje. Ovom opremom podržavamo Ukrajinu u nastojanjima da oslobođena područja budu ponovno sigurna", rekla je, po priopćenju Europske komisije. 

Ujedinjeno Kraljevstvo objavilo je u subotu novi paket pomoći Ukrajini u vrijednosti od 245 milijuna funti (287 milijuna eura) za streljivo te 8,5 milijuna funti (9,9 milijuna eura) humanitarne pomoći, prenio je AFP.

Vojna pomoć ima za cilj "osnažiti lance opskrbe kako bi se proizvodilo topničko streljivo koje je Ukrajini hitno potrebno za povećanje njezinih rezervi", priopćilo je britansko ministarstvo obrane. 

Britanija je nedavno objavila da će povećati vojnu pomoć Ukrajini koja će 2024./2025. iznositi 2,5 milijardi funti (2,9 milijardi eura). 

Uz više od tisuću obećanih dronova, ministar obrane Grant Shapps u četvrtak je u parlamentu najavio i skoru isporuku 200 protutenkovskih projektila Brimstone.

Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je 6 milijuna funti pomoći Crvenom križu i 2,5 milijuna funti za humanitarni fond za Ukrajinu.

Od početka ruske invazije Britanija je Ukrajini dala 357 milijuna funti humanitarne pomoći, a ukupna britanska pomoć iznosi 12 milijardi funti (14 milijardi eura). 


Nastavite čitati

Svijet
 

Muškarac na covid bio pozitivan 613 dana!

Ovaj slučaj "naglašava rizik od pojave kod pacijenata s oslabljenim imunitetom novih varijanti SARS-CoV-2 koje izbjegavaju imunosni sustav", poručili su znanstvenici u priopćenju za javnost

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.