Svijet

"traži međunarodno okruženje"

Francuska uspješno testirala nuklearnu raketu

Francuska ministrica Florence Parly rekla je da je veoma zadovoljna testiranjem te strateške rakete koja je lansirana sa zrakoplova Rafale koji je poletio iz vojne baze Cazaux na Atlantskom oceanu


 
1 min
HINA
Foto: Hina

Francuska ministrica Florence Parly rekla je da je veoma zadovoljna testiranjem te strateške rakete koja je lansirana sa zrakoplova Rafale koji je poletio iz vojne baze Cazaux na Atlantskom oceanu

Francuska je jučer uspješno testirala moderniziranu verziju svoje balističke rakete srednjeg dometa ASMPA koja može nositi nuklearnu glavu, objavilo je danas francusko ministarstvo obrane. 

Francuska ministrica Florence Parly rekla je da je veoma zadovoljna testiranjem te strateške rakete koja je lansirana sa zrakoplova Rafale koji je poletio iz vojne baze Cazaux na Atlantskom oceanu.

Francuski program naoružanja u skladu je s ciljem predsjednika Emmanuela Macrona o "održavanju operabilnog kredibiliteta oružanih snaga na razini koju traži međunarodno okruženje", priopćilo je ministarstvo. 

Nakon uspješnog testiranja ASMPA ide u širu proizvodnju, a potom francuskoj vojsci.

Raketni sustav ASMPA u sadašnjem obliku datira iz 2009., a iako bi ga novi sustav trebao naslijediti 2035. godine, trenutno je naglasak na modernizaciji onog postojećeg. 

Nakon odlaska Velike Britanije iz Europske unije, Francuska je ostala jedina članica tog saveza s nuklearnim naoružanjem.


Nastavite čitati

Svijet
 

Tornado usmrtio više ljudi u Iowi

Gotovo cijela država Iowa bila je pod "posebno opasnom situacijom", prema Nacionalnoj meteorološkoj službi, koja je izdala nekoliko upozorenja na tornado. Međutim, najgore je stradao Greenfield, gradu od oko 2.000 ljudi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.