Svijet

TUŽNE FOTOGRAFIJE UKRAJINE

Grad Mykolaiv iz kojeg se prošlog tjedna kući vratio Puležan, Matej Radunić, u nekoliko dana postao neprepoznatljiv

"Nažalost situacija i dalje nije dobra. Svakodnevno se čujem sa svojim suigračima i prijateljima koji već danima borave u bunkerima. Mnogi građani uzeli su oružje u ruke te stali u obranu svog grada i svog naroda. Ukrajinci pružaju veoma dobar otpor ruskim snagama", govori nam Matej koji je do prošlog tjedna igrao za ukrajinski košarkaški klub MBC Mykolaiv


 
2 min
Martina Pereša
Grad Mykolaiv u južnoj Ukrajini

"Nažalost situacija i dalje nije dobra. Svakodnevno se čujem sa svojim suigračima i prijateljima koji već danima borave u bunkerima. Mnogi građani uzeli su oružje u ruke te stali u obranu svog grada i svog naroda. Ukrajinci pružaju veoma dobar otpor ruskim snagama", govori nam Matej koji je do prošlog tjedna igrao za ukrajinski košarkaški klub MBC Mykolaiv

Prošlog smo tjedna, na dan kad je počeo rat u Ukrajini, kontaktirali Puljanina, Mateja Radunića.

Naime, kako nam je tada rekao, svega dva dana prije početka rata koji je zgrozio čitav svijet, stigao je uhvatiti zadnji let za Hrvatsku nakon što je od rujna igrao za ukrajinski košarkaški klub MBC Mykolaiv. Istoimeni grad iz kojeg je morao otići bombardiran je u četvrtak, 24. veljače, u 5 sati ujutro.

Matej Radunić, košarkaš Kluba MBC Mykolaiv

Otad više ništa nije kao prije

U tom je trenutku život stanovnika krenuo u smjeru koji nitko nije mogao zamisliti ni u najgorim mogućim scenarijima. Otad pa do danas, život kakav su u tom gradu poznavali, više ne postoji.

- Nažalost situacija i dalje nije dobra. Svakodnevno se čujem sa svojim suigračima i prijateljima koji već danima borave u bunkerima, govori nam Matej.

Grad Mykolaiv, jedno od ključnih ukrajinskih pomorskih središta, i jedno od većih trgovačkih središta na Crnom moru

Grad broji nešto više od 500 tisuća stanovnika, a na njegovim se ulicama trenutno vode žestoke borbe i odjekuju zvuci sirena.

Ukrajinci stali u obranu svog naroda

Fotografije su našoj redakciji poslane od strane Matejevih prijatelja i klupskih kolega, od koji su neki odlučili braniti svoju domovinu. Nažalost, pogled na njihove košarkaške terene, ovih dana izgleda ovako:

- Mnogi građani uzeli su oružje u ruke te stali u obranu svog grada i svog naroda. Ukrajinci pružaju veoma dobar otpor ruskim snagama što uistinu nitko nije očekivao. Svi se nadaju da će ovaj rat što prije završiti i da će se ljudi vratiti normalnim života koliko god to bude moguće, nada se ovaj košarkaš.

najnoviji kadrovi s ulaza u grad

No, oporavak će biti dug i bolan jer ruska vojska gradu nanosi ogromne štete. Nakon jednog od bombardiranja, na ulazu u grad nastala je ova rupa u zemlji duboka čak 8 metara. Bolne su to scene i za Puležana koji je Ukrajinu zadnjih pola godine smatrao svojim drugim domom.

bunkeri na jugu Ukrajine

 Tužna, pretužna zbilja

- Svi mladi muškarci koji to žele i koji su sposobni, mogu se dobrovoljno javiti i sudjelovati u obrambenom ratu te se boriti za svoju domovinu, no zasad još nije slučaj da se takav potez smatra obaveznim, govori na Matej vrlo zabrinut za svoje kolege i prijatelje s kojima je do jučer dijelio svoju svakodnevicu.

Svaki novi dan njegovim kolegama donosi tek novu neizvjesnost. Nama ostaje samo nada da će ova noćna mora završiti što prije.


Nastavite čitati

Svijet
 

Švicarska s 3-1 nadigrala Mađarsku

Kroz cijelo prvo poluvrijeme vidjela se velika razlika u izvedbi te su Švicarci apsolutno dominirali tijekom uvodnih 45 minuta. Daleko rastrčaniji i s vrlo djelotvornim presingom Švicarci su posve razoružali Mađare koji nisu ni jednom kvalitetno zaprijetili Sommeru

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.