Svijet

Tako će proizvoditi i kvalitetnije proizvode

Europski parlament: Potrebno je poboljšati propise kako bi životinjama na imanjima bilo ugodnije

Životinje su osjećajna bića, stoji u Ugovorima EU-a, i važno je u kakvim uvjetima žive. Na intenzivnim poljoprivrednim gospodarstvima briga o dobrobiti na niskom je nivou


 
3 min
HINA

Životinje su osjećajna bića, stoji u Ugovorima EU-a, i važno je u kakvim uvjetima žive. Na intenzivnim poljoprivrednim gospodarstvima briga o dobrobiti na niskom je nivou

Životinjama na gospodarstvima treba biti ugodno jer će im tako i meso biti kvalitetnije, a za to je potrebno poboljšati postojeće propise, složili su se zastupnici na sjednici Europskog parlamenta.

Eurozastupnici su Provedbeno izvješće o dobrobiti životinja na poljoprivrednim gospodarstvima usvojili sa 496 glasova za, 140 protiv i 51 suzdržanih. 

Povjerenica Komisije za zdravstvo i sigurnost hrane Stella Kyriakides rekla je da su posljednji zakoni o dobrobiti životinja usvojeni prije 15 godina. U međuvremenu se promijenio odnos prema životinjama i hrani koja se proizvodi iz uzgoja. Dodala je i da su zahtjevi građana iz dana u dan sve snažniji. 

Prema europskim propisima, životinje iz uzgoja ne smiju biti gladne, žedne, izložene neugodi, boli, ozljedama, bolesti, strahu ili stresu te se moraju moći prirodno ponašati. 

Propisi su uglavnom usklađeni sa zakonodavstvom o zdravlju životinja, ali je potrebna veća usklađenost s ostalim politikama EU-a. Postojeće direktive potrebno je ažurirati, a primjena kontrolnih mehanizama mora biti dosljedna, smatra većina zastupnika.  

Životinje zaslužuju brigu

Francisko Guerreiro iz redova Zelenih smatra da “od procesa rađanja do usmrćivanja, životinje tretiramo kao robu“ što treba mijenjati.

Pučanka Michaela Šojdrová kazala je da zdravlje ljudi ovisi o zdravlju životinja te je neophodna visoka razina njihove dobrobiti.

Zastupnici su se složili da intenzivan način uzgoja dovodi do brojnih etičkih pitanja.

Životinje su osjećajna bića, stoji u Ugovorima EU-a, i važno je u kakvim uvjetima žive. Na intenzivnim poljoprivrednim gospodarstvima briga o dobrobiti na niskom je nivou.

Da izvješće nije dovoljno ambiciozno misli Manuela Ripa (Zeleni). Smatra da je ono “šamar za sve koji žele veću razinu dobrobiti životinja“ jer ističe ekonomske troškove.

Naime, mnogi zastupnici traže veću potporu posebice malih poljoprivrednika.

„Dobar posao i bolji rezultati trebaju biti honorirani“, uvjerena je Marlene Mortler iz redova europskih pučana.

Izvjestitelj Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Jérémy Decerle također je naglasio važnost podrške, ali i potrebu bolje provedbe propisa te uvođenja istih pravila za uvezene proizvode.

Posebno je važno ujednačeno označavanje jer potrošači trenutno ne znaju gdje i kada je meso proizvedeno te koliko je sigurno za konzumaciju.

„Naši standardi su visoki, ali to ne smijemo ugroziti uvoznom robom“, smatra Mortler.  Za proizvođače, osim toga, očekuje manje prepreka i birokratskih opterećenja.

Pučanin Herbert Dorfman uvjeren je da će po tom pitanju najgore proći mali poljoprivrednici.

Europska unija se strategijom Od polja do stola založila za pravedne, zdrave i ekološki prihvatljive prehrambene sustave, orijentirane na dobrobit životinja i temeljene na održivosti. Navedeno pridonosi kvaliteti i sigurnosti hrane, zdravlju i očuvanju okoliša.

Zastupnica i poljoprivrednica Ulrike Müller (Renew) kao pozitivan primjer ističe Njemačku zbog najave prodaje samo svježeg mesa i mlijeka. 

Uzgoj u kavezima

Europska komisija obvezala se do 2027. postupno ukinuti uzgoj u kavezima na farmama diljem EU-a. 

Liberal Martin Hlaváček istaknuo je pozitivne primjere država koje su to učinile i prije roke. 

Prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA) dobrobit životinja iz uzgoja neizravno utječe na sigurnost hrane - zbog uske povezanosti između njihove dobrobiti, zdravlja i bolesti koje se hranom prenose. Nebriga može dovesti do veće osjetljivosti na bolesti i veće smrtnosti. 

Pored toga, brojni su dokazi da dobrobit životinja utječe na kvalitetu mesa. Neodgovarajuće postupanje na gospodarstvu, tijekom prijevoza i prije klanja, pritom ima važnu ulogu. Meso može postati tamno, tvrdo i suho, ili blijedo, mekano i vodenasto - ovisno o dužini i uzrocima stresa.

Osim težnji ka većoj dobrobiti životinja koja koristi i potrošačima i proizvođačima, EU ubrzano radi na otpornom prehrambenom sustavu te prihvatljivim cijenama za hranu dobre kvalitete.


FOTO: Manuel Angelini

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.