Svijet

STRAŠNA BROJKA

Gradsko vijeće Mariupolja: u granatiranju poginula 1.582 civila

Barem 1.582 civila ubijena su u ukrajinskom jugoistočnom gradu Mariupolju kao rezultat ruskog granatiranja i 12-dnevne blokade, reklo je gradsko vijeće u priopćenju objavljenom u petak na mreži


 
1 min
HINA
FOO: Hina

Barem 1.582 civila ubijena su u ukrajinskom jugoistočnom gradu Mariupolju kao rezultat ruskog granatiranja i 12-dnevne blokade, reklo je gradsko vijeće u priopćenju objavljenom u petak na mreži

Barem 1.582 civila ubijena su u ukrajinskom jugoistočnom gradu Mariupolju kao rezultat ruskog granatiranja i 12-dnevne blokade, reklo je gradsko vijeće u priopćenju objavljenom u petak na mreži.

"Nikad nećemo zaboraviti i nikad nećemo oprostiti ovaj zločin protiv čovječnosti", rečeno se.

Stanovnici strateškog grada s preko 400 tisuća stanovnika danima su pod artiljerijskom paljbom te bez struje i vode. Više su puta propali pokušaji za postizanje dogovora o lokaliziranom prekidu vatre i omogućavanju slobodnog prolaza za civile.

"Blokirali su grad sa svih strana", rekao je zamjenik gradonačelnika Serhij Orlov u petak za njemački program "Mittagsmagazin" na javnoj televiziji ARD. Prema njegovim riječima, u grad se ne puštaju kamioni s humanitarnom pomoći. I do sada je propalo nekoliko pokušaja stvaranja humanitarnih koridora za spašavanje civila. 

Zelenskij je rekao da niti jedan civil nije uspio napustiti Mariupolj u četvrtak, ali su ukrajinske vlasti uspjele evakuirati gotovo 40.000 ljudi iz pet drugih gradova. Okrivio je rusko granatiranje za neuspješne pokušaje evakuacije iz Mariupolja.

Pokušaji da se u grad pošalju hrana, voda i lijekovi nisu uspjeli kada su ruski tenkovi napali humanitarni koridor, rekao je ukrajinski predsjednik u televizijskom obraćanju.


Nastavite čitati

Svijet
 

Na sjeveru Europe počele opsežne NATO-ove vježbe vojnih zrakoplova

U vježbama sudjeluje oko 150 borbenih zrakoplova iz zapadnih zemalja, među kojima su Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska, a održavaju se Švedskoj i Norveškoj * U zemljama koje graniče s Rusijom, manevri bi trebali trajati gotovo dva tjedna, objavila je Finska, nova članica NATO-a, koja predvodi operaciju "Arktički izazov".

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.